Συλλογή γραμματοσήμων η επικερδής ευκαιρία για χόμπι

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η συλλογή γραμματοσήμων ή ο Φιλοτελισμός, όπως είναι επίσης γνωστό, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σεβαστά χόμπι. Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά της συλλογής γραμματοσήμων είναι η σημασία της και η απεικόνιση της ιστορίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλά ιστορικά γραμματόσημα λένε μια ιστορία του δημιουργού τους μέσω του σχεδιασμού και της εικόνας.

Λίγα χόμπι ταιριάζουν με την ευελιξία της συλλογής γραμματοσήμων. Είναι κατάλληλο για σχεδόν όλες τις ηλικίες. Δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες ή μεγάλο πλούτο. Ορισμένα άτομα ξεκινούν μόλις 4 ετών και πολλοί συλλέγουν μέχρι την ημέρα που πεθαίνουν.

Ποιοι συλλέγουν τα γραμματόσημα

Η συλλογή γραμματοσήμων συχνά αποκαλείται «το χόμπι των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των χόμπι». Οι συλλέκτες γραμματοσήμων περιλαμβάνουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Τι είναι η συλλογή

«Συλλογή γραμματοσήμων» είναι η συσσώρευση υλικού που σχετίζεται με την πληρωμή των ταχυδρομικών αποστολών και τη μεταφορά των ταχυδρομείων. Εκτός από τις παραδοσιακές ταχυδρομικές σφραγίδες, πολλοί φιλοτελιστές συλλέγουν επίσης καλύμματα, φακέλους που μεταφέρουν στο ταχυδρομείο. Ορισμένα άτομα συλλέγουν επίσης σημάνσεις ή ετικέτες που εφαρμόζονται στο ταχυδρομείο, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών μετρητών. Άλλοι συλλέγουν ακόμη και Χριστουγεννιάτικες Σφραγίδες, τα γραμματόσημα και άλλα εφέ.

Γιατί συλλέγουν τα γραμματόσημα

Τα περισσότερα άτομα συλλέγουν για χαλάρωση και απόλαυση, αν και ελπίζουν οι περισσότεροι ότι θα ανακαλύψουν μια σπάνια και αόριστη σφραγίδα που θα τους κάνει πλούσιους. Ορισμένα άτομα τα συλλέγουν ως επένδυση. Δεδομένου ότι τα γραμματόσημα είναι μικροσκοπικά έργα τέχνης, είναι σχεδόν αδύνατο να τα συλλέξουμε χωρίς να αποκτήσουμε μεγάλο όγκο γνώσεων.

Παράγοντες που καθορίζουν την αξία

Σημειώστε την ηλικία. Σε αντίθεση με τα νομίσματα, τα γραμματόσημα γενικά δεν φέρουν ημερομηνία που να δείχνει το έτος έκδοσής τους, καθιστώντας το χρόνο της σφραγίδας πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλικία κατά προσέγγιση της σφραγίδας μπορεί να καθοριστεί από το σχεδιάγραμμα επάνω σε αυτήν, εάν η σφραγίδα εκδόθηκε για να τιμήσει ένα ιστορικό γεγονός κατά τη στιγμή της εκδήλωσης. Τα παλαιότερα γραμματόσημα έγιναν με διαφορετικές ποιότητες χαρτιού από ό, τι πιο σύγχρονα γραμματόσημα. Τα γραμματόσημα που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο σκοπό, έχουν ένα ιστορικό που είναι ευκολότερο να ανιχνευθεί, διευκολύνοντας τον προσδιορισμό της ηλικίας τους.

Ξέρετε πού εκδόθηκε η σφραγίδα. Η χώρα έκδοσης μπορεί να εμφανίσει το όνομά της σε γλώσσα άγνωστη ή σε αλφάβητο διαφορετικό από το ρωμαϊκό αλφάβητο. Εάν μπορείτε να βρείτε το όνομα της πατρίδας που παρέχεται στο ρωμαϊκό αλφάβητο, μπορείτε να το αναζητήσετε στο Nations Online για να βρείτε το όνομα που είναι γνωστό στον αγγλόφωνο κόσμο.

Παρατηρήστε πόσο καλά είναι το κέντρο του σχεδιασμού. Πιο σημαντικό από την πραγματική σχεδίαση είναι το κεντράρισμά του στο πρόσωπο της σφραγίδας. Μπορείτε να το προσδιορίσετε εξετάζοντας τη σφραγίδα ανάποδα για να δείτε πόσο καλά τοποθετείται το σχέδιο.

Κοιτάξτε τις διατρήσεις. Παλαιότερα γραμματόσημα τυπώθηκαν σε φύλλα με μικροσκοπικές στρογγυλές τρύπες στις άκρες των επιφανειών της σφραγίδας για να τους επιτρέψουν να διαχωριστούν το ένα από το άλλο. Το μέγεθός τους μπορεί να μετρηθεί με μια διάμετρο διάτρησης, ενώ οι ίδιες οι οπές διάτρησης πρέπει να κοπούν καθαρά.

Σημειώστε εάν η σφραγίδα ακυρώθηκε ή όχι. Τα σήματα ακύρωσης εμποδίζουν τη χρήση σφραγίδας για ταχυδρομικά τέλη. Επίσης, μειώνουν την αξία της σφραγίδας αν είναι πολύ προεξέχουσες.

Προσδιορίστε πόσο σπάνια είναι η σφραγίδα. Η σπανιότητα μιας σφραγίδας εξαρτάται από το πόσα αντίγραφα της σφραγίδας δημιουργήθηκαν. Τα γραμματόσημα που παράχθηκαν κατά τα τελευταία 60 χρόνια γενικά αξίζουν μόνο την ονομαστική τους αξία για ταχυδρομικά τέλη, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά.

Αξιολογήστε την κατάσταση της σφραγίδας. Μια ελαττωματική σφραγίδα είναι αυτή που έχει μικρές ατέλειες, όπως μια μικρή πτυχή στη γωνία. Μια ελαττωματική σφραγίδα είναι μία με μείζονες ατέλειες όπως μεγάλες πτυχές, οπές, εκδορές ή λεκέδες.

Γνωρίστε τη ζήτηση για τη σφραγίδα. Ακόμη και αν μια σπάνια σφραγίδα είναι σε άριστη κατάσταση, μπορεί να μην αναζητηθεί από τους συλλέκτες γραμματοσήμων. Η σύνδεση με ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός ή απλώς μια γενική συμφωνία για το πόσο ακριβή είναι μια σφραγίδα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ορίζεται η ζήτηση για τη δεδομένη σφραγίδα.

Τρόποι για να βρείτε την αξία της σφραγίδας

Συμβουλευτείτε μια έντυπη αναφορά. Μπορείτε να διερευνήσετε τόσο την ιστορία της σφραγίδας όσο και την αξία της, συμβουλευόμενοι μια εγκυκλοπαίδεια ή κατάλογο σφραγίδων.

Τιμολόγια ερευνών στο διαδίκτυο. Υπάρχουν διάφοροι ηλεκτρονικοί πόροι για τον προσδιορισμό των τιμών των γραμματοσήμων.

Επισκεφθείτε ομάδες. Οι συλλεκτικές εκπομπές με σφραγίδες θα σας δώσουν μια άλλη ευκαιρία να δείτε τις τιμές αγοράς για διάφορες σφραγίδες και να μιλήσετε με άλλους συλλέκτες γραμματοσήμων, μερικοί από τους οποίους μπορεί να σας προσφέρουν τις απόψεις τους για την αξία της σφραγίδας σας.

Στείλτε την σφραγίδα επαγγελματικά. Μια επαγγελματική εκτίμηση σφραγίδων είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τη λογιστική αξία μιας σφραγίδας, η οποία συνήθως θα είναι υψηλότερη από την αγοραία αξία που μπορείτε να περιμένετε να λάβετε κατά την πώλησή της. Ορισμένοι εκτιμητές είναι επίσης έμποροι σφραγίδων.

Μπορείτε να πάρετε συστάσεις από άλλους φιλοτελιστές για τους εμπόρους και τους εκτιμητές σφραγίδων ή μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες των ενώσεων αξιολογητών σφραγίδων ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.  

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr