Συμβουλές για να διατηρήσεις την υγεία των ματιών σου

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Συμβουλές για να διατηρήσεις την υγεία των ματιών σουΓνωρίζατε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 180 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που έχουν προβλήματα όρασης και περίπου 40-45 εκατομμύρια από αυτούς είναι τυφλοί; Τουλάχιστον 7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν την όρασή τους κάθε χρόνο. Το 80% των περιπτώσεων τύφλωσης και σοβαρής απώλειας όρασης θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ως εκ τούτου, η υγεία των ματιών σας δεν είναι δεδομένη. Προστατέψτε τα μάτια σας και την όρασή σας με τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Σταματήστε το κάπνισμα

Γνωρίζετε ήδη ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία. Ωστόσο, ίσως δεν γνωρίζατε μέχρι πρότινος ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τα προβλήματα των ματιών. Αν είστε καπνιστής, είναι πιθανό να αναπτύξετε μια σειρά από παθήσεις, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας και βλάβη του οπτικού νεύρου.

2. Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και το σάκχαρο του αίματος

Η υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση) που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να επηρεάσει την όραση και να οδηγήσει ακόμη σε υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι η βλάβη στον αμφιβληστροειδή λόγω της πίεσης του αίματος. Ο αμφιβληστροειδής είναι το στρώμα του ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Η βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα προκαλεί προβλήματα όρασης.

Ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε ενήλικες. Η παρατεταμένη υψηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες επιπλοκές όπως γλαύκωμα και καταρράκτη. Όταν έχετε διαβήτη, είναι ενδεδειγμένο να τρώτε υγιεινά τρόφιμα, να ελέγχετε τακτικά το σάκχαρο στο αίμα και να λαμβάνετε φάρμακο ή ενέσεις ινσουλίνης σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

3. Ακολουθήστε μία καλή διατροφή για τα μάτια

Συμβουλές για να διατηρήσεις την υγεία των ματιών σουΠροστατέψτε τα μάτια σας με το φαγητό στο πιάτο σας. Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν και να βελτιώσουν τα κύτταρα και τα κύτταρα των ματιών ολόκληρου του σώματος από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φρούτα και τα λαχανικά τείνουν να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την παραγωγή ροδοψίνης με τη βοήθεια της οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α προκαλεί την ασθένεια που ονομάζεται νυχτερινή τύφλωση, όπου δεν μπορεί κανείς να δει στο αμυδρό φως. Τα καρότα είναι μια σημαντική πηγή προ-βιταμίνης Α.

4. Αλλάξτε τις κακές συνήθειες

Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα των ματιών συνδέονται γενικά με τη γήρανση, τα προβλήματα μπορούν επίσης να προκληθούν από ορισμένες κακές συνήθειες. Εστιάζοντας σε μια σταθερή απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και η εργασία σε οθόνη υπολογιστή ή ανάγνωση για ώρες είναι ορισμένοι παράγοντες. Κάντε διαλείμματα και μεταφέρετε το βλέμμα σας σε μακρινά αντικείμενα βοηθώντας στην πρόληψη αυτού του προβλήματος. Οι τακτικές ασκήσεις ματιών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης και στην πρόληψη των προβλημάτων στο μέλλον. Παραδείγματα των ασκήσεων είναι η εναλλάξ εστίαση σε αντικείμενα κοντά και μακριά, καθώς και η εστίαση στο ίδιο αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…