Σχεδιάστε το σαλόνι σας ώστε να δείχνει μεγαλύτερο

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Το σαλόνι είναι το κέντρο του σπιτιού μας. Είναι ο χώρος που συγκεντρώνεται η οικογένεια ή το ζευγάρι το βράδυ, για χαλάρωση και ψυχαγωγία. Τι γίνεται όμως όταν το σαλόνι μας είναι μικρό και νιώθουμε να μας πνίγει; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ιδανικά το χώρο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μας; Πώς να μεγαλώσουμε τεχνητά το χώρο μας;

Οι περισσότερες ιδέες για ελεύθερο χώρο, περιστρέφονται γύρω από το πώς θα ξεγελάσεις το μάτι. Υπάρχουν τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε μία μικρή περιοχή, σε έναν άνετο και αισθητικά ευχάριστο χώρο. Διακοσμήστε το σπίτι σας με έναν τρόπο έτσι ώστε να   μεγιστοποιεί το φως και το χώρο και να δώσετε προσοχή στο πώς χρησιμοποιείτε το χρώμα, την κλίμακα και το βάρος.

Είναι ενδιαφέρον να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Για τα παράθυρα, χρησιμοποιήστε μακριές κουρτίνες επειδή αποσπούν  την προσοχή σε κάθετα σημεία, με αυτό τον τρόπο θα διευρύνετε το χώρο του δωματίου σας, ανεξάρτητα από το μέγεθος, θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει ως χώρος για χαλάρωση και διασκέδαση. Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους  για να μεγαλώσετε το χώρο σας και να αισθάνεστε πιο άνετα.

Διακοσμήστε με καθρέφτες

Σχεδιαστές συχνά τοποθετούν καθρέφτες σε μικρούς χώρους, ώστε να τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι. Μία ιδέα είναι να κρεμάσετε ένα μεγάλο καθρέφτη σε μια κεντρική τοποθεσία για να δημιουργήσετε ένα κομβικό σημείο.

Η αντανάκλαση του φωτός προσθέτει μια ωραία ατμόσφαιρα, βάλτε έναν καθρέπτη πίσω από μια πηγή φωτός όπως ένα κερί ή ένα κρεμαστό φωτιστικό. Ακόμη, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη απέναντι από το παράθυρό σας, έτσι θα αντικατοπτρίζει την θέα και θα δώσει την ψευδαίσθηση ενός άλλου παραθύρου.

Χρησιμοποιήστε ουδέτερα χρώματα

Τα πιο δημοφιλή χρώματα του σαλονιού είναι τα ουδέτερα χρώματα, όσον αφορά τους τοίχους, το δάπεδο, την οροφή και τις ταπετσαρίες επίπλων. Μια παλέτα με λευκές αποχρώσεις ή μπεζ θα επεκτείνει το χώρο. Οι απαλές αποχρώσεις φωτίζουν ένα δωμάτιο από την αντανάκλαση του φωτός. Εκτός από τη διεύρυνση της περιοχής, μια ουδέτερη παλέτα προσδίδει μια σοφιστικέ διάθεση και δημιουργεί ένα  περιβάλλον ηρεμίας.

Επιλέξτε έπιπλα με λεπτεπίλεπτη εμφάνιση

Όταν ψωνίζετε έπιπλα, να εξετάζετε οπτικά το βάρος τους. Η έννοια αυτή αναφέρεται στην αντιληπτή βαρύτητα ενός αντικειμένου με βάση το μέγεθος, το χρώμα και το σχέδιο. Διαλέξτε κομμάτια που έχουν μια ελαφριά εμφάνιση, που να μην κλείνουν έναν χώρο. Διαλέξτε απαλά χρώματα και κομμάτια που έχουν πόδια, αποφεύγοντας αυτά που είναι σε στυλ κουτιού. Επίσης διαλέξτε έπιπλα που δεν εμποδίζουν τη θέα και κάνουν μια περιοχή να φαίνεται πιο ανοιχτή.

Επιλέξτε μικρής κλίμακας έπιπλα

Ένας κατάλογος ιδεών δεν θα μπορούσε να ήταν συμπληρωμένος χωρίς την πρόταση επιλογής επίπλων τα όποια δεν κυριαρχούν στον χώρο και δεν θα γεμίζουν το δωμάτιο. Επιλέξτε έναν καναπέ με λεπτές  χειρολαβές, διότι είναι προτιμότερος από έναν ογκώδη με φαρδιά μαξιλάρια.

Αν ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος, θα μπορούσατε να μην βάλετε καναπέ, επιλέγοντας απλά τέσσερις καρέκλες γύρω από ένα τραπέζι. Οι καρέκλες, θα ήταν προτιμότερο να μην έχουν μπράτσα, για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr