Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση (Μέρος II)

Συντάκτης: Άννα Σολωμού, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Συστημάτων & Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Influence:

Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση (Μέρος II)Στο πρώτο μέρος του άρθρου προσεγγίσαμε την αυτοπεποίθηση σε σχέση με την ανάπτυξη της εξωτερικής εικόνας του παιδιού. Τονίσαμε τη σημασία της άνεσης στην εμφάνιση, την αποδοχή της μοναδικότητας του εαυτού και του άλλου και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να διαχωρίζει τις αληθινές εικόνες από τις ψηφιακές που συνήθως αλλοιώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν άγχος και ψευδή πρότυπα.

Η εσωτερική διάσταση της αυτοπεποίθησης είναι αρκετά σύνθετη και πολλές φορές η ανάπτυξή της συναντά υπερβολές ή υποτιμάται με δυσάρεστα, το λιγότερο, αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το να μεγαλώνει ένα παιδί με συνεχή επιδοκιμασία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει με αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει καχύποπτο, να αντιδράσει αρνητικά για να ελέγξει την αυθεντικότητα του «μπράβο», να μην αντιλαμβάνεται πολύ καλά τα όρια ή τέλος να «εθιστεί» σε αυτές τις συνθήκες και να προβάλει διαρκώς την εικόνα του «καλού παιδιού».

Η εσωτερική δύναμη βασίζεται στην πεποίθηση πως «αξίζω, μπορώ να ελέγχω τον εαυτό μου και έχω τη δυνατότητα να αλλάξω ό, τι επιθυμώ». Με αυτή την οπτική η ανάπτυξη μιας υγιούς αυτοπεποίθησης μπορεί να βασιστεί:

  1. Στην εποικοδομητική ενθάρρυνση και παρότρυνση του παιδιού προς νέα πεδία,
  2. την αναγνώριση της προσπάθειας και όχι μόνο του αποτελέσματος,
  3. την πρόοδο και εξέλιξη του παιδιού σύμφωνα με ρεαλιστικές για την ηλικία του προσδοκίες,
  4. και τέλος, τον αμοιβαίο σεβασμό γονιού- παιδιού.

Η ζωή γνωρίζει μεγάλη ποικιλία σε κάθε επίπεδο, η μοναδικότητα κυριαρχεί. Κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά συναισθήματα, δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες και μπορεί να προσφέρει ξεχωριστά έργα. Η σύγκριση αποτελεί πολλές φορές παγίδα όπως επίσης και ανάγκη για ομοιομορφία. «Μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση» εν τέλει σημαίνει ενθαρρύνω την προσπάθεια, αναγνωρίζω το δικαίωμα στο λάθος και σέβομαι τον άνθρωπο.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Σολωμού. Δείτε περισσότερα εδώ»

Συντάκτης: Άννα Σολωμού, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Συστημάτων & Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.