Τι βιώνει μία γυναίκα όταν αποβάλει

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence:

Ως αποβολή ορίζεται οποιαδήποτε αυτόματη απώλεια κύησης που συμβαίνει πριν την συμπλήρωση των 20 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Πολλοί δεν  αντιλαμβάνονται την ψυχολογική φθορά που νιώθει μία γυναίκα όταν υπόκειται σε μία αποβολή. Είναι φυσικό, βέβαια, εφόσον δεν έχουν μπει οι ίδιοι σε ανάλογη διαδικασία.

Μία αποβολή δεν αφορά μόνο σωματικούς παράγοντες. Φυσικά και μια γυναίκα δέχεται σωματικές αλλαγές και επιπτώσεις στην περίπτωση αποβολής, ωστόσο με εξαίρεση σπάνιες ιατρικές περιπτώσεις, οι σωματικές βλάβες είναι πολύ πιο εύκολα ξεπεράσιμες συγκριτικά με τις ψυχολογικές.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο της εγκυμοσύνης κατά το οποίο η γυναίκα θα βιώσει  την αποβολή, ένα τέτοιο γεγονός αντιλαμβάνεται ως πένθος. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι μαθαίνει ότι περιμένει παιδί συνδέεται με αυτό, κάνει όνειρα και αποκτά ελπίδες, οι οποίες καταστρέφονται με ατυχή τερματισμό της εγκυμοσύνης. Φυσικά το δέσιμο για μία γυναίκα λόγω της σωματικής σύνδεσης είναι ισχυρότερο, και έχει αποδειχτεί ότι η γυναίκα νιώθει μητέρα ήδη από την διαδικασία της κύησης, αντίθετα για να νιώσει ένας άντρας ως πατέρας πρέπει να παρέλθει ένα διάστημα από την γέννηση του μωρού και την φυσική επαφή μαζί του.  Γι αυτό και μία αποβολή είναι το ίδιο οδυνηρή με τον χαμό ενός οικείου προσώπου. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μετά την σωματική αποκατάσταση η γυναίκα είναι έτοιμη να προχωρήσει, όμως η ψυχολογική φθορά δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα.

Τι βιώνει μία γυναίκα όταν αποβάλει

Τα συναισθηματικά στάδια μετά την αποβολή:

  • Άρνηση: είναι λογικό στην αρχή να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό συνέβη στην ίδια. Μερικές φορές όχι απλά την εκπλήσσει, αλλά αρνείται ακόμη και να το δεχτεί.  Ίσως να πρόκειται για κάποιον αυτόματο μηχανισμό που ενεργοποιείται με στόχο να προστατέψει τον ίδιο της τον εαυτό από την θλίψη, πάντως το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί μία περίοδος προσαρμογής, μέχρι να το δεχτεί.
  • Θυμός- ενοχή: Πολύ συχνά η γυναίκα που υπέστη αποβολή αρχίζει και κατηγορεί τον ίδιο της τον εαυτό. Αμφιβάλλει για το αν και κατά πόσο ήταν προσεκτική και αν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να το αποτρέψει. Ενώ  άλλες φορές ο θυμός της διοχετεύεται στα άτομα του στενού της κύκλου, γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει στην απομόνωση.
  • Αποδοχή: Στο τέλος αναγκάζεται να συμβιβαστεί με την νέα πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο στάδιο επιτυγχάνεται κυρίως με την βοήθεια συγγενικών και οικείων προσώπων. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει την πλήρη αντιμετώπιση του πόνου, απλά ότι η γυναίκα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ζωή της και το γεγονός σταδιακά να παραμείνει μόνο ως ανάμνηση.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr