Τα οφέλη της αιμοδοσίας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Αρκετοί άνθρωποι δίνουν αίμα γιατί θέλουν να βοηθήσουν και, πράγματι, η δωρεά αίματος μόνο μία φορά μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές μέχρι τριών ανθρώπων.

Γιατί όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν αίμα σε τακτική βάση; Σύμφωνα με έρευνες, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δεν δίνουν οι άνθρωποι αίμα είναι επειδή «δεν το σκέφτηκαν ποτέ» ή «δεν τους αρέσουν οι βελόνες». Είναι καιρός να αρχίσετε να το σκέφτεστε και να συγκεντρώσετε το θάρρος να ξεπεράσετε τον φόβο σας για τις βελόνες, καθώς η παροχή αίματος δεν βοηθά μόνο τους άλλους, αλλά και εσάς επίσης.

Η αιμοδοσία συμβάλλει θετικά στην υγεία

Μειώνει την ποσότητα σιδήρου στο σώμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Epidemiology, οι αιμοδότες είναι 88% λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει απλά επειδή όταν κάποιος δίνει αίμα, ο σίδηρος αφαιρείται από το σύστημά του, ο οποίος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η δωρεά αίματος έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η συνεπής αιμοδοσία σχετίζεται με μειωμένους κινδύνους για καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων τον καρκίνο του ήπατος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του λάρυγγα.

Όταν κάποιος δωρίζει αίμα, λαμβάνει δωρεάν έλεγχο υγείας

Ενημερώνουν για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι άνθρωποι που ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση και την χοληστερόλη μπορούν να ενημερωθούν νωρίτερα για ένα θέμα υγείας, το οποίο θα μπορούσε να κάνει όλη τη διαφορά στην ευημερία τους.

Μαζί με τον έλεγχο υγείας, ο δότης θα πάρει μια δωρεάν ανάλυση αίματος και θα ενημερωθεί για τον τύπο αίματος

Εάν ένας ασθενής πάει στο ιατρείο για να ανακαλύψει τον τύπο αίματος ή για να πάρει μια ανάλυση αίματος θα έχει κάποιο κόστος, ενώ ως δότης αίματος το λαμβάνει εντελώς δωρεάν. Το αίμα που χορηγείται ελέγχεται για πολλούς παράγοντες υγείας για να βεβαιωθούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δωρεά. Μερικοί από τους παράγοντες που ελέγχονται είναι ο HIV, η σύφιλη και η ηπατίτιδα. Εάν το αίμα περιέχει έναν παράγοντα υγείας που δεν θα του επέτρεπε τη δωρεά, απορρίπτεται και ο ασθενής ενημερώνεται για το πρόβλημα.

Η αιμοδοσία μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, διότι μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους.

Η δωρεά αίματος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να χάσετε βάρος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά τη διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος. Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Ενισχύει την ψυχολογία

Βοηθώντας έναν συνάνθρωπο με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε ουσία στην λέξη ανθρωπιά και στη λέξη ελπίδα. Στην ιδέα ότι έχετε συμβάλλει στην βοήθεια μιας ζωής η ψυχολογία ανανεώνεται.  Μην ξεχνάτε πως κάποιοι σαν και εσάς  θα έκαναν το ίδιο σε περίπτωση δικής σας ανάγκης.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr