Η θρεπτική αξία του μπακαλιάρου

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Το Σάββατο γιορτάσαμε μία πολύ ξεχωριστή ημέρα του Ελληνισμού, μια ημέρα που συμβολίζει τον αγώνα, το σθένος, την ορμή, τη μάχη για την ελευθερία ενός ολόκληρου έθνους. Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί διπλή γιορτή για τους Έλληνες, μιας και συνδυάζει την επέτειο της Επανάστασης του 1821 εναντίον του τουρκικού ζυγού, με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, άκρως πολύτιμη για την Ορθοδοξία. Όπως είναι γνωστό, το έθιμο της ημέρας αυτής είναι να τρώμε ένα αγαπημένο και λαχταριστό φαγητό, που δεν είναι άλλο από τον μπακαλιάρο. Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη γιορτή της 25ης Μαρτίου, ευκαιρία να αναφερθούμε στη διατροφική αξία του ψαριού που συνοδεύει τον πολιτισμό μας ήδη από τον 15ο αιώνα.

Πώς ο μπακαλιάρος έγινε το «εθνικό» μας πιάτο;

Η 25η Μαρτίου είναι μία επέτειος που κατά κανόνα «πέφτει» μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, που εξ’ ορισμού χαρακτηρίζεται από πένθος, κατάνυξη και εγκράτεια, χαρακτηριστικά που εκφράζονται και μέσα από τις λιτές διατροφικές επιλογές της νηστείας. Όμως, η γιορτή αυτή είναι ημέρα χαράς και ελπίδας, αφιερωμένη στη Θεομήτορ και ως εκ τούτου, ιδιαίτερα σημαντική για την Ορθόδοξη εκκλησία, η οποία διαφοροποιεί τους κανόνες της νηστείας, επιτρέποντας το ψάρι, το λάδι και το κρασί ως στοιχεία «εορτασμού».

Ο λόγος για τον οποίο προτιμάμε τον μπακαλιάρο για την ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι πολύ απλός και συνδέεται με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν δηλαδή καθιερώθηκε η μέρα αυτή ως η επέτειος της Επανάστασης του 1821. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, το παστό ψάρι που έρχονταν από τον Ατλαντικό και δεν χρειάζονταν συντήρηση, έγινε εξαιρετικό γεύμα για όσους ζούσαν μακριά από τη θάλασσα.

Η θρεπτική αξία του μπακαλιάρου

Ο βακαλάος (μπακαλιάρος) είναι ψάρι που ζει στις βόρειες χώρες και στα ψυχρά κλίματα, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά βρίσκεται και στον Ειρηνικό, στη Δυτική και Νότια Αφρική και στην Αργεντινή. Έχει υπέροχο άρωμα, λεύκη σάρκα, εξαιρετική γεύση και μία πληθώρα από διατροφικά συστατικά, απαραίτητα για τη σωστή υγεία του οργανισμού. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα και φυσικά μια πληθώρα βιταμινών (Α, D, K). Από το συκώτι του βακαλάου προέρχεται το μουρουνέλαιο, μία ουσία που θεωρείται από πολλούς γιατρούς  –παρά την όχι και τόσο ευχάριστη γεύση του– σαν άριστη τροφή, που αντιμετωπίζει πολλές μεταδοτικές αλλά και χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου.

Ως εκ τούτου, η συχνή κατανάλωση του μπακαλιάρου, τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, καλά λιπαρά οξέα και ενέργεια, στοιχεία που προσφέρουν γερά κόκκαλα (ασβέστιο και βιταμίνη D), ισχυρή όραση (βιταμίνη Α) και σωστή πήξη του αίματος (βιταμίνη Κ). Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνουμε πως ο βακαλάος στο τραπέζι μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενδυναμώνει τη νοητική ενεργότητα του εγκεφάλου, καθώς και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν λοιπόν απολαύσατε το εθνικό μας φαγητό, την ημέρα της 25ης Μαρτίου, να είστε σίγουροι πως κάνατε στον οργανισμό σας ένα θαυμάσιο δώρο. Αν πάλι, προτιμήσατε κάποιο άλλο γεύμα, μπορείτε να καταναλώσετε τον μπακαλιάρο οποιαδήποτε άλλη στιγμή επιθυμείτε και να χαρείτε τις ανεξάντλητες ευεργετικές του ιδιότητες.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…