Τι πρέπει να διαβάζουμε οπωσδήποτε στις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Influence:

Οι ετικέτες στα τρόφιμα μας βοηθούν να ενημερωνόμαστε σαν καταναλωτές, ώστε να επιλέξουμε σωστά και να αποφασίσουμε για κάθε τρόφιμο αν θα το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Θα πρέπει πριν να αγοράσουμε ένα προϊόν να ελέγξουμε την πληροφορία που αφορά στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή αυτού του προϊόντος, τα συστατικά και τα συντηρητικά του.

Τι υπάρχει σε μία ετικέτα;

Σύμφωνα με την Γενική ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδας, όλες οι ετικέτες θα πρέπει να αναγράφουν τα συστατικά, την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, τα πρόσθετα με το γράμμα Έψιλον και αριθμούς και πληροφορίες για τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει το προϊόν, καθώς και την ονομασία βεβαίως του προϊόντος.

Αναφορικά με την ονομασία κάποια τρόφιμα έχουν εμπορικές ονομασίες, ενώ άλλα έχω ένα περιγραφικό όνομα. Η ονομασία θα πρέπει να προσδιορίζει ακριβώς στο περιεχόμενο, ώστε να διακρίνεται από άλλα ομοειδή προϊόντα.

Οι ονομασίες δε θα πρέπει να παραπληροφορούν για το τι ακριβώς προϊόν πρόκειται.

Αναφορικά με τα συστατικά στα τρόφιμα, αυτά πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους.

Στην ετικέτα πρέπει επίσης να αναφέρονται το καθαρό βάρος, τα στοιχεία της εταιρείας, και ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Σχετικά με την ημερομηνία λήξης θα πρέπει να αναφέρεται ο μήνας και το έτος, εντός του οποίου θα πρέπει και να καταναλωθούν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Διατροφικά στοιχεία

Οι πληροφορίες θα πρέπει να αφορούν στις πρωτεΐνες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες,, τις φυτικές ίνες, τα άλατα, τα σάκχαρα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Στα προϊόντα καταχωρούνται τα βασικά θρεπτικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει ο  καταναλωτής να κάνει τις διατροφικές επιλογές που επιθυμεί.

Θα πρέπει ο καταναλωτής όμως να είναι προσεκτικός, καθώς π.χ. όταν ένα προϊόν αναφέρει ότι δεν περιέχει χοληστερίνη, υπάρχει πιθανότητα να περιέχει ζωικό λίπος, κάτι το οποίο επηρεάζει τη χοληστερίνη στο αίμα. Επίσης θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που μπορεί να κάνουν κακό στην καρδιά. Ένα άλλο συστατικό που πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής είναι η ποσότητα του νατρίου που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο προϊόν.

Χημικά πρόσθετα- Ε

Ο κωδικός Έψιλον έχει θεσπιστεί για να δηλώνει την ύπαρξη ενός εγκεκριμένου χημικού πρόσθετου όπως είναι οι χρωστικές, τα συντηρητικά, τα αντιοξειδωτικά. Λόγω όμως της σύνταξης πολλών χημικών πρόσθετων που έχουν εγκριθεί, δίπλα στον κωδικό Έψιλον αναγράφεται και ένας αριθμός που προσδιορίζει ποιο είδος χημικού πρόσθετου υπάρχει στο συγκεκριμένο προϊόν. Φυσικό και επόμενο είναι να αποφεύγονται τα τρόφιμα στα οποία αναγράφονται πολλά πρόσθετα, γιατί το καθιστούν τόσο λιγότερο φυσικό προϊόν.

Όταν βλέπουμε τον κωδικό Έψιλον  και τους αριθμούς 100 έως 199 τότε το προϊόν περιέχει χρωστικές ουσίες. Από 200 έως 299 περιέχει συντηρητικά. Από 300 έως 399 περιέχει αντιοξειδωτικά και τέλος από 400 εως 499 περιέχει διάφορους σταθεροποιητές.

Όπως γνωρίζουμε στην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλά προϊόντα διαίτης, όπως και προϊόντα light. Τα προϊόντα αυτά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιγότερο λίπος από ένα κανονικό τρόφιμο.

Τα υγιεινά τρόφιμα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό και κορεσμένο λίπος.

Είναι σαφές ότι όλοι μας ως καταναλωτές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που επιλέγουμε τα προϊόντα που εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Για να μπορούμε όμως να κάνουμε τις σωστές επιλογές θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι καταναλωτές.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr