Ποιος είναι ο συμβολισμός του πασχαλινού λαγού;

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Το πασχαλινό λαγουδάκι, αγαπημένο στο παιδικό κοινό, το συναντάμε σε σοκολατένια μορφή, σε παιχνίδια και σε δώρα το Πάσχα. Η ιδέα αυτή μας ήρθε από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο πασχαλινός λαγός παρουσιάζεται με μαγικές ικανότητες και είναι συνήθως ταξιδευτής ταχυδρόμος αλλά και καλό πνεύμα της βλάστησης, πράγμα που το συναντούμε και σε ελληνικά έθιμα θερισμού.

Η Αγία Γραφή δεν κάνει καμία αναφορά σε κάποιο πλάσμα που παραδίδει διακοσμημένα αυγά σε καλά παιδιά την Κυριακή του Πάσχα. Πολλοί όμως είναι αυτοί που το έχουν συνδέσει ως παράδοση και σύμβολο για το Πάσχα εδώ και αιώνες. Η ακριβής προέλευση αυτού του μυθικού θηλαστικού είναι ασαφείς, αλλά τα κουνέλια, είναι γνωστό ότι αναπαράγονται γρήγορα και θεωρούνται αρχαίο σύμβολο της γονιμότητας και της νέας ζωής.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το πασχαλινό λαγουδάκι έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1700 με τους γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσυλβάνια και μετέφεραν την παράδοση ενός λαγού ωοτοκίας που ονομάζεται «Osterhase» ή «Oschter Haws.» Τα παιδιά τους έφτιαχναν φωλιές, στις οποίες αυτό το πλάσμα θα μπορούσε να θέσει τα χρωματιστά αυγά. Τελικά, το έθιμο εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ και το Πάσχα το πρωί, οι παραδόσεις του μυθικού κουνελιού περιλαμβάνει τη σοκολάτα και άλλα είδη γλυκών και δώρων, ενώ είναι διακοσμημένα σε καλάθια.

Όσον αφορά τα αυγά που μας φέρνει ο λαγός:

Τα αυγά στο παρελθόν ήταν ένα απαγορευμένο φαγητό κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σαρακοστής. Τα βάφουμε και τα διακοσμούμε, για να σηματοδοτήσουμε το τέλος της περιόδου της μετανοίας και της νηστείας και στη συνέχεια να τα τρώμε το Πάσχα ως μια γιορτή.

Ο καθένας από μας μεγάλωσε συνδέοντας το Πάσχα με ένα λαγουδάκι που φέρνει γλυκά και αυγά. Όμως καλό θα ήταν τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία του Ιησού και να την συνδέουν με το Πάσχα και όχι απλά του πασχαλινού λαγού. 

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr