Συνήθειες που χρειάζεται να σταματήσεις άμεσα

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Όλοι μας έχουμε ένα βασικό πλάνο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούμε καθημερινά και όλοι κάνουμε πράγματα τα οποία αργότερα μετανιώνουμε με κάποιο τρόπο ή μας φθείρουν ψυχολογικά. Ήρθε ο καιρός να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία και, ίσως, να σταματήσουμε να κάνουμε κάποια από αυτά. Μερικά από τα κυριότερα περιγράφονται παρακάτω.

Προσπαθείς να ευχαριστείς τον καθένα. Και μόνο στο άκουσμά της, η φράση αυτή είναι κουραστική. Προσπαθώντας συνεχώς να εντυπωσιάζει με τις αντιδράσεις του όλο τον κόσμο, το μόνο που θα καταφέρει κάποιος είναι να φθείρεται σωματικά και ψυχολογικά.

Ο άνθρωπος δεν είναι μια μηχανή η οποία παράγει τελειότητα. Αντικειμενικά, ο κόσμος αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Οπότε είναι φύσει αδύνατο να συμφωνούν πάντα δύο άτομα μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται πάντα να γίνεται αυτό, αλλά ακόμα και αν κάποιος το επιθυμεί τότε καλό θα ήταν να υπάρχει προσαρμογή και από τις δύο πλευρές.

Ζεις στο παρελθόν σου. Ναι, κάποια πράγματα έγιναν. Καλώς ή κακώς, έγιναν και μας πόνεσαν. Όμως, δεν γίνεται να τα κουβαλάμε μια ζωή μαζί μας. Δεν γίνεται να μείνουμε προσκολημμένοι εκεί. Μπορούμε να διαλέξουμε να μας επηρεάσουν ως ένα βαθμό, να πάρουμε ίσως κάποιες αποφάσεις βασισμένοι σε αυτά και, έπειτα, να τα αφήσουμε εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή πίσω μας. Υπάρχει μια χαρακτηριστική φράση που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την κατάσταση, «Πικρό το χθες, αλλά χθες ήταν και πέρασε. Χαμογέλασε!«. Τα συνοψίζει όλα. Ότι κι αν γίνει στη ζωή σας πάρτε από αυτό δύο πράγματα, ένα μάθημα και μια εμπειρία. Όλα τα άλλα που συνεχίζετε να κουβαλάτε μαζί σας είναι περιττά.

Μειώνεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που, δυστυχώς, έχουν πολλά άτομα. Σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται αντί να εξυμνήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά που έχουμε, αμέσως θα βάλουμε μπροστά ακόμα και το ένα άσχημο που έχουμε για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτός δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος για να δικαιολογούμε τα πράγματα. Από τη μία χρειάζεται να γνωρίζουμε τα αδύνατα χαρακτηριστικά μας αλλά χρειάζεται, εξίσου, να ξέρουμε και τα δυνατά μας. Να έχουμε αυτογνωσία, σε όλα τα σημεία. Κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλον. Και ο καθένας από εμάς έχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που τον κάνει μοναδικό!

Δεν μπορείς να δεχτείς την αλλαγή. Η αλλαγή, όπως και όποτε και αν έρθει είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτεί να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόσουν μέχρι τώρα τα πράγματα και να τα δεις από μια άλλη οπτική γωνία. Για να μην μπορεί να δεχτεί κάποιος μια αλλαγή, σημαίνει ότι είτε δε συμφωνεί με αυτή, είτε δε συμφωνεί με το λόγο για τον οποίο γίνεται. Οι αλλαγές όμως συμβαίνουν καθημερινά, τις περισσότερες δεν τις αντιλαμβανόμαστε καν και ακούσια συμφωνούμε με αυτές. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξετε μια κατάσταση που δεν σας αρέσει, τότε το μόνο που σας μένει να κάνετε είναι να την αποδεχτείτε και να προχωρήσετε στη ζωή σας. Το να αναρωτιέστε γιατί έγινε κάτι δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, οπότε δεν χρειάζεται να χαραμίζετε χρόνο και ψυχολογία σε αυτό.

Σκέφτεσαι υπερβολικά! Η σκέψη είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν για έναν άνθρωπο. Μπορεί κάποιος με αυτή να ζυγίζει ανθρώπους, καταστάσεις και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. Όμως, χρειάζεται να διαχωρίζουμε την απλή και θεμιτή από την υπερβολική και συνεχή σκέψη. Όταν έχουμε ένα πρόβλημα θα το σκεφτούμε μέχρι να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα, λύση και προοπτική. Είναι όμως αυτή ενδεδειγμένη τακτική; Συνήθως, προκαλεί ψυχολογική φθορά, τριβές και άγχος. Προτείνεται σε τέτοιες περιπτώσεις να κοιτάμε τα βασικά, να προσπαθούμε χωρίς υπερβολικές και αχρείαστες σκέψεις να βγάζουμε ένα αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα προκύπτει από μια υγιή σκέψη, όποιο και αν είναι αυτό. Δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα όριά μας για να αντιμετωπίσουμε κάτι. Στην τελική, κανείς δεν θα ξέρει ποτέ ποιος είναι ο σωστός τρόπος. Απλά θα προσπαθούμε για να βρούμε τον καλύτερο για εμάς!

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…