Ταινίες με άρωμα καλοκαιριού

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Σίγουρα πολλοί έχουμε ζηλέψει τους καλοκαιρινούς έρωτες που έχουμε δει σε ταινίες. Ακόμη και αν δεν υπάρχει έρωτας στο σενάριο, οι ταινίες με άρωμα καλοκαιριού μας φέρνουν ένα αίσθημα γλυκιάς νοσταλγίας. Άς δούμε κάποιες απο αυτές τις ταινίες και να ταξιδέψουμε σε ατελείωτα καλοκαίρια.

Μamma Mia

Μόνο καλοκαιρινή θα μπορούσε να είναι μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί το ελληνικό καλοκαίρι. Κάτι ο έρωτας, κάτι η μουσική των Abba, κάτι οι δυνατές ερμηνείες και κάτι το φόντο της πανέμορφης Σκοπέλου, η ταινία αυτή έγινε το πιο πετυχημένο musical όλων των εποχών, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους ηθοποιούς Pierce Brosnan και Meryl Streep, που κατάφεραν να αγγίξουν τις καρδιές των θεατών και να τους συναρπάσουν. Ένας παραμυθένιος γάμος που όλα τα κορίτσια ονειρεύονται, ελληνικές μυρωδιές, νοσταγλικές μουσικές, χορός και τραγούδι. Το σενάριο και η σκηνοθεσία κατάφεραν να συνδυάσουν με τέλειο αποτέλεσμα το συγκινητικό στοιχείο, με το χιούμορ. Η ταινία έγινε μάλιστα η αιτία της αύξησης του τουρισμού στο νησί της Σκοπέλου, ενώ τα μέρη στα οποία έλαβαν χώρα πολλά απο τα γυρίσματα, λειτουργούν μέχρι σήμερα σαν αξιοθέατα.

Τhe Last Song

Μπορεί να μοιάζει πιο εφηβική, όμως είναι σίγουρα μια ταινία που συγκίνησε όσους την είδαν και τους έφερε στο νου μυρωδιά καλοκαιριού. Μια έφηβη στέλνεται με το…ζόρι να περάσει το καλοκαίρι στο σπίτι του πατέρα της, με τον οποίο έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια. H Ronnie θα προβάλλει σθεναρά αντίσταση στην επανασύνδεση και στη συμφιλίωση με τον πατέρα της, τα γεγονότα όμως θα την κάνουν να αλλάξει στάση. Παράλληλα, μέσα στο τεταμένο οικογενειακό κλίμα, στην καρδιά του καλοκαιριού, η ίδια θα γνωρίσει τον πρώτο έρωτα, που θα την συντροφεύσει για όλο το καλοκαίρι, με χαρούμενες, αλλά και δύσκολες στιγμές. Μια δραματική αλλά και γλυκιά ιστορία με μηνύματα για τις δεύτερες ευκαιρίες και τη σημασία που έχουν αυτές, τη δύναμη της οικογένειας, την αγάπη και το πώς τελικά αλλάζουμε εμείς οι άνθρωποι μέσα απο τις καταστάσεις. Και όλα αυτά, με φόντο το καλοκαίρι, που κάνει τα πάντα να φαίνονται λίγο πιο όμορφα.

Γαλάζια Λίμνη

Εξωτικό τοπίο, νεανικός έρωτας και καλοκαιρινό αεράκι. Αυτά ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη Γαλάζια Λίμνη μια ταινία τόσο αγαπητή και κλασσική. Ένα νεαρό κορίτσι και ένα αγόρι ναυαγούν ξαφνικά και βρίσκονται σε μια έρημη, εξωτική παραλία με φοίνικες και κρυστάλλινα νερά. Πολύ γρήγορα ο έρωτας θα τους χτυπήσει την πόρτα και ο αγώνας επιβίωσής τους στο νησί θα γίνει τελικά λίγο πιο γλυκός. Μια κλασσική ταινία της δεκαετίας του ’80 που δίχασε αρκετά, λόγω της προκλητικότητάς της για την εποχή. Νεανικός έρωτας και γυμνά σώματα κάτω απο τον καλοκαιρινό ήλιο είναι αυτά που πρωταγωνιστούν, σε μια περίοδο που το γυμνό στον κινηματογράφο θεωρείτο τολμηρό. Κι όμως, το γυμνό σώμα στη περίπτωσή μας θέλει να δείξει τη φρεσκάδα, την ανεμελιά και την ελευθερία. Η Γαλάζια Λίμνη επέστρεψε, με μια δεύτερη ταινία, ενώ παίζεται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια στην τηλεόραση, για να μας θυμίζει κάτι απο καλοκαίρι.

Τhe Notebook

H ιστορία-ύμνος στον έρωτα δεν θα μπορούσε να μην διαδραματίζεται καλοκαίρι. Ξεκινώντας λίγο με σκηνές του κλισέ καλοκαιρινού έρωτα, η ταινία τελικά απογειώνεται όταν οι πρωταγωνιστές αναγκάζονται να χωριστούν, να ωριμάσουν, να περάσουν απο δοκιμασίες και μαζί να δοκιμαστεί και ο έρωτάς τους, που εξελίσσεται σε αγάπη ζωής. Το καλοκαιρινό αεράκι, το συναίσθημα και οι βαρκάδες στη λίμνη, έκαναν την ταινία αιτία συγκίνησης πάρα πολλών γυναικών, και μια απο τις καλύτερες ρομαντικές ιστορίες. Και ποιός φυσικά δεν ερωτεύτηκε τον Ryan Gosling, που πέρασε τα πάνδεινα απο την αγαπημένη του και τελικά δεν την έβγαλε ποτέ απο την καρδιά του!

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.