Συμβουλές για έναν ανοιξιάτικο λουλουδένιο κήπο

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Ο κήπος σας χρειάζεται κάποια βοήθεια για να ανακτήσει πάλι την παλιά ανοιξιάτικη μορφή του; Μπορείτε να διαμορφώσετε τον κήπο σας με τέτοιον τρόπο που θα θυμίζει πράσινο χρωματιστό λιβάδι. Δείτε πώς…

Αρχικά καθαρίστε τον κήπο σας

Ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τον κήπο σας και να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα (φύλλα, ό,τι έχει απομείνει από χιόνι, κλπ). Απαλλαγείτε από τα ζιζάνια, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα πάρετε από τις ρίζες, έτσι ώστε να μην αυξηθούν.

Αναζωογονήστε το χώμα

Επειδή το χώμα σας είναι πιθανό να έχει στεγνώσει, ήρθε η ώρα να προσθέσετε υγρασία. Προσθέστε οργανικό υλικό όπως λίπασμα ή κοπριά. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε το έδαφος για να δείτε τι θρεπτικά συστατικά του χρειάζεται, ώστε να δώσετε το σωστό μίγμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο λίπασμα για να αυξηθεί η υγεία του εδάφους και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των φυτών σας.

Περικοπή παλαιών μονάδων

Τα φυτά που επέζησαν τον χειμώνα πρέπει να τα κλαδέψετε έτσι ώστε να αυξηθούν εκ νέου την άνοιξη. Φροντίστε να περιμένετε μέχρι τα μέσα Απριλίου ή Μαΐου σε περίπτωση που υπάρχει μια απροσδόκητη ψύξη. Τα ανθισμένα φυτά θα πρέπει να κλαδεύονται αμέσως μετά την άνθισή τους για να αποφύγουν τη διακοπή των νέων. Τα φυτά θα πρέπει να κλαδεύονται νωρίς την άνοιξη.

Προσθέστε σάπια φύλλα

Εκτός από τα λιπάσματα και τα οργανικά υλικά, θα πρέπει να σκεφτείτε την προσθήκη  παρτεριών για την προστασία του κήπου σας. Μία έως τρεις ίντσες από σάπια φύλλα βοηθά στην πρόληψη των ζιζανίων και των ασθενειών. Διατηρεί, επίσης, την υγρασία στον κήπο αλλά και τη θερμοκρασία. Ο κανόνας είναι να κρατήσει το αχυρόστρωμα μερικές ίντσες από το φυτό για να αποτρέψει τις ρίζες από τη σήψη.

Φυτέψτε νέα λουλούδια και θάμνους

Αφού έχετε περιποιηθεί τον κήπο σας, ήρθε η ώρα να στρέψετε την προσοχή σας σε νέες εγκαταστάσεις. Μερικές προτάσεις φυτών για την άνοιξη:

πανσέδες,
σκυλάκια,
Λαχανικά όπως το μαρούλι, τα μπιζέλια και ρόκα
ντοματιές
πασχαλιές,
Τουλίπες.

Θα ήταν καλό να φυτέψετε περισσότερα πολυετή και όχι μονοετή, γιατί τα μονοετή πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι έχετε κάνει μια επένδυση σε εγκαταστάσεις που θα πεθαίνουν κάθε χρόνο και θα χρειάζονται αντικατάσταση. Τα πολυετή φυτά, από την άλλη πλευρά, θα διαρκέσουν για δύο έως τρία χρόνια και συνήθως επιβιώνουν σε παγετούς του χειμώνα.

Φτιάξτε περιφράξεις, πύλες και πέργκολα

Φτιάξτε ξύλινες κατασκευές στον κήπο σας με ένα συντηρητικό ξύλο για να αντιμετωπίσετε τη διάρκεια ξηρών περιόδων.

Καθαρίστε τα εργαλεία κηπουρικής

Η Φροντίδα για τα εργαλεία του κήπου σας βοηθά όχι μόνο στη διατήρησή τους, αλλά σας εξοικονομεί χρήματα σε μακροπρόθεσμη βάση και βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης  νόσων. Τα βρώμικα κλαδευτήρια μπορεί να εισάγουν βακτήρια και μύκητες σε φρέσκο πληγές κλαδέματος. Ακονίστε τα εργαλεία σας ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή τους έτσι θα είναι πιο εύκολο να εργαστείτε.

Δημιουργήστε ένα χώρο κομποστοποίησης

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δοκιμάστε τη δημιουργία ενός χώρου λιπάσματος στον κήπο σας. Θα μπορούσατε να αγοράσετε έναν έτοιμο κάδο κομποστοποίησης ή θα μπορούσατε να οικοδομήσετε ένα κάδο κομποστοποίησης χρησιμοποιώντας ανταλλακτικά κομμάτια ξύλου. Όχι μόνο θα έχετε κάπου να βάλετε τα απόβλητα του κήπου σας, αλλά τα φυτά σας θα επωφεληθούν από το πλούσιο λίπασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλό μείγμα από κομμένο γρασίδι, φλούδες λαχανικών, χαρτί και ξυλώδη κλαδέματα. 

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr