Συνέντευξη με τη Σαβίνα Γιαννάτου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Συνέντευξη με τη Σαβίνα ΓιαννάτουΜια μαγευτική φωνή που σε συνεπαίρνει μέσα στην ατμοσφαιρική μουσική που δημιουργεί. Συνθέτις και ερμηνεύτρια, μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνις, η Σαβίνα Γιαννάτου κάνει διεθνή καριέρα και απολαμβάνει σημαντικής αναγνώρισης από το εγχώριο –και όχι μόνο- μουσικό στερέωμα.  Θα εμφανιστεί για μια μοναδική μουσική παράσταση στον Ιανό, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του Μάνου Χατζηδάκι. Η ημέρα δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει με τη γενέθλια ημέρα του μεγάλου συνθέτη. Η Σαβίνα Γιαννάτου μιλάει στο flowmagazine.gr για την παράσταση της, τη μουσική που δημιουργεί, την καριέρα της και το πώς βλέπει το μέλλον…

H εμφάνιση στον Ιανό

– Τι καινούργιο θα παρουσιάσετε σε σχέση με άλλες παραστάσεις για το έργο του Χατζιδάκι;

– Όσον αφορά τα παλιά που έχουμε πει σε συναυλίες, είναι κομμάτια από το «Πάω να πω στο σύννεφο» (το cd που είχε βγει το 2001) αλλά τώρα πια μόνο με πιάνο και ο «Ματωμένος γάμος» για πιάνο και βιολοντσέλο που είναι σε ενορχήστρωση του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι. Και από εκεί και περά είναι κομμάτια από το μεγάλο ερωτικό που θα τραγουδήσω με τον Τάσο Μισιρλή καθώς και από τα «Παράλογα» και από το δίσκο «Οι Μπαλάντες της οδού Αθηνάς». Δεν θα παραλείψουμε τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο που δεν με έχει συνηθίσει ο κόσμος όπως το «μην τον ρωτάς τον ουρανό» και άλλα.

Συνέντευξη με τη Σαβίνα Γιαννάτου– Τι σημαίνουν οι μελωδίες του Χατζιδάκι για εσάς;

– Ο Χατζιδάκις μαζί με τον Θεοδωράκη ξεχώρισαν στην εποχή τους και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τότε υπήρξε άνθηση στις τέχνες γενικά, την ποίηση και το θέατρο. Ήταν μια εποχή που μέσα σε όλη της τη δυσκολία, ήταν πολύ γόνιμη στην Ελλάδα. Ο Χατζιδάκις έχει προσφέρει πολλά στο τραγούδι και το ραδιόφωνο. Με οτιδήποτε ασχολήθηκε αποκάλυψε μια προσωπικότητα πολύπλευρη. Ήταν τρομερά ταλαντούχος ευσυνείδης και ευγενής. Προφανώς και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυνατότητες όμως νομίζω ότι είναι και οι συγκυρίες και η εποχή που παίζουν ρόλο.

– Θα μου πείτε τρεις λέξεις για το έργο που έχει αφήσει ο καλλιτέχνης αυτός;

– Πάντα η αφαίρεση είναι δύσκολη. Μπορώ περισσότερο να μιλήσω για τον ίδιο αν και δεν τον ήξερα ιδιαίτερα… η ευγένεια είναι ένα χαρακτηριστικό που πρόσεξα αμέσως, καθώς και η τρομερή ευφυΐα και το χιούμορ του. Για το έργο του έχω να πω πως άλλαξε το μουσικό τοπίο στην Ελλάδα.

– Υπάρχει κάποιο τραγούδι από όσα θα ερμηνεύσετε, που να είναι ξεχωριστό για εσάς;

– Πάντα μου άρεσε το «Κέλομαί σε Γογγύλα» από τον  «Μεγάλο Ερωτικό». Υπάρχουν κι άλλα αγαπημένα αν κάτσω να σκεφτώ, όμως αυτό είναι ξεχωριστό. Είναι στα αρχαία ελληνικά, σε ποίηση της Σαπφούς.

Οι επιλογές της

– Έχετε ασχοληθεί με πολλά είδη μουσικής. Τι είναι αυτό που σας ιντριγκάρει περισσότερο;

– Προφανώς υπάρχουν κοινά στοιχεία στα διαφορετικά μουσικά είδη όμως δυσκολεύομαι να το ανιχνεύσω. Εμένα μου άρεσε η παλιά μουσική. Αναγεννησιακή, μεσαιωνική μπαρόκ… Πρόκειται για ένα ερωτηματικό και για μένα. Από τη μια είναι τα είδη φωνής που μου άρεσαν. Κρυστάλλινες, «ίσιες» και  εξωπραγματικές. Όμως είναι και η δυνατότητα του να εκφράζεις διαφορετικές καταστάσεις να χρησιμοποιείς τον ήχο με έναν αυθαίρετο τρόπο.

Συνέντευξη με τη Σαβίνα Γιαννάτου

– Τι μπορεί να σας δώσει έμπνευση για δημιουργία;

– Από ότι έχω καταλάβει είναι πιο δίκες μου βαθιές σκέψεις και πολύ προσωπικά πράγματα. Αυτό που φτιάχνει ο καλλιτέχνης το καταλαβαίνει ίσως εκ των υστέρων. Υπάρχουν πράγματα που σε συγκινούν, δεν ξέρεις το γιατί και μετά από κάποιο διάστημα συνειδητοποιείς για ποιο λόγο πήγες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πάντα μου άρεσε να μπλέκω είδη μουσικής και μελωδίες και να συνδυάζονται διαφορετικές φωνές μεταξύ τους. Συνήθως τα κομμάτια που φτιάχνω είναι πολυφωνικά, με συνέπεια να δημιουργούν μια αίσθηση στο μυαλό όπως όταν κάνεις ζαλίζεται.

Τελικά νομίζω ότι φτιάχνω τέτοιου είδους καταστάσεις που δεν είναι τόσο ρυθμικές. Δεν με ενδιαφέρει η καθαρότητα της μελωδίας ή του ρυθμού αλλά το περιβάλλον που είναι κάπως θολό. Θέλω να ξεχνά αυτός που ακούει από πού αρχίζει και που τελειώνει, να μην είναι αισθητή η αρχή και το τέλος.

Συνέντευξη με τη Σαβίνα Γιαννάτου– Η κρίση αποτελεί ερέθισμα για εσάς ή δεν σας επηρεάζει;

– Κανένα ερέθισμα. Μόνο ερέθισμα πανικού μου προκαλεί η πολιτική κρίση, γιατί την οικονομική μπορεί κάνεις να την παλέψει με αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και σωστές πρωτοβουλίες. Νομίζω ότι οι άνθρωποι βρίσκουν πάντα τρόπους και λύσεις να τα καταφέρνουν. Αλλά η πολιτική κρίση είναι το πιο δύσκολο… βγαίνουν δυνάμεις πολύ σκοτεινές που κάνουν τα πράγματα πολύπλοκα με συνέπεια να φοβάται ο καθένας ακόμα και τη σκιά του. Γινόμαστε όλο πιο αυταρχικοί και φοβισμένοι. Δυστυχώς ο φόβος έχει αρχίσει και κυριαρχεί.

– Η πορεία σας στο μουσικό χώρο είναι συνειδητή ή θέμα συγκυριών;

– Αρχικά είναι συνειδητή από το ξεκίνημά της. Μετά από κάποιο σημείο παίζουν ρόλο οι συγκυρίες. Το κυνήγησα, το προσπάθησα και σε πολλές μορφές το κατάφερα. Έκανα αυτό που ήθελα. Αν δεν βοηθούσαν και οι τυχαίες καταστάσεις τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Πρέπει να έχεις ένα στόχο και ένα όραμα, να ξέρεις τι θέλεις που βαδίζεις και τι επιθυμείς.

– Έχετε δώσει συναυλίες ανά τον κόσμο. Τι σας παρακινεί για αυτό;

– Δεν ξέρω ποιος δεν το θέλει αυτό. Εγώ το σκαφτόμουν από μικρή και μου άρεσαν ξένα είδη μουσικής όπως η ροκ, η τζαζ, αγγλικά πιο παραδοσιακά τραγούδια και πάντα σκεφτόμουν ότι θα μου άρεσε να βγω έξω να τραγουδάω. Μου αρέσει να τραγουδάω στα ελληνικά όμως αυτά συνυπάρχουν. Ακόμα και τα ελληνικά τραγούδια δεν τα βλέπω περιορισμένα στη γλώσσα τους. Μπορεί κάποιος να τα ακούσει και μόνο ως μουσική. Γενικά είμαι λάτρης των ταξιδιών σε εξωτερικό αλλά και μέσα στην Ελλάδα. Βλέπεις τόπους που δεν θα επισκεπτόσουν σε άλλες περιπτώσεις. Συναντάς ανθρώπους και χώρους που δεν θα έβλεπες ποτέ. Σημαντικά είναι και η επαφή με το κοινό και με άλλους μουσικούς.

