Τι χαρακτηρίζει τα χαρισματικά παιδιά;

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

«Το αληθινά δημιουργικό μυαλό σε κάθε πεδίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό: Ένα ανθρώπινο πλάσμα γεννημένο αντικανονικά, απάνθρωπα ευαίσθητο. Για αυτόν ένα άγγιγμα είναι ένα χτύπημα, ένας ήχος είναι ένας θόρυβος, μία ατυχία είναι μία τραγωδία, η χαρά είναι μία έκσταση, ένας φίλος είναι ένας εραστής, ένας εραστής είναι ένας θεός, μία αποτυχία είναι ένας θάνατος.

Προσθέστε σε αυτόν τον εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο οργανισμό την ακατάπαυστη ανάγκη να δημιουργεί, να δημιουργεί, να δημιουργεί -έτσι ώστε χωρίς τη δημιουργία μουσικής ή ποίησης ή βιβλίων ή κτιρίων ή κάτι με νόημα, κόβεται η ίδια του η ανάσα. Πρέπει να δημιουργεί, πρέπει να ξεχειλίζει από δημιουργικότητα. Από κάποια παράξενη, άγνωστη, εσωτερική κατεπείγουσα ανάγκη, δεν είναι αληθινά ζωντανός, εκτός αν δημιουργεί.»

Περλ Μπακ

Όλα τα παιδιά έχουν ικανότητες, ποιοτικά και ποσοτικά διαφοροποιημένες, οι οποίες τα καθιστούν μοναδικά. Η χαρισματικότητα αναφέρεται στις ασυνήθιστες, εξαιρετικές και πέραν των φυσιολογικά αναμενομένων ικανότητες. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε σε κάποιο βαθμό μια τάση προς τον αθλητισμό και τη μουσική, αλλά δεν μπορούμε όλοι να έχουμε τις ίδιες επιδόσεις και να έχουμε τις ίδιες επιτυχίες σε όλες τις δραστηριότητες. Αν συνέβαινε αυτό, όλοι θα πετυχαίναμε Ολυμπιακές διακρίσεις και όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε μουσικές συναυλίες διεθνώς αναγνωρισμένες.

Τι χαρακτηρίζει τα χαρισματικά παιδιά;

Χαρισματικότητα, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη μίας ή περισσοτέρων ικανοτήτων, δεξιοτήτων, ταλέντων και κλίσεων σε βαθμό ανώτερο από τον στατιστικά αναμενόμενο για κάθε συγκεκριμένο στάδιο στον γενικό πληθυσμό. Στην χαρισματικότητα εμπίπτουν γνωστικές ικανότητες, όπως η νοημοσύνη, η μνήμη, η φαντασία, η κρίση, η αφαιρετική ικανότητα, η μουσική αντίληψη, η σωματοαισθητική ικανότητα, οι κοινωνικές δεξιότητες κ.α. Ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες παρουσιάζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και πολλές φορές αυτές παραμένουν αναξιοποίητες και ανεκμετάλλευτες.Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, τα χαρισματικά παιδιά αντιστοιχούν στο 3% – 5% του νεανικού πληθυσμού δεδομένης μιας κανονικής κατανομής των ικανοτήτων και δεξιοτήτων στον γενικό πληθυσμό.

Xαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών

Για να θεωρήσουμε ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό θα πρέπει να έχει σε πάνω από πέντε τομείς, υψηλές επιδόσεις.
Τα χαρισματικά παιδιά στα πρώτα χρονιά της ζωής τους δεν χαρακτηρίζονται τόσο από τις γνώσεις τους, αλλά από τον τρόπο που αποκτούν αυτές τις γνώσεις.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr