Τι φυτά να επιλέξετε για τη βεράντα σας για το χειμώνα;

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Influence:

Το έντονο κρύο και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν το χειμώνα δυσκολεύουν την ανθοφορία και την διατήρηση φυτών στη βεράντα και γενικά σε εξωτερικούς χώρους. Για να καλλωπίσουμε την βεράντα μας με ανθεκτικά φυτά που επιβιώνουν στις άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τα παρακάτω.

Τα παχύφυτα φυτά είναι η συνηθέστερη κατηγορία καλλωπιστικών φυτών που ευδοκιμούν και αναπτύσσονται σε εξωτερικές συνθήκες. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι οι κάκτοι. Οι κάκτοι αρέσκονται στον ήλιο και επειδή κρατούν υγρασία δεν χρειάζονται συχνά πότισμα. Οι κάκτοι προτιμούνται από πολλούς ανθρώπους για την διακόσμηση και τον στολισμό της βεράντας τους.

Η λεβάντα αποτελεί άλλη μία ιδανική επιλογή για την διακόσμηση εξωτερικών χώρων καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο κρύο και στον έντονο ήλιο. Το εξαίσιο μωβ χρώμα των λουλουδιών της διανθίζει και ομορφαίνει τους εξωτερικούς χώρους και εκπέμπει ένα υπέροχο άρωμα που κατακλύζει την ατμόσφαιρα.

Τα χρυσάνθεμα και τα κυκλάμινα ανήκουν στην κατηγορία των ανθόφυτων και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ανθοφορούν προς το τέλος του χειμώνα. Τα φυτά αυτά κυκλοφορούν σε μία ποικιλία χρωμάτων που ομορφαίνουν και διακοσμούν το εξωτερικό του σπιτιού.

Οι τουλίπες είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή για να διακοσμήσουμε την βεράντα μας καθώς είναι ανθεκτικές στις έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Ανήκουν στην κατηγορία των βολβώδων καλλωπιστικών φυτών και διακρίνονται για τα πανέμορφα άνθη τους που όταν ανθίζουν δίνουν μία νότα ομορφιάς και αισθητικής στο εξωτερικό διάκοσμο της βεράντας σας.

Η αγριελιά προτιμάται σαν φυτό εξωτερικής διακόσμησης, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και καρποφορεί εκείνη την εποχή. Το ιερό σύμβολο της ελιάς που τόσο υμνήθηκε στην αρχαιότητα, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τον εξωτερικό διάκοσμο της βεράντας σας με την αισθητική χροιά που εκπέμπει.

Εντέλει, αναφέρθηκαν ενδεικτικά κάποιες βασικές κατηγορίες φυτών που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν σε εξωτερικό χώρο. Κάθε φυτό έχει τη δική του λειτουργικότητα και αισθητική χροιά και είναι καθαρά προσωπική επιλογή των ανθρώπων ποια φυτά θα καλλιεργήσουν για να καλλωπίσουν το εξωτερικό των σπιτιών τους.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.