Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Διαχείριση Χρόνου» στα ΙΕΕΚ ΔΕΛΤΑ

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Influence:

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Διαχείριση Χρόνου» στα ΙΕΕΚ ΔΕΛΤΑΤι χρειαζόμαστε από ένα σεμινάριο διαχείρισης χρόνου; Να εκμεταλλευόμαστε την κάθε στιγμή; Να γίνουμε πιο οργανωτικοί; Να έχουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας; Αυτές ήταν μερικές από τις απαντήσεις που δώσαμε στην πρώτη ερώτηση της εισηγήτριας κας Εύης Ξυραφά, η οποία και μας καλωσόρισε την Παρασκευή 23 Μαΐου σε ένα ακόμη σεμινάριο του Believe In You στα Ι.Ε.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ!

Ο χρόνος υπάρχει ανεξάρτητα από εμάς και είναι ο ίδιος για την κάθε μέρα. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, νιώθουμε ότι περνάει “πιο γρήγορα”. Η μέρα μας φαίνεται μικρότερη και οι μήνες “φεύγουν” χωρίς να το αντιληφθούμε… Η εισηγήτρια μας εξήγησε πως αυτό δεν είναι ψευδαίσθηση, αλλά έχει λογική βάση, που πηγάζει από τον τρόπο ζωής μας. Όσο βυθιζόμαστε στη ρουτίνα της καθημερινότητας, αποκτούμε λιγότερες νέες εμπειρίες σε ετήσια βάση και γι’ αυτό η ζωή μας «φαίνεται» ότι κυλάει πιο γρήγορα – γιατί δεν χτίζουμε πολλές νέες δυνατές αναμνήσεις, π.χ. ένα ταξίδι ή ένα τρελό χόμπυ! Ας δώσουμε, λοιπόν, αξία στο κάθε δευτερόλεπτο και ας κυνηγήσουμε τα όνειρά μας γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το χρόνο να κυλήσει ξανά “με τους ρυθμούς μας”…

Μιλήσαμε, στη συνέχεια, για την αξία του Bucket List! Τι είναι το Bucket list; Στην ομώνυμη ταινία, ο Μόργκαν Φρίμαν βρίσκεται σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου διαγνωσμένος με καρκίνο, που του έχουν δοθεί λίγοι μήνες ζωής ως πρόγνωση και με “συγκάτοικο” στο δωμάτιο αλλά και στην ασθένεια το ζάμπλουτο Τζακ Νίκολσον, όταν του πέφτει κάτω ένα χαρτάκι. Τι γράφει αυτό το χαρτάκι; Μία λίστα με τις πιο βαθιά ριζωμένες του επιθυμίες, όλα όσα θα ήθελε να κάνει όσο βρίσκεται σε αυτή τη ζωή. Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν οι δυο τους, στο χρόνο που τους απομένει, να τις κάνουν πραγματικότητα! Επειδή, λοιπόν, όλοι μας έχουμε ένα τέτοιο χαρτάκι γραμμένο έστω και μόνο στην καρδιά μας και οι πιθανότητες λένε πως δε θα βρεθούμε σε κάποιο δωμάτιο με έναν κροίσο πρόθυμο να κυνηγήσει μαζί μας τα πιο τρελά μας όνειρα, είναι μάλλον δική μας ευθύνη να χωρέσουμε μέσα στο χρόνο μας όλα όσα θέλει η καρδιά μας. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, λοιπόν, όχι μόνο ξεκινήσαμε να καταγράφουμε το δικό μας Bucket List, αλλά διαλέξαμε την πιο ρεαλιστική μας επιθυμία δεσμευόμενοι να την κυνηγήσουμε αμέσως!

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Διαχείριση Χρόνου» στα ΙΕΕΚ ΔΕΛΤΑΤο σεμινάριο προχώρησε με μία σειρά από μικρές ιστορίες, ιστορίες με διδάγματα για τη διαχείριση του χρόνου και τις σπατάλες χρόνου. Πόση αξία δίνουμε στο χρόνο μας κάθε μέρα; Κι αν το ένα λεπτό αρκεί για να κρίνει αν θα ζήσει ή θα πεθάνει ένας άνθρωπος, εμείς πόσα λεπτά χαραμίζουμε για ασχολίες ή ανθρώπους που ούτε μας βοηθούν στους στόχους μας, ούτε μας δίνουν χαρά; Τα μηνύματα από τις ιστορίες ήταν πολλά και η κα Ξυραφά μας θύμισε πως, πάνω από όλα, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας στην κάθε μας μέρα ξεχωριστά γιατί, τελικά, από τις ενέργειες στην καθημερινότητά μας κρίνεται το πότε θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας…

Η εισηγήτρια μας προκάλεσε, ακόμη, με μερικά ερωτήματα – τροφή για σκέψη σε σχέση με το χρόνο μας! Μας ρώτησε για την πεποίθησή μας, εάν ο χρόνος είναι για εμάς πόρος ή πρόβλημα; Συζητήσαμε, επίσης, κατά πόσο ζούμε στο παρόν και τι μπορούμε να κάνουμε για να το πετύχουμε, αλλά και αν νιώθουμε ότι εμείς ορίζουμε το χρόνο μας!

Στην πορεία, αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά του ατόμου με κακή διαχείριση χρόνου, “τσεκάροντας ” πόσα από αυτά μας αντιπροσωπεύουν. Διαπιστώσαμε, μάλιστα, με κάποια έκπληξη, πως η διαχείριση χρόνου συνδέεται με την αυτοπεποίθηση αλλά και την επικοινωνία καθώς περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η διεκδικητικότητα, το να μπορείς να πεις όχι και το να διακόπτεις ευγενικά συνομιλίες! Με σκοπό να προχωρήσουμε ακόμα πιο βαθιά, μιλήσαμε για τις αιτίες της κακής διαχείρισης χρόνου και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αλλά και για υποκατάστατες ικανότητες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε ώστε να μας οδηγήσουν σε ποιοτικότερο και … περισσότερο χρόνο!

Τι αποκομίσαμε από το σεμινάριο «Διαχείριση Χρόνου» στα ΙΕΕΚ ΔΕΛΤΑΛίγο πριν το τέλος του σεμιναρίου, η κα Ξυραφά μας έδωσε μία σειρά από εργαλεία με στόχο να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το χρόνο μας καθημερινά, να οργανώσουμε το χρόνο μας σε σχέση με τον στόχο μας, αλλά και να ανακαλύψουμε ποιες συνήθειές μας, μας “τρώνε” άσκοπα χρόνο!

Κάπως έτσι και αυτό το σεμινάριο Believe In You έφτασε στο τέλος του. Αφήσαμε τα Ι.Ε.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ, εφοδιασμένοι με γνώση, εργαλεία αλλά και έμπνευση για να μην αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο! Επόμενο ραντεβού; Παρασκευή 30 Μαΐου για «Αυτοπεποίθηση» ή αλλιώς πώς να πιστέψουμε στον εαυτό μας!

Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε τους χορηγούς μας: τις εκδόσεις Διόπτρα που μας στηρίζουν από το ξεκίνημα της δράσης Believe In You, τα Ι.Ε.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ για τη ζεστή φιλοξενία τους, τις εταιρίες InEdu και Sieben, αλλά και τη Gustoraro που μας γλύκανε με τα νόστιμα σοκολατάκια της.

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.