Τα 11 πιο επικίνδυνα τρόφιμα για αύξηση βάρους

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Στη διατροφή δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα. Υπάρχουν απλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες και τρόφιμα που αποδεδειγμένα συνδέονται με εμφάνιση κάποιων προβλημάτων υγείας.

Μιλώντας όμως για θερμίδες και την επίδραση που έχουν στην εναπόθεση λίπους και αύξηση του σωματικού βάρους, εύκολα μπορούμε δημιουργήσουμε μια λίστα με αποδεδειγμένα «ένοχα» τρόφιμα. Σας την παρουσιάζω ξεκινώντας από τα πιο επιβαρυντικά:

Τηγανητές Πατάτες

Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο παχυντικών τροφίμων. Ιδιαίτερα οι τηγανητές πατάτες εστιατορίου ή fast food είναι οι πιο βλαβερές. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά τηγανητές πατάτες μπορούν να βάλουν μέχρι και 1,3 κιλά μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς καμία άλλη αλλαγή στη διατροφή τους.

Πατατάκια

Τραγανά και αλμυρά, προκαλούν εθισμό και μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες γιατί δεν ικανοποιούν την πείνα μας εύκολα. Είναι φορτωμένα με αλάτι και λίπος, γεγονός που τα κάνει θερμιδογόνα.

Ποτά και χυμοί με πρόσθετη ζάχαρη

Ακόμη κι αυτοί που ονομάζονται 100% φυσικοί χυμοί, μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, χρώματα και συντηρητικά, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους μακροπρόσθεσμα. Επιπλέον, οδηγούν σε διατάραξη της ισορροπίας της γλυκόζης του αίματος και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οδηγώντας και σε προβλήματα υγείας. Περιορίστε τα στο ελάχιστο και κερδίστε τουλάχιστον 500g σε αύξηση βάρους.

Λιπαρά κρέατα

Τα κρεατικά με το περισσότερο λίπος είναι το μοσχαρίσιο και το χοιρινό. Περιορίστε την κατανάλωσή τους σε 1 φορά την εβδομάδα για ιδανικό βάρος και υγεία.

Επεξεργασμένο κρέας

Αλλαντικά και λουκάνικα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, χρωστικές, αλάτι και φυσικά πολλές θερμίδες. Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος οδηγεί στην αύξηση βάρους κατά 400 g σε διάρκεια 4 ετών.

Τράνς Λιπαρά οξέα

Όλα τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν τα λίπη δεν έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε δεκάδες συσκευασμένα τρόφιμα σε ράφια σούπερ μάρκετ, σε τρόφιμα επάλειψης και επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι βλαβερά για την υγεία και συμβάλλουν σε αύξηση βάρους κατά 300g κάθε 4 χρόνια, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα.

Πατάτες

Μία μερίδα πατάτες την ημέρα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του βάρους δίνοντας λανθασμένη αίσθηση πληρότητας και βαρύ στομάχι. Αν και λαχανικά, οι διατροφολόγοι τα κατατάσσουν στα αμυλούχα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε εβδομαδιαία και όχι καθημερινή βάση.

Γλυκά

Μπισκότα, κουλουράκια, κέικ περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και λίπους. Αντικαταστήστε τα με φρούτα για επιδόρπιο ή ενδιάμεσα των γευμάτων.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όπως το επεξεργασμένο ρύζι ή αλεύρι και τα προϊόντα του, τα οποία βρίσκονται και στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Καθημερινή κατανάλωσή τους, χωρίς καμία άλλη αλλαγή στη διατροφή ή την κίνηση, οδηγεί σε αύξηση βάρους κατά 200 g ανά 4 χρόνια. Δεν είναι τόσο το θερμιδικό τους περιεχόμενο, όσο η διαδικασία με τη οποία επεξεργάζονται. Προτιμήστε το καστανό ρύζι και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Τηγανητά τρόφιμα

Εκτός από τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα τηγανητά τρόφιμα, είναι βλαβερά και παχυντικά. Σκεφτείτε ότι κάθε γραμμάριο λίπους δίνει στο σώμα μας 9 θερμίδες και η απορροφητικότητα λίπους από τα τρόφιμα, και ιδιαίτερα των αμυλούχων, είναι πολύ μεγάλη, αυξάνοντας τις θερμίδες έως και κατά 500 ανά μερίδα.

Βούτυρο

Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως βούτυρο και τυριά συνδέονται με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους.  Το είδος του λίπους που περιέχει ένα βούτυρο είναι σημαντικό για την υγεία, αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

 

Πηγές

The New England Journal of Medicine

Harvard University

 

Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος

Ατομικά Προγράμματα Διατροφής               

τηλ.2310 218989

κιν. 6932 881133  

https://nutriwise.blogspot.gr/

Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…