Τι είναι τα ινομυώματα και πώς εμφανίζονται;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι πολύ πιο περίπλοκο σε σχέση με το αντρικό, και πολύ συχνά μας απασχολεί με μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα, το οποία στην πλειοψηφία τους θεραπεύονται πλήρως, χωρίς να αφήνουν επιπλέον επιπλοκές. Ένα από αυτά, είναι τα ινομυώματα, με τα πολλαπλά πρόσωπα, τα οποία άλλοτε επηρεάζουν την γονιμότητα της γυναίκας, άλλοτε την εγκυμοσύνη κι άλλοτε περνούν εντελώς απαρατήρητα. Τι είναι όμως τα ινομυώματα και πότε χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης; Ελλοχεύουν πραγματικούς κινδύνους για την υγεία μας;

Ινο-μυώματα

Τα ινομυώματα είναι σχηματισμοί από ίνες κολλαγόνου και μυϊκού ιστού, οι οποίοι συσσωρεύονται στα τοιχώματα της μήτρας. Εκτιμάται πως προσβάλλουν μία στις τέσσερις γυναίκες, ενώ ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την υγεία εξαρτάται από το μέγεθος και την ακριβή τους  θέση. Σε γενικές γραμμές, τα ινομυώματα δεν προκαλούν προβλήματα, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα της κατάστασης αυτής είναι αρκετά και περιλαμβάνουν μηνορραγία (πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρήση), αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, έντονο πόνο στη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή, ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα (εξαιτίας της πίεσης που ασκούν στα γειτονικά όργανα).

Οι επιπλοκές των ινομυωμάτων μπορεί να φτάσουν μέχρι την υπογονιμότητα και την αποβολή, σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Τέλος, ένα ποσοστό 0,5-0,8% των σχηματισμών αυτών ενδέχεται να εξελιχθεί σε κακοήθεις όγκους. Έτσι λοιπόν, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα ορισθεί από τον γιατρό, ανάλογα με το τη θέση και το μέγεθος του μορφώματος  αλλά και των συμπτωμάτων που προκαλεί. Αν  πρόκειται για ένα μικρό σχηματισμό στα εξωτερικά τοιχώματα της μήτρας ο οποίος δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, τότε δεν προτείνεται θεραπεία. Αν όμως το ινομύωμα βρίσκεται στο ενδομήτριο, τότε ενδέχεται να προκαλεί υπογονιμότητα ή άλλες επιπλοκές.

Τα «αθώα»

Τα ινομυώματα τα οποία έχουν μέγεθος μικρότερο από τέσσερα εκατοστά και βρίσκονται στα εξωτερικά τοιχώματα της μήτρας, δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία και μπορούν να χαρακτηρισθούν «αθώα». Επιπλέον, αν δεν προκαλούν επίπονα συμπτώματα, μία τακτική παρακολούθησης  είναι αρκετή ώστε να διαπιστωθεί  η εξέλιξή τους και οι απειλές που ίσως κρύβουν για την υγεία της ασθενούς. Η παρακολούθηση αυτή είναι απαραίτητη, αφού τα ινομυώματα αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα, τα οποία εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, η ανάπτυξή τους επηρεάζεται από τις θηλυκές ορμόνες, οι οποίες εναλλάσσονται καθώς περνούν τα χρόνια, στον οργανισμό μιας γυναίκας. Για το λόγο αυτό, η τακτική παρακολούθηση κάθε έξι μήνες προφυλάσσει την ασθενή από πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα «ένοχα»

Από την άλλη πλευρά, τα ινομυώματα θεωρούνται «ένοχα» όταν το μέγεθος και η θέση τους είναι τέτοια ώστε να προκαλεί προβλήματα στο ευρύτερο γεννητικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος,  ισχύει ότι, αν αυτά είναι μεγαλύτερα από τέσσερα εκατοστά, τότε κρίνεται σκόπιμη η αφαίρεσή τους, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία αναπτύσσονται ενώ αναφορικά με τη θέση στην οποία βρίσκονται, τα ινομυώματα του ενδομητρίου χρήζουν άμεσης απομάκρυνσης, ανεξαρτήτου μεγέθους. Η ανάπτυξή τους μέσα στη μήτρα θεωρείται η πιο επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να προκαλεί μητρορραγίες, αιμορραγίες, υπογονιμότητα, ακόμη και αποβολές.

Θεραπεία

Στη σύγχρονη Ιατρική, τα ινομυώματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με την αφαίρεση. Σήμερα αφαιρούνται με εξελιγμένες μεθόδους, που κρατούν την ασθενή μόνο μία μέρα μέσα στην κλινική. Έτσι διακρίνουμε την υστεροσκόπηση και τη λαπαροσκόπηση:

Υστεροσκόπηση

Όταν τα ινομυώματα βρίσκονται στο ενδομήτριο, τότε η εκτομή τους γίνεται με τη βοήθεια του υστεροσκοπίου, ενός είδους μικροχειρουργικού τηλεσκοπίου. Η επέμβαση αυτή δεν έχει τομές ή τραυματισμούς, καθώς ο γιατρός προσεγγίζει την περιοχή μέσα από τον κόλπο. Γίνεται σε κλινική, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν απαιτεί γενική αναισθησία, παρά μόνο μια ελαφριά ενδοφλέβια μέθη και η  ασθενής μπορεί να επιστρέψει  στις υποχρεώσεις της την επόμενη μέρα. Το πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης είναι όχι μόνο η ελάχιστη επεμβατικότητά της, αλλά κυρίως το γεγονός ότι  επιτρέπει την αναλυτική εικόνα του ενδομητρίου.

Λαπαροσκόπηση

Από την άλλη πλευρά,  όταν τα ινομυώματα αναπτύσσονται στα εξωτερικά τοιχώματα της μήτρας, τότε η εκτομή τους γίνεται λαπαροσκοπικά. Η μέθοδος προσεγγίζει την περιοχή δια μέσου μικρών τομών διαμέτρου δύο χιλιοστών, που ανοίγονται στην κοιλιά. Μέσα από αυτές εισάγεται ένα πολύ λεπτό και μακρύ τηλεσκόπιο το οποίο προσεγγίζει τη μήτρα χωρίς να χρειαστεί να γίνει τομή στα τοιχώματα της κοιλιάς. Με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου αφαιρούμε τα ινομυώματα. Η λαπαροσκοπική τεχνική επιτρέπει την επέμβαση  στο εξωτερικό τμήμα της μήτρας χωρίς επιπλοκές.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…