Τεχνολογικός εθισμός

Συντάκτης: Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος

Τεχνολογικός εθισμόςΤα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας, τόσο από τους ενηλίκους όσο και από τα παιδιά και τους νέους –στις ηλικίες αυτές έχει πάρει και επικίνδυνα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η τεχνολογική εξέλιξη, η οποία κατά τα άλλα, έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του, γίνεται ταυτόχρονα και «δυνάστης» του, μέσω της εξάρτησής του ανθρώπου από αυτήν.

Ως εκ τούτου, μιλάμε για μία νέα μορφή εθισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τον τεχνολογικό εθισμό. Πρόκειται για την εξαρτητική συμπεριφορά του ατόμου απέναντι στα διάφορα μέσα τεχνολογίας, όπως το ίντερνετ, ο Online τζόγος, τα βιντεοπαιχνίδια, τα ιντερνετικά παιχνίδια, καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα.

Όλες οι παραπάνω μορφές εξάρτησης δύναται να πάρουν τεράστια έκταση και να δημιουργήσουν σοβαρές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική υγεία του ατόμου. Ο μηχανισμός εξάρτησης παραμένει ο ίδιος με τις παραδοσιακές εξαρτήσεις, όπως είναι η εξάρτηση από ουσίες.

Έχουμε δει τεράστιες αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια στον τεχνολογικό τομέα. Τα πράγματα γύρω μας έχουν αλλάξει ραγδαία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ακόμη ο απαιτούμενος χρόνος στην μελέτη αυτών των νέων παθολογικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τις συμπεριφορές τεχνολογικής εξάρτησης, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν.

Εκείνο που γνωρίζουμε καλά όμως είναι ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους και της ζωής τους παίζοντας ηλεκτρονικά ιντερνετικά παιχνίδια, αποκλείοντας άλλα ενδιαφέροντα αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσλειτουργία σε ψυχολογικό επίπεδο και επηρεάζονται εξέχοντες τομείς της ζωή τους, όπως για παράδειγμα η κοινωνικότητά τους. Παρατηρούνται ακόμη και συμπτώματα στέρησης σε αυτά τα άτομα μόλις απομακρυνθούν από το «πάθος του παιχνιδιού».

Τεχνολογικός εθισμόςΜάλιστα το DSM 5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας) επισημαίνει ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα εγκεφαλικά πρότυπα των ατόμων που είναι εθισμένα στα ηλεκτρονικά ιντερνετικά παιχνίδια είναι παρόμοια με αυτά των ατόμων που είναι εθισμένα στη κατάχρηση ουσιών.
Εξίσου σημαντική είναι και η κατάχρηση κοινωνικών δικτύων, όπως αυτών του facebook για παράδειγμα αλλά και των smartphones, tablets κλπ.

Μιλάμε για δημιουργία εξαρτημένης συμπεριφοράς καθώς η χρήση όλων αυτών δημιουργεί την αίσθηση της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής. Όταν συνυπάρχουν δε και άλλα προβλήματα όπως φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, δυσκολίες κοινωνικές κ.α ο εθισμός είτε σε ουσίες είτε σε τεχνολογικά μέσα, δημιουργεί μία «παρωπίδα» στο άτομο, προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπο με όλα αυτά.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια από ειδικό, και να εφαρμοστεί η κατάλληλη ψυχοθεραπεία.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγο, BSc University of Crete. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ. Επικοινωνήστε με την κ. Μιχαλοπούλου στο dimitra89mix@hotmail.com»

Συντάκτης: Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος

Influence:

Το 2007 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 2012 αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο…