Στέβια: Η φυσική γλυκαντική ουσία αντί ζάχαρης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Στέβια: Η φυσική γλυκαντική ουσία αντί ζάχαρηςΤι προσφέρει πραγματικά η ζάχαρη; Εκτός από τη γεύση, μάλλον μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει στον οργανισμό μας. Χαλάει τα δόντια, παχαίνει και μπορεί να αυξήσει το ζάχαρο. Για το λόγο αυτό επιστήμονες και μη ψάχνουν συνεχώς γλυκαντικές ουσίες που μπορούν να την αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Ένας από τους φυσικότερους τρόπους για να υποκαταστήσετε τη ζάχαρη είναι η στέβια. Πρόκειται για είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη που έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την αντίστοιχη της ζάχαρης.

Ο γεωπόνος-ερευνητής σε θέματα στέβιας και συγγραφέας του Βιβλίου «Στέβια: Γλυκιά, αλλά Αθώα. Η επιχειρηματική καλλιέργεια της», κος Παύλο Καπόγλου εξηγεί στο flowmagazine.gr: «Πρόκειται για μια εύκολη καλλιέργεια, η οποία μοιάζει με αυτή του καπνού. Ακολουθείται διαδικασία παραγωγής σπορόφυτων και στη συνέχεια μεταφύτευσης. Κόβεται σαν το τριφύλλι και ξεραίνεται. Στη συνέχεια πραγματοποιείται διαχωρισμός των βλαστών από τα φύλλα και αφού συσκευαστεί οδηγείται σε εργοστάσια.»

Γενικά η στέβια είναι ένα φυτό που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη καθώς είναι και πιο γλυκό και δεν έχει καθόλου θερμίδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά, 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Ενώ όμως η ζάχαρη αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό. Επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, ανεξαρτήτου ποσότητας. «Η μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη είναι αυτή του σιροπιού καθώς δεν έχει τον όγκο και το βάρος της ζάχαρης», μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Καπόγλου. Αξιοσημείωτο είναι πως το 60% της παραγωγής της στέβιας χρησιμοποιείται για την παραγωγή αναψυκτικών. Άλλες περιπτώσεις είναι σε παγωτά και άλλα γλυκά.

Στέβια: Η φυσική γλυκαντική ουσία αντί ζάχαρηςΟ κος Καπόγλου αναφέρει σχετικά με την τιμή πώλησης της στέβιας: «Κατά μέσο όρο πωλείται στα 2,5-3 ευρώ το κιλό, ενώ η παραγωγή ανά στρέμμα είναι κοντά στα 250 κιλά».

Η στέβια ανάλογα με τον τρόπο κατεργασίας της υπάρχει σε 5 βασικές μορφές που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς την γεύση, την γλυκύτητα, την ευκολία στη χρήση αυτές είναι:

  • Φρέσκα Φύλλα Στέβιας (στην πιο καθαρή μορφή τους περιέχουν γλυκαντικές ύλες που φτάνουν στο 14 -22% του συνόλου των συστατικών του φύλλου),
  • Αποξηραμένα Φύλλα Στέβιας (από τα φρέσκα φύλλα που είτε κόβονται σε μικρά κομμάτια, ή αλέθονται σε μορφή λεπτής Σκόνης που συνήθως είναι 15 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη),
  • Εκχυλίσματα Στέβιας σε Σκόνη (οι γλυκαντικές ύλες (γλυκοζίτες στεβιόλης) διαχωρίζονται μία μέθοδο εκχύλισης που μοιάζει με την ετοιμασία του τσαγιού), Υγρά Συμπυκνώματα