Ταξίδι στην Κούβα – ο μύθος ζει!

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Τώρα που διανύουμε το καλοκαίρι, στο νου μας έχουμε τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι εξωτικοί προορισμοί είναι πολύ δημοφιλείς και παρότι η Κούβα ανήκει σε αυτούς, πολλοί δεν την επιλέγουν στα άμεσα ταξιδιωτικά σχέδιά τους, καθώς το καθεστώς της τους φαντάζει ξένο και μακριά από τα δικά τους δεδομένα. Παρουσιάζοντας όμως τα δυνατά σημεία της Κούβας, ευελπιστούμε να την γνωρίσετε και να αλλάξετε γνώμη.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

Την παλιά Αβάνα

Υπάρχουν πολλές πλευρές της Κουβανικής πρωτεύουσας που μπορείς να δεις, η παλιά Αβάνα, όμως ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που θα σου πάρει τα μυαλά, με τα υπέροχα κτήρια της. Εδώ θα αφιερώσεις τον περισσότερο χρόνο σου. Επίσης, αξίζει να κάνεις μία  μια βόλτα κατά μήκος του λιμανιού της Αβάνας. Η Malecón – είναι η μεγάλη προκυμαία για ατελείωτους περιπάτους στο λιμάνι της Αβάνας – κατασκευάστηκε για να προστατεύει την πόλη από το νερό. Από εδώ μπορείς να δεις το Castillo de los Reyes Magos Tres del Morro, του 17ου αιώνα. Το γειτονικό κάστρο, το Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, του 18ου αιώνα, είναι το μεγαλύτερο φρούριο της Λατινικής Αμερικής.

Την ετοιμόρροπη αποικιακή πόλη του Τρινιντάτ

Παλιά σπίτια γεμάτα με τις καλύτερες πορσελάνες και κρύσταλλα, που αγοράστηκαν από τα τεράστια κέρδη που έφερναν η ζάχαρη και οι σκλάβοι, με τοιχογραφίες και περίτεχνες προσόψεις που καταρρέουν στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, είναι όσα θα δεις στην πόλη που επίσης ανήκει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Santiago de Cuba

Η αποπνικτική πρώην πρωτεύουσα είναι γνωστή για τη μουσικότητα και το χαλαρό πνεύμα της.

Ή την Baracoa, την αποικιακή εναλλακτική

Η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, η Μπαρακόα είναι το μέρος που πρωτοήρθε το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος. Στο βορειοανατολικό κομμάτι της Κούβας, με λιθόστρωτα δρομάκια, μονώροφα κτίρια, φάνκι μουσικές, ντόπιους που δημιουργούν φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα, υπέροχες απομονωμένες παραλίες και ένα παρθένο τροπικό δάσος.

Την κληρονομιά του Τσε

Ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις την αίσθηση της επανάστασης που διαπερνά το νησί, είναι να δεις το μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα στην Σάντα Κλάρα.

Το Varadero

Το Varadero είναι το πιο σημαντικό θέρετρο της Κούβας, με την καλύτερη πρόσβαση και τις καλύτερες παραλίες, με μαλακή λευκή άμμο και ρηχά, πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Το San Miguel de los Baños

Υπήρξε ένα χωριό που άκμασε χάρη στα ιαματικά του νερά. Τώρα το περιγράφουν ως «πόλη φάντασμα» που αξίζει να περπατήσεις ωστόσο για να θαυμάσεις το ξεθωριασμένο, κατεστραμμένο μεγαλείο του παρελθόντος.  

Δεν πρέπει να χάσετε:

Τις παραλίες της Κούβας

Προγραμματίζοντας από τώρα ένα ταξίδι για το καλοκαίρι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις μαγευτικές παραλίες της, με τα πιο μπλε νερά και την πιο άσπρη άμμο της Καραϊβικής. Με τους κοραλλιογενείς υφάλους της ενδείκνυται για καταδύσεις, ενώ το ψάρεμα και η ιστιοπλοΐα είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν και ξέρουν να τα εξασκήσουν.

Τα θεάματά της

Με περισσότερες από 100 θεατρικές εταιρίες, 2 χιλιάδες μουσικά γκρουπ και 30 εταιρίες χορού διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα, σίγουρα δεν πρόκειται να σας διαφύγει η σχέση που έχουν οι Κουβανοί με την κληρονομιά τους. Πάντα θα βρίσκεστε κάπου κοντά σε κάποια performance και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθήσετε όσο περισσότερες μπορείτε για να κατανοήσετε βαθιά τον πολιτισμό της.

Τα αξιοθέατά της

Στην Κούβα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ιστορικά μνημεία 500 χρόνων και πολιτισμό που πάει ακόμη πιο πίσω. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται μέσα από χιλιάδες μνημεία, αξιοθέατα, περισσότερα από 250 μουσεία, διατηρητέα κτίρια κ.ο.κ και η αίσθηση που αφήνει στον ταξιδιώτη είναι ότι η επόμενη ανακάλυψη βρίσκεται μια ανάσα μακριά.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…