Τι δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Μάλλινα που έχουν μετατραπεί σε ρούχα για κούκλες, λευκά που έχουν γίνει πολύχρωμα, μαύρα που έχουν γίνει γκρι. Τσέπες που δεν άδειασαν, θερμοκρασίες υπερβολικά υψηλές ή πολύ χαμηλές. Όλοι μας έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή κάτι τέτοιο. Τα σφάλματα του πλυντηρίου είναι  συνηθισμένο φαινόμενο.

Συμβαίνουν σε πολύ κόσμο, που είτε βιάζεται, είτε δεν γνωρίζει ποια ρούχα δεν πρεπει να μπαίνουν ποτέ στο πλυντήριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ορθό να μπλέκουμε διαφορετικά είδη υφασμάτων. Ειδικά αν βάλουμε στην ίδια πλύση μάλλινα με μετάξι, το περισσότερο ευαίσθητο ύφασμα θα υποστεί πιθανότατα φθορά.

Επίσης, τα σουτιέν καταστρέφονται αργά αλλά βασανιστικά, αν μπουν στο πλυντήριο.

Σπάνια θα μπουν στην πλύση σας λινά, ρεγιόν, μεταξένια υφάσματα, ή υφάσματα με κεντήματα, όπως είναι οι εσάρπες, γιατί καταστρέφονται πολύ εύκολα.

Φυσικά, έχει να κάνει και με τη θερμοκρασία στην οποία θα πλύνουμε τα ρούχα μας, με το τι χρώματα θα επιλέξουμε ανά πλύση και με το είδος των λεκέδων.

Τι δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο

Ωστόσο σε κάθε ρούχο, υπάρχει μια ετικέτα, η οποία υποδεικνύει τους βαθμούς στους οποίους μπορεί να πλυθεί, ή αν ενδείκνυται για πλυντήριο.

Πολλά ρούχα, μπορούν να μπουν στην πλυση, αλλά καλύτερο θα ήταν να τα καθαρίσετε στο χέρι, ενώ μερικά πλένονται μόνο στο χέρι.

Άλλα πάλι, μεταφέρονται αυστηρά στο καθαριστήριο, για στεγνό καθάρισμα.

Τέτοια ρούχα είναι τα παλτό.

Τέλος, όπως οι κατασκευαστές τονίζουν, καλό θα ήταν να θυμόμαστε που και που να βάζουμε ένα πρόγραμμα χωρίς ρούχα ή απορρυπαντικό, μόνο με ζεστό νερο, έτσι ώστε να μην μένουν κατάλοιπα σκόνης ή χρωμάτων, τα οποία στην συνέχεια θα μεταφερθούν στα ρούχα μας.

Επομένως, διαβάστε τις ετικέτες, για να αποφύγετε το «Ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ/ κατεστραμμένα/ φθαρμένα/ σε σμίκρυνση».

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr