Τα αιθέρια έλαια του καλοκαιριού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τα αιθέρια έλαια του καλοκαιριούΤα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε αρώματα και για ιατρικούς σκοπούς. Προέρχονται από φυτικά φύλλα, ρίζες, άνθη, φρούτα και σπόρους, και μπορούν να καταστούν αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία και θρέψη του δέρματος από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου και την απομάκρυνση εντόμων. «Τα αιθέρια έλαια δεν είναι μαγεία ή δοξασία. Υπάρχει σταθερή επιστήμη πίσω τους» σημειώνει η Elizabeth Jones, ιδρύτρια του College of Botanical Healing Arts, στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια.

Λεβάντα

Ενώ πολλοί άνθρωποι απονέμουν βραβείο για το γλυκό χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας, διαθέτει και άλλες ιδιότητες στο δυναμικό της. Αυτές περιλαμβάνουν τη θεραπεία ακμής, τσιμπημάτων, μωλώπων και διαστρεμμάτων. Πέρα από αυτές τις χρήσεις, όμως, η λεβάντα διακρίνεται και για τις καλοκαιρινές ιδιότητές της.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τη θεραπεία εγκαυμάτων όλων των βαθμών. Η θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος επιτυγχάνετε μόλις ψεκάσετε λίγες σταγόνες λεβάντας σε μία πετσέτα βρεγμένη με νερό. Στη συνέχεια τρίψτε την πάνω στο δέρμα απλώνοντας μικρή ποσότητα αλόη βέρα.

Συμβουλή: Το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί επίσης να κρατήσει τα ζωύφια μακριά!

Μέντα

Η ισχυρή και γλυκιά μυρωδιά μέντας αποδεικνύεται η τέλεια επιλογή για όσους αναζητούν ανακούφιση κατά τη διάρκεια των αποπνικτικών ημερών. Το αιθέριο έλαιο μέντας δεν μυρίζει μόνο νόστιμα, αλλά έχει την ιδιότητα να σας δροσίζει χάρη στη μινθόλη. Προς την κατεύθυνση αυτή χρησιμοποιήστε το έλαιο αυτό για τις διεγερτικές του ιδιότητες ή σε πολύ αραιωμένη μορφή σπρέι αναζωογονώντας τον οργανισμό.

Συμβουλή: Μην χρησιμοποιείτε το έλαιο αυτό σκέτο πάνω στο δέρμα. Ελέγξτε για επιπλέον αντενδείξεις και προειδοποιήσεις.

Λεμονόχορτο

Τα αιθέρια έλαια του καλοκαιριούΤο λεμονόχορτο είναι ένα άλλο αιθέριο έλαιο με νόστιμη μυρωδιά. Αν ψάχνετε για ένα αιθέριο έλαιο προκειμένου τα ζωύφια να μην σας πλησιάζουν, προσθέστε λίγες σταγόνες του ελαίου σε σπρέι με νερό.

Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το πόσο μαγνητίζετε τα έντομα. Αν, λοιπόν, δεν είναι ισχυρό για εσάς μπορείτε να προσθέσετε και άλλα έλαια στο σπρέι, όπως λεβάντα, μέντα, κυπαρίσσι, βασιλικό κλπ.

Μύρο

Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές ικανότητές του. Πιο ειδικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του ξηρού, φολιδωτού δέρματος που συνδέεται με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προστάτευαν τον εαυτό τους από τον ισχυρό ήλιο της ερήμου με γενναιόδωρες ποσότητες του ελαίου στο δέρμα τους. Να σημειωθεί, όμως, ότι το μύρο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι θεραπεύει το ηλιακό έγκαυμα.

Καροτέλαιο

Το έλαιο καρότου θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε ένα όμορφο χρυσαφένιο μαύρισμα. Το καροτέλαιο βρίσκεται σε πολλά προϊόντα δέρματος ωφελώντας το ξηρό δέρμα. Περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο. Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…