Ταινίες με θέμα τα ταξίδια

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Ένα ταξίδι, ακόμη και κοντινό μπορεί να μας φέρει χαρά, ξεκούραση, γαλήνη, γνώση, μνήμες και χιλιάδες άλλα πράγματα. Ο κόσμος του σινεμά δείχνει ολοφάνερα πόσο αγαπά τα ταξίδια, με ταινίες που γνώρισαν την επιτυχία και ενέπνευσαν τους θεατές να ταξιδέψουν, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, μα πάντα για έναν καλό σκοπό. Από βιογραφίες μέχρι κωμωδίες και αισθηματικές, είναι πάρα πολλες οι ταινίες που θέμα τους αποτελεί ένα ή και περισσότερα ταξίδια. Παρακάτω, θα δούμε κάποιες απο τις καλύτερες.

Motorcycle Diaries

Η ταινία αποτελεί ουσιαστικά τη βιογραφία του επαναστάτη Ερνέστο Γκεβάρα, ή αλλιώς του γνωστού Τσε Γκεβάρα, καθώς είναι βασισμένη σε δικά του ημερολόγια. Με έντονες πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες ήδη απο την πρώιμη εφηβική του ηλικία, ο Τσε, όντας φοιτητής στην Ιατρική, αποφασίζει να γυρίσει οδικώς και μάλιστα με μια μοτοσικλέτα όλη τη Νότια Αμερική, μαζί με ένα φίλο του. Μέσα στο πολύμηνο ταξίδι του, μπαίνει σε νέες περιπέτειες, βλέπει απο κοντά τις συνθήκες ζωής των λαών αυτών, αλλάζει, ωριμάζει, βρίσκει τον πραγματικό εαυτό του και αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει. Η περιπλάνηση αυτή του Τσε Γκεβάρα και οι εμπειρίες ζωής που συνέλεξε, αποτέλεσαν το έναυσμα για να ασχοληθεί εντονότερα με τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και να αφιερωθεί στη βοήθεια των λαών της Λατινικής Αμερικής, τους οποίους μάστιζαν οι αρρώστιες και η φτώχεια. Η ταινία μας δείχνει πόσο μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο ένα ταξίδι και την έμπνευση που μπορεί να του προκαλέσει.

Under the Tuscan Sun

Βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Francis Mayes και διηγείται την ιστορία μιας εργασιομανούς γυναίκας συγγραφέως, η οποία ξαφνικά συνειδητοποιεί οτι ο σύζυγός της την απατά. Πληγωμένη αποφασίζει να πάρει διαζύγιο, ενώ σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο σύζυγός της διεκδικεί το αγαπημένο της διαμέρισμα. Όταν στη ζωή της έχουν έρθει τα πάνω κάτω, δύο φίλες της αποφασίζουν να της κάνουν δώρο ένα ταξίδι στην όμορφη Τοσκάνη της Ιταλίας, για να την κάνουν να νιώσει καλύτερα. Η ίδια τελικά γοητεύεται απο το μέρος και δε διστάζει να αγοράσει μια παλιά βίλα, την οποία θέλει να αναμορφώσει, όπως και την ίδια της τη ζωή. Ξεκινώντας μια νέα αρχή, γνωρίζει νέους ανθρώπους, δημιουργεί φιλίες και τελικά γνωρίζει τον έρωτα και μαζί με αυτόν και το νέο της εαυτό. Μέσα απο το ταξίδι η Francis συνειδητοποιεί οτι άλλα πράγματα ήθελε τελικά απο τη ζωή της και πως αυτά τα έχει πλέον στη νέα της καθημερινότητα.

Eat, Pray, Love

Η Liz είναι μια γυναίκα φαινομενικά ευτυχισμένη. Έχει καριέρα, σύζυγο, παιδιά. Κι όμως εκείνη αισθάνεται δυσαρεστημένη απο την καθημερινότητά, αφού κάτι της λείπει. Βρίσκει λοιπόν το θάρρος να πάρει διαζύγιο και να αφήσει πίσω όλα αυτά που τη δυσαρεστούν και να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Μέσα απο το ταξίδι της, γνωρίζει νέες κουλτούρες, νέα μέρη και νέες γεύσεις. Μέσα απο τρείς σταθμούς, την Ιταλία, την Ινδία και το Μπαλί, δοκιμάζει παραδοσιακά φαγητά, καινούργιες συνήθειες, βλέπει νέες θρησκείες, νέους πολιτισμούς, γνωρίζει ανθρώπους και τελικά βρίσκει την αγάπη και τον έρωτα. Πάνω απ’όλα, μέσα απο αυτά ταξίδια η ίδια καταφέρνει να αγαπήσει τον εαυτό της και τη ζωή. Μαζί με τη Liz, ταξίδεψαν και οι θεατές που είδαν την ταινία.

Τhe Secret Life Of Walter Mitty

Ένας φιλόδοξος και ονειροπόλος εργαζόμενος στο περιοδικό “Life”, αισθάνεται οτι η δουλειά του απειλείται όταν χάνει την φωτογραφία για το τελευταίο εξώφυλλο της έντυπης έκδοσης. Την ίδια στιγμή, όλα φαίνεται να του δείχνουν πως πρέπει να φύγει, να γνωρίσει το άγνωστο για να βρει αυτό που χρειάζεται, το κομμάτι απο το φιλμ που έχει χάσει. Ξεκινά ένα ταξίδι στην περιπέτεια που ούτε ο ίδιος δεν είχε φανταστεί. Με μια τσάντα στο χέρι, ταξιδεύει απο τη Νέα Υόρκη, μέχρι τα Ιμαλάια και την Ισλανδία και τελικά καταφέρνει να βρει πολύ περισσότερα απο ένα απλό κομμάτι φιλμ.

Lost in Translation

Δύο νέοι, Αμερικανοί, άγνωστοι μεταξύ τους γνωρίζονται στο Τόκιο, όπου έχουν ταξιδέψει ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Η Charlotte έχει ακολουθήσει τον εργασιομανή σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται ξανά σε επαγγελματικό ταξίδι, ενώ ο Bob, σταρ στην Αμερική κάνει γυρίσματα για τη διαφήμιση ενός ουίσκι. Σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον για αυτούς, χωρίς να γνωρίζουν λέξη απο τη γλώσσα, θα γοητευτούν απο την πόλη του Τόκιο, θα περιπλανηθούν μαζί και θα γνωρίσουν το λαό της. Θα βώσουν τις πολιτισμικές τους διαφορές, παρ’όλα αυτά το ταξίδι θα τους μείνει αξέχαστο και θα τους γεμίσει με νέες εμπειρίες.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.