Τα πάντα για τη μετακόμιση του σπιτιού σας

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Αποφασίσατε να αλλάξετε σπίτι και δεν ξέρετε πώς να οργανώσετε τη μετακόμιση; Αν έχετε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση κι άλλη φορά, πιθανώς να γνωρίζετε ότι η μετακόμιση μπορεί να αποβεί μία πολύ αγχωτική και κουραστική διαδικασία. Για να αποφύγετε το σενάριο μίας αποτυχημένης μετακόμισης και για να διατηρήσετε τη χαρά και τα σχέδια που έχετε κάνει για το καινούργιο σας σπίτι, υπάρχουν tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να βγείτε από το Γολγοθά των δύσκολων αποφάσεων!

Η οργάνωση της μετακόμισης αποτελεί το α και το ω όλης της διαδικασίας. Από το πώς να διαλέξετε μεταφορική εταιρεία μέχρι το τι πρέπει να προσέξετε, αυτές είναι οι πιο σημαντικές πρακτικές συμβουλές για μία καλά οργανωμένη μετακόμιση χωρίς απρόοπτα και προβλήματα.

Πώς να το οργανώσετε

Η εύρεση της κατάλληλης μεταφορικής εταιρείας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες μίας επιτυχημένης μετακόμισης.

1. Οργανώστε το χρόνο σας και κάντε έρευνα αγοράς. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταφορικές εταιρείες που εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες σε διαφορετικές τιμές.

2. Ενημερωθείτε για την αξιολόγησή τους από κριτικές και σχόλια πελατών. Αν έχετε γνωστούς που έχουν προσλάβει πρόσφατα κάποια μεταφορική εταιρεία, ρωτήστε τους για το κόστος και για τον αν τελικά έμειναν ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες τους. Διαφορετικά μπορείτε να βρείτε γνώμες προηγούμενων πελατών στις σελίδες των μεταφορικών εταιρειών.

3. Κλείστε ραντεβού στο χώρο σας για να εκτιμήσουν το κόστος μεταφοράς και να σας δώσουν την τελική προσφορά.

4. Βεβαιωθείτε για τις άδειες και τις νομιμοποιήσεις παροχής υπηρεσιών.

5. Ρωτήστε για την ασφάλιση που παρέχουν σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής των πραγμάτων σας – τι ποσοστό καλύπτει την αξία τους.

6. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα παραλαβών και παραδόσεων. Αν κάποια μεταφορική εταιρεία έχει μακρύ πρόγραμμα παραδόσεων, η εξυπηρέτηση δεν θα είναι άμεση και ίσως δεν γίνει στο χρονικό διάστημα που εσείς επιθυμείτε.

7. Ρωτήστε για τους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής.

Τι να προσέξετε

1. Μην ξεγελαστείτε από τις οικονομικές λύσεις που προσφέρονται. Συνήθως οι έμπειροι μεταφορείς αυξάνουν το κόστος των υπηρεσιών τους γιατί έχουν αποδεδειγμένα καλή φήμη, μέσα από τα σχόλια των πελατών τους. Μεταφορείς που μπορεί να μην έχουν εδραιωθεί ακόμη στο χώρο προσφέρουν συνήθως οικονομικότερες λύσεις για να λάβουν θετικές αξιολογήσεις. Επικοινωνήστε μαζί τους και θέστε τους τις κατάλληλες ερωτήσεις για τη διαδικασία μετακόμισης, έτσι ώστε να αποφασίσετε ποια είναι η κατάλληλη μεταφορική εταιρεία για εσάς.

2. Παρόλο που το πακετάρισμα αποτελεί προσωπική υπόθεση, αν το έχετε αναθέσει στους επαγγελματίες της μεταφορικής εταιρείας, προσπαθήστε να επιβλέπετε τη διαδικασία για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.  

3. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των πραγμάτων σας προσπαθήστε να είστε παρόντες για να βεβαιωθείτε πως έχουν μεταφερθεί όλα τα πράγματά σας με ασφάλεια αλλά και για να υποδείξετε που θα μπουν τα έπιπλα και όλες οι κούτες στο καινούργιο σας σπίτι.

Πώς θα υπολογίσετε το κόστος της μετακόμισης

Ενδεικτικά οι τιμές μετακόμισης που αναφέρονται σε σελίδες των μεταφορικών εταιρειών ξεκινούν από 80 ευρώ για μία γκαρσονιέρα, από 150 για ένα δυάρι και από 250 ευρώ για ένα τριάρι.

Ο υπολογισμός του κόστους της μετακόμισης γίνεται με ένα απλό ραντεβού στο σπίτι σας. Με μία δωρεάν επίσκεψη στο χώρο σας, οι άνθρωποι της μεταφορικής εταιρείας θα μπορέσουν να εκτιμήσουν ακριβώς το κόστος και να σας δώσουν την τελική προσφορά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μπείτε στο https://www.douleutaras.gr/bsdir/metakomiseis-metafores/ και να απαντήσετε σε απλές ερωτήσεις σχετικά με τη μετακόμιση που επιθυμείτε να κάνετε. Μέσα σε λίγες ώρες θα έχετε λάβει την τελική προσφορά για το κόστος της μετακόμισης. Το συγκεκριμένο site φιλοξενεί μεταφορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν μετακομίσεις από την Αθήνα προς πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Γενικά το κόστος της μετακόμισης εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • Την απόσταση από το παλαιό έως το νέο σημείο (χιλιομετρική).
  • Τον όροφο όπου φεύγουμε αλλά και αυτόν που πάμε.
  • Την πλήρη ή μερική συσκευασία γυαλικών – ρούχων.
  • Την πλήρη ή μερική αποσυναρμολόγηση επίπλων.
  • Την πλήρη ή μερική συσκευασία επίπλων – ηλεκτρικών ειδών.
  • Την χρήση ανυψωτικού μηχανήματος.
  • Την ασφαλιστική κάλυψη.

Εκτός από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της μετακόμισης, πολλές εταιρείες προσφέρουν οικονομικές λύσεις όταν πρόκειται για μετακόμιση εκτός Αθηνών και κάνουν εκπτώσεις σε φοιτητές και στρατιωτικούς.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…