Πώς να θέσετε αποτελεσματικούς στόχους

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Με το να θέτει κάποιος αποτελεσματικούς στόχους μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει από την ζωή, προβαίνοντας στις σωστές ενέργειες και καταφέρνοντας ό,τι έχει στο μυαλό του χωρίς να αναλώνεται και σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πολλοί ωστόσο τείνουν να εγκαταλείπουν τους στόχους τους πριν τους εκπληρώσουν, είτε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, είτε έλλειψης σχεδίου για την επίτευξη των στόχων, είτε λόγω έλλειψης υπομονής και τέλος είτε λόγω του φόβου αποτυχίας.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν λύσεις και στρατηγικές που μπορεί κανείς να υιοθετήσει κάποιος για την επίτευξη των στόχων.

– Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε πως σας αξίζει η επιτυχία. Πριν από τον καθορισμό στόχων θα πρέπει να έχετε πείσει τον εαυτό σας πως σας αξίζει η επιτυχία και ότι θα τελικά θα καταφέρετε ό,τι έχετε βάλει με το μυαλό σας καθώς διαθέτετε όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες. Ξεκινώντας με αυτές τι σκέψεις οι προσπαθειές σας δεν θα αποτραπούν και θα επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε.

–  Καθορίστε αυτό που επιθυμείτε. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για τους ανθρώπους που θέτουν στόχους, καθώς συχνά δεν γνωρίζουν τι είναι πραγματικά αυτό που επιθυμούν.  Χωρίς μία έστω ιδέα του τι είναι αυτό που θέλετε, είναι δύσκολο να προχωρήσετε. Στοχοπροσήλωση και εστίαση στους στόχους είναι το κοινό όλων των επιτυχημένων ανθρώπων.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία του «τι ζητάτε από την ζωή» θα πρέπει να πάρετε τον χρόνο σας να καταγράψετε τους στόχους σας και στη συνέχεια να σκεφτείτε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε για να τους εκπληρώσετε. Αρχίστε απαντώντας σε μερικά ερωτήματα όπως: «Ti θέλω να επιτύχω στην καριέρα μου», «Πώς μπορώ να δω τον εαυτό μου σε 5,10, 20 χρόνια;», «Ti είδους οικογενειακή ζωή θέλω;».

– Σχεδιάστε οργανώστε, βάλτε προτεραιότητα τους στόχους σας και χωρίστε τους σε μικρότερα διαχειρίσιμα κομμάτια. Μην προσπαθήσετε να τα επιτύχετε όλα με την μία. Θα τρομάξετε και στο τέλος δεν θα κάνετε τίποτα. Δημιουργήστε ένα σχέδιο για κάθε στόχο που έχετε. Γνωρίστε πως οι στόχοι για την υγεία έχουν προτεραιότητα, οι στόχοι της καριέρας έπονται και μπορούν να οργανωθούν σε μηνιαία και σε ετήσια βάση.

– Επανεξετάστε, επικαιροποιήστε ή αναθεωρήστε τους στόχους σας. Θα πρέπει να επανεξετάζετε τους στόχους σας σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να εξακολουθούν να συμπορεύονται με αυτά που θέλετε εσείς. Επίσης με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εντοπίσετε αν μία στρατηγική δεν λειτουργεί, να τελειοποιήσετε κάποια, αλλά και να δημιουργήσετε και νέα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στον δρόμο για την επίτευξη των στόχων σας θα υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες, τα οποία δεν πρέπει να αφήσετε να σας εκτροχιάσουν από την πορεία σας

– Μείνετε συγκεντρωμένοι έχοντας πάντα κίνητρο. Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν θέτετε στόχους σας. Ένα τέλειο εργαλείο για να μένετε εστιασμένοι, είναι να ανατρέχετε στο τετράδιο που έχετε γράψει τους στόχους σας, για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τι θέλετε να πετύχετε.

Η θέσπιση στόχων είναι μία δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος για να φτάσετε στην επιτυχία και στην ολοκλήρωση της ζωής. Χωρίς αυτούς θα παρασυρόμασταν και θα χάναμε πολύτιμο χρόνο   σε προσπάθειες που δεν οδηγούν πουθενά. Ξεκινήστε και θέστε σήμερα τους στόχους σας και δημιουργήστε σχέδιο επίτευξής τους.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.