– Πόσο αγγίζει το ελληνικό κοινό το στυλ που τραγουδάτε;

– Περισσότερο είναι ο τρόπος που τραγουδάω που αλλάζει την ερμηνεία των κομματιών. Ο δικός μου τρόπος ίσως να μην είναι τόσο «ελληνικός». Δεν έχω καταλάβει όμως να απωθεί το κοινό. Δεν διαθέτω παραδοσιακή ή λαϊκή φωνή. Αν θέλει κάποιος να ακούσει τέτοιο στυλ από εμένα θα απογοητευτεί.

Συνέντευξη με τη Σαβίνα ΓιαννάτουΤο μέλλον

– Τι θα συμβουλεύατε νέους καλλιτέχνες που ήθελαν να έχουν παρόμοια διαδρομή με εσάς;

– Επειδή έχουν αλλάξει οι καιροί ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνει κανείς τώρα. Υπάρχει πλέον το ίντερνετ. Ξέρω ότι έχει τεράστια δύναμη και κάποιοι κάνουν ακόμα και καριέρα από εκεί. Οπότε δεν μπορώ να δώσω συμβουλή.

Σίγουρα πρέπει κανείς να νιώσει ότι θέλει κάτι το συγκεκριμένο… Έρχεται μόνο αν το θες πολύ και έχεις τύχη. Παίζει βέβαια ρόλο και ο τρόπος που σχετίζεσαι με τους ανθρώπους. Πρέπει να έχεις ένα όραμα και να ξέρεις τι σου αρέσει. Αυτό από μόνο του σε οδηγεί και σε κάνει να μην μπορείς να το εγκαταλείψεις. Το παν είναι να βρεθείς τη σωστή στιγμή το σωστό μέρος και να κάνεις αυτό που θες το οποίο βέβαια να είναι σχετικό με τις δυνατότητες σου.

– Στην πορεία σας στο χρόνο, έχετε εκπληρώσει τα μουσικά σας όνειρα;

– Ε, όχι βέβαια! (γελώντας). Έχω μέλλον ακόμα. Κανείς δεν τα εκπληρώνει ποτέ νομίζω. Υπάρχει ικανοποίηση βέβαια όταν αισθάνεσαι ότι έχεις καταφέρει πράγματα, όμως πάντα υπάρχουν απαιτήσεις από τον εαυτό σου.

Απωθημένα δεν έχω. Αν μπορώ να εκφράζομαι με τον τρόπο που εκφράζομαι, να συνεργάζομαι με τους μουσικούς που μου αρέσουν και να δημιουργούμε, θα είμαι ευτυχής. Το παν είναι οι σχέσεις και η ελευθερία που αισθάνεται κανείς μέσα από τη μουσική καθώς και να βιώνει επαγγελματικά μέσα από αυτό.

Συνέντευξη με τη Σαβίνα Γιαννάτου– Τι θα θέλατε να κάνετε τα επόμενα 10 χρόνια;

– Θα ήθελα να προχωρήσω όπως προχωράω. Να διατηρήσω αυτό που έχω καθώς είναι σημαντικό σε τέτοιες περιόδους και ηλικιακά και επαγγελματικά και από εκεί και πέρα να μπορώ όσο πιο εύκολα να πραγματοποιώ τις ιδέες μου. Η δουλειά μου να έρχεται όσο το δυνατόν πιο φυσικά σε σχέση με τη ζωή μου. Να μην ταλαιπωρούμαι και να περνώ καλά με αυτό που κάνω.

– Θα θέλατε να μοιραστείτε ένα αισιόδοξο μήνυμα μαζί μας;

– Να είμαστε ευχαριστημένοι, να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι και να μην ταλαιπωρούμε ο ένας τον άλλο και να μην ταλαιπωρούμαστε. Επίσης να μη φοβόμαστε και να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα η περίοδος που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο-τρία χρόνια.

 

*Ο τίτλος της παράστασης στον Ιανό θα είναι «Πάω να πω στο σύννεφο» και θα τη συνοδεύσουν η Ευγενία Καρλαύτη στο πιάνο και ο Τάσος Μισυρλής στο βιολοντσέλο και το τραγούδι. Ιανός, 23 Οκτωβρίου, 21:30, Είσοδος χωρίς ποτό 10€, Τηλ. : 210 32 17 917

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr