Συμβουλές ευτυχίας – Μέρος 1ο

Συντάκτης: Βάλια Παυλίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Συμβουλές ευτυχίας – Μέρος 1οΗ ευτυχία είναι στο χέρι μας; Οι επιστήμονες συνηγορούν πως ναι. Κρύβεται σε μικρές στιγμές που αν όλοι τις απολαμβάνουμε θα έχουμε την ευτυχία μέσα μας. Η ψυχολόγος Βάλια Παυλίδου παραθέτει μια σειρά συμβουλές για την κατάκτηση της πολυπόθητης ευτυχίας που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

Συμβουλή Ευτυχίας 1: Αποδέξου τις ατέλειες

Το να είσαι ευτυχισμένος δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι έχεις αποφασίσει να δεις πέρα από τις ατέλειες.

Συμβουλή Ευτυχίας 2: Μείωσε τις διαμάχες σου

Μην αναλώνεσαι σε διενέξεις, τσακωμούς και διαφωνίες που δεν καταλήγουν πουθενά. Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να απέχεις από όλα αυτά αντί να εμπλακείς απλά και μόνο για να εκτονώσεις παροδικά αρνητικά συναισθήματα. Οι διαρκείς καυγάδες φθείρουν τη σχέση σου με τον άλλον και αναπαράγουν έναν φαύλο κύκλο, όπου ο θυμός καταλήγει σε θυμό. Αν πάλι προτιμάς να εκφράσεις την αντίθεσή σου με κάτι κάντο πιο δημιουργικά:

 • Αντί να επισημαίνεις διαρκώς αυτά που σε ενοχλούν στον άλλον, πρότεινέ του συγκεκριμένες αλλαγές που θα σε βοηθούσαν.
 • Αντί να κατηγορείς τον άλλον, εξήγησε το πως σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του. 
 • Βέβαια, οι τρόποι αυτοί συμπεριφοράς δεν εγγυώνται ότι θα αλλάξει αυτός που έχεις απέναντί σου. Είναι λιγότερο πιθανό όμως να αντιδράσει ο άλλος αρνητικά και να καταλήξει η συζήτηση σε καυγά.

Επίλεξε που έχει νόημα να διαμαρτυρηθείς αλλά διάλεξε εσύ τον τρόπο της διαμαρτυρίας. Μην συμπαρασύρεσαι από το ύφος και την διάθεση αυτού που έχεις απέναντι σου. Μην υιοθετείς το συναίσθημά του. Αν παρασυρθείς στο θυμό και στην πικρία, θα τα κρατάς μαζί σου ακόμα και μετά τη λήξη του καυγά και θα πρέπει να βρεις εσύ ένα τρόπο να τα ξεφορτωθείς. 

Θυμήσου ότι έχεις πάντα την επιλογή του να μην εμπλακείς σε μια διένεξη ακόμα και αν ο άλλος σε προσκαλεί ανοιχτά. Είναι δική σου ευθύνη να διαφυλάξεις την συναισθηματική σου κατάσταση και να την κρατήσεις εκεί που εσύ επιλέγεις.

Η ευτυχία μας εξαρτάται από το πως αισθανόμαστε κάθε μέρα και για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Λοιπόν τι λες, αξίζει τον κόπο;

Συμβουλές ευτυχίας – Μέρος 1οΣυμβουλή Ευτυχίας 3: Επίλεξε τους στόχους σου

«Αν θες να είσαι ευτυχισμένος, βάλε ένα στόχο που θα οδηγεί τις σκέψεις σου, θα απελευθερώσει την ενεργητικότητά σου και θα σου δώσει ελπίδες».

Andrew Carnegie, 1835-1919, Αμερικανός μεγιστάνας

Το να θέτεις στόχους στη ζωή σου δεν προδικάζει από μόνο του την ευτυχία. Πρέπει οι στόχοι σου να εμπεριέχουν κάτι από σένα, από τις επιθυμίες σου, τα όνειρά σου, τις ανάγκες σου. Να σε κινητοποιούν, να αλλάζει η διάθεσή σου όταν τους σκέφτεσαι. Να θέλεις να επενδύσεις τον χρόνο σου στην υλοποίησή τους και να μην καταλαβαίνεις πως περνάει ο χρόνος όταν αφοσιώνεσαι σε αυτούς. Τότε μόνο οι στόχοι σου μπορούν να συμβάλουν στην ευτυχία σου. Τότε γίνονται «όραμα», κινητήριος δύναμη, έμπνευση, δημιουργία…  

Συμβουλή Ευτυχίας 4: Φέρσου όπως θα ήθελες να νιώσεις

Σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορά είναι αλληλένδετα. Όταν αισθανόμαστε χαρούμενοι, κάνουμε θετικές σκέψεις και προβαίνουμε σε συμπεριφορές που ενισχύουν τη διάθεσή μας (βγαίνουμε με φίλους, απολαμβάνουμε μια ταινία, γυμναζόμαστε, αφοσιωνόμαστε στα χόμπι μας κ.ο.κ). Όταν αντίθετα «δεν έχουμε όρεξη», καθόμαστε σπίτι, βλέπουμε στην τηλεόραση επαναλήψεις από σίριαλ που δεν μας αρέσουν, χαζεύουμε στο internet και οι σκέψεις μας τείνουν να είναι απαισιόδοξες ή μοιρολατρικές. 

Μια τεχνική που βοηθάει συχνά να αλλάξουμε διάθεση είναι να συμπεριφερθούμε όπως θα θέλαμε να νιώσουμε. Αν βαριέσαι και αυτό σε φθείρει ψυχολογικά δοκίμασε να κάνεις τα πράγματα που θα έκανες αν δεν βαριόσουν. Βάλε τα ρούχα που σου αρέσουν, τηλεφώνησε σε δυο φίλους και κανόνισε μια έξοδο για παράδειγμα. Αν έχεις μελαγχολική διάθεση και θέλεις να την αλλάξεις, μην περιμένεις να αλλάξει ως δια μαγείας για να κάνεις μετά αυτά που σε ευχαριστούν. Κάνε τα πράγματα που θα έκανες αν ήσουν χαρούμενος. Είναι πολύ πιθανόν η διάθεσή σου να ακολουθήσει την συμπεριφορά σου.

Συμβουλές ευτυχίας – Μέρος 1οΣυμπεριφορές που είναι πιθανόν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης:

 • Βγες με φίλους
 • Παρακολούθησε μια ταινία που σου αρέσει
 • Περπάτα στη φύση
 • Ασχολήσου με το αγαπημένο σου χόμπι
 • Γυμνάσου
 • Παίξε σαν να ήσουν παιδί
 • Διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο
 • Φρόντισε τον εαυτό σου
 • Ντύσου όμορφα
 • Χαμογέλα συχνά, θα βρεις το λόγο στην πορεία….

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Παυλίδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Βάλια Παυλίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Η Βάλια Παυλίδου γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης…