Ταξίδι στον χρόνο: 10 Ιανουαρίου

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Σαν σήμερα 10 Ιανουαρίου τερματίζεται ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εκδίδεται το πρώτο τεύχος «Οι περιπέτειες του Τεντέν» και πεθαίνει ο Ντέιβιντ Μπόουι…

Το 403 πΧ ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το 49 πΧ ο Ιούλιος Καίσαρας διασχίζει τον ποταμό Ρουβίκωνα και αναφωνεί: «Ο κύβος ερρίφθη». Με αυτόν τον τρόπο ο Ιούλιος Καίσαρας κηρύσσει τον πόλεμο στη Σύγκλητο και τον Πομπήιο.

Το 1895 ο Χαρίλαος Τρικούπης υποβάλλει την παραίτησή του στο βασιλιά Γεώργιο Α’ λόγω έντονων και αγεφύρωτων διαφωνιών με το Στέμμα.

Το 1920 τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη των Βερσαλλιών και επί της ουσίας τερματίζεται ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το 1927 στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας προβάλλεται η φουτουριστική ταινία του Αυστριακού σκηνοθέτη, Φριτς Λανγκ «Μετρόπολις». Ο Λανγκ θεωρείται εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Το 1929 εκδίδεται το πρώτο τεύχος του πιο διάσημου και αναγνωρίσιμου ήρωα κόμικ του Βελγίου και της Ευρώπης, «Οι περιπέτειες του Τεντέν».

Το 1941 κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμος ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το 1946 συνέρχεται για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο, η οποία εκπροσωπείται από 51 κράτη.

Το 1983 ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Το 1869 γεννιέται ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, Ρώσος καλόγερος, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’.

Το 1921 γεννιέται η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία.

Το 1945 γεννιέται ο Ροντ Στιούαρτ, Σκωτσέζος τραγουδιστής.

Το 1825 πεθαίνει ο Ιωάννης Βαρβάκης, επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης.

Το 1971 πεθαίνει η σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ.

Το 1991 πεθαίνει ο Δημήτρης Μυράτ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και θιασάρχης.

Το 2016 πεθαίνει ο Ντέιβιντ Μπόουι, Βρετανός μουσικός και παραγωγός.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.