Τι να προσέξετε όταν αφήνετε τα παιδιά στους “παππούδες”

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Αρκετοί χαρακτηρίζουν το babysitting των «παππούδων»… ως το σύγχρονο βάλσαμο ενός γονιού, που τρέχει από το πρωί και δουλεύει υπερωρίες! Στην Ελλάδα το μεγάλωμα το παιδιών οδηγεί τις αναμνήσεις μας προς το σπιτικό φαγητό της γιαγιάς και τα αστεία του παππού… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σαν γονείς πρέπει να απαρνηθούμε τους «κανόνες» του σπιτιού μας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν τι πρέπει να προσέξετε, όταν αφήνετε τα παιδιά σας στους «παππούδες», ώστε να μην «κακομάθουν» ή κινδυνέψουν…

Τι να προσέξετε όταν αφήνετε τα παιδιά στους «παππούδες»Κρατήστε «ανοικτή» επικοινωνία με τους γονείς σας

Πέρα από τους δικούς μας αριθμούς (σταθερά και κινητά), καλό είναι να τους αφήσουμε μια λίστα με τα τηλέφωνα π.χ. του κέντρου δηλητηριάσεων, του κοντινού νοσοκομείου ή του παιδιάτρου. «Έξυπνο» θα ήταν να αφήσουμε ένα αντίγραφο του ημερήσιου προγράμματος μας, ώστε να γνωρίζουν που ακριβώς βρισκόμαστε όλο το 24ωρο.

Αναφέρετε τους «κανόνες» για το παιδί σας

Τηλεόραση, διαδίκτυο, ύπνος, φαγητό, αλλεργίες… πρέπει να έχουμε ενημερώσει για τα πάντα! Ας τους αναφέρουμε κάθε φαγητό που προκαλεί αλλεργία στο παιδί, ποια σνακ πρέπει να αποφεύγει, όπως επίσης και ένα χρονοδιάγραμμα για το γεύμα, το βούρτσισμα των δοντιών και τον ύπνο.

Τι να προσέξετε όταν αφήνετε τα παιδιά στους «παππούδες»Βεβαιωθείτε ότι θα βάζουν όρια στα εγγόνια τους

Μπορεί σαν γονείς να ήταν αυστηροί, αλλά σαν «παππούδες» συνήθως αλλάζουν στάση! Εάν δεν βάζουν όρια στο παιδί μας, όταν του κάνουν babysitting, θα του δώσουν διαφορετικά μηνύματα και στο τέλος θα το μπερδέψουν απέναντι στο σωστό και το λάθος ή θα το κακομάθουν σε χρόνο ρεκόρ.

Κρίνετε εάν αισθάνονται σωματικά… σε φόρμα!

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι γονείς μας είναι σε θέση, σωματικά ή ψυχικά, να κρατήσουν το παιδί μας. Ας βγάλουμε τις «παρωπίδες» και ας δούμε, εάν ο παππούς ή η γιαγιά του έχουν προβλήματα υγείας ή κουβαλούν μικρόβια. Άλλωστε, η φύλαξη ενός παιδιού χρειάζεται αντοχές… και δεν γίνεται να βάλουμε σε κίνδυνο ούτε τη ζωή των γονιών μας!

Τι να προσέξετε όταν αφήνετε τα παιδιά στους «παππούδες»Κάντε πρώτα μια δοκιμή στο babysitting τους

Μια δοκιμή babysitting… θα μας πείσει! Ας αφήσουμε για δυο ώρες το παιδί μας στους «παππούδες» του, ώστε να δούμε πως μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πάντως, ακόμα και αν κάνουν ένα λάθος, καλό είναι να διαχειριστούμε ήρεμα την κατάσταση, προσέχοντας τις λέξεις μας και αφήνοντας απέξω κάθε διαφωνία από το παρελθόν.

Βεβαιωθείτε ότι θα σας καλέσουν… εάν προκύψει κάτι!

Πριν φύγουμε από το σπίτι των «παππούδων» πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα ενημερωθούμε σε περίπτωση που π.χ. το παιδί μας αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, δεν τρώει, αγχώνεται από τον αποχωρισμό ή κλαίει χωρίς σταματημό. Από την άλλη, πρέπει να έχουμε εφοδιάσει το παιδί με τα παιχνίδια του, την κουβέρτα του και το λούτρινο ζωάκι του… ώστε να νιώθει σαν το σπίτι του!

Δώστε τους ένα κουτί πρώτων βοηθειών

Ακόμα και αν το παιδί μας σφύζει από υγεία, είναι σημαντικό οι «παππούδες» του να γνωρίζουν κάθε ιατρικό στοιχείο, από ένα εξάνθημα στην πάνα μέχρι και τα προληπτικά φάρμακα. Εάν λαμβάνει συγκεκριμένη δόση φαρμάκου, πρέπει να το γράψουμε πάνω στο κουτί των πρώτων βοηθειών. Τέλος, καλό είναι μέσα να έχουμε βάλει και ένα αντίγραφο της ιατρικής ασφάλισης του παιδιού.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.