#TextMe_FluffyLibrary: Η πιο χνουδωτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Αθήνα

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Στα πλαίσια της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ο χώρος σύγχρονου πολιτισμού ATOPOS CVC φιλοξενεί για ένα χρόνο (από τις 23 Απριλίου 2018 μέχρι τις 23 Απριλίου 2019) το #TextMe project, ένα έργο με δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο, την τέχνη και την ανάγνωση.

#TextMe_FluffyLibrary: Η πιο χνουδωτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Αθήνα

Υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή Βασίλη Ζηδιανάκη, το ATOPOS CVC προσκάλεσε την καλλιτέχνη Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου για να σχεδιάσει και να δημιουργήσει μία ασυνήθιστη βιβλιοθήκη/εικαστική έκθεση, τη Fluffy Library. Το επιμέρους project #TextMe_FluffyLibrary θα καταλάβει ολόκληρο το κτίριο του οργανισμού, ενσωματώνοντας παράλληλα και τον κύριο όγκο της βιβλιοθήκης του, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας.

#TextMe_FluffyLibrary: Η πιο χνουδωτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Αθήνα

Το project συνδυάζει τη λογική μίας μεγάλης εκθεσιακής εγκατάστασης με λούτρινα αντικείμενα και χνουδωτές στολές. Πρόκειται για ένα χουχουλιάρικο περιβάλλον που δημιουργεί έναν αυθεντικό και απόκοσμο χώρο ανάγνωσης και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους. Η υβριδική φύση του έργου συνδυάζει διαφορετικές λειτουργίες, αφού δημιουργεί μία πολύ-αισθητηριακή οπτική εμπειρία, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάγνωση, λειτουργώντας σαν μία ανοιχτή βιβλιοθήκη.

#TextMe_FluffyLibrary: Η πιο χνουδωτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Αθήνα

Το #TextMe_FluffyLibrary θα λειτουργήσει και ως εργαστήρι για την παραγωγή ενός αντισυμβατικού παραμυθιού. Υπό τις οδηγίες της Αντιγόνης, μία σειρά από εργαστήρια θα προσκαλέσουν το κοινό να φτιάξει την ιστορία της Φλάφι, τον κύριο χαρακτήρα του παραμυθιού και της εγκατάστασης. Μαζί με τη Φλάφι, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και μια σειρά από τερατόμορφα γράμματα: μία πριγκίπισσα δράκο (d is for dragon), μία αρκουδίτσα υπερήρωα (T is for Teddy-bear), ένα θηλυκό φάντασμα (G is for Ghost), ένα γλυκό αλογάκι (H is for Horse), μία μάγισσα με πλοκάμια (O is for Octopus), μία αρρενωπή νεράιδα (p is for pixie), ένα χοντρό φλαμίνγκο (F is for Flamingo), μία χνουδωτή ροζ γοργόνα (M is for Mermaid) και πολλά ακόμα που θα προστίθενται σταδιακά στη βιβλιοθήκη.

#TextMe_FluffyLibrary: Η πιο χνουδωτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Αθήνα

Εκτός από τις δραστηριότητες του #TextMe_FluffyLibrary, στα πλαίσια του ακαδημαϊκού προγράμματος #TextMe_Lab, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια, performances και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών, υπό την επιμέλεια του Φιλ Ιερόπουλου.

Πρόγραμμα #TextMe_Lab:

16-18 Ιουνίου: Φεστιβάλ & Συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. (προβολές, συζητήσεις, εργαστήριο)

18-22 Σεπτεμβρίου: Η αισθητική του κολλάζ στην ποστ-πανκ σκηνή, 1978-1984. (έκθεση)

02-06 Οκτωβρίου: Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου – Η οικειοποίηση μεθόδων σχεδίου και εκτύπωσης ως φεμινιστική πρακτική. (έκθεση, εργαστήρια)

27 Οκτωβρίου: Φεμινιστική πολιτική text-art από τα 70s μέχρι σήμερα. (πάνελ, ανοιχτή συζήτηση)

09-16 Νοεμβρίου: Για τη διαύγεια ανάμεσα στην ταχύτητα και τη διάρκεια – ψίχουλα που πέταξαν πίσω τους ο Χονδρός και η Κατσιάνη για να βρουν τον δρόμο. (παρουσίαση, έκθεση, συζήτηση)

07-08 Δεκεμβρίου: Λουίζα Δολόξα – Χνουδωτή ολονυχτία. (διαδραστική performance)

07-13 Ιανουαρίου 2019: Roland Brauchli & Eleanor Vonne Brown – Το βιβλίο ως έργο τέχνης, προσεγγίσεις. (open studio, διάφορες δράσεις)

31 Ιανουαρίου 2019: Λένα Πλάτωνος, queer αναγνώσεις. (διάλεξη, καμπαρέ)

11-16 Μαρτίου 2019: Daniel Kupferberg – “Speicher”, έργο σε εξέλιξη. (open studio)

02-06 Απριλίου 2019: Ποίηση, τεχνολογία, νέα μέσα: Christine Wilks και Amaranth Borsuk. (εργαστήρια, παρουσίαση, έκθεση)

ATOPOS Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, 10435 Αθήνα

www.atopos.gr

#TextMe_FluffyLibrary

Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου

Είσοδος Ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή, 12:00 – 18:00 (και ορισμένα σαββατοκύριακα). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ATOPOS CVC.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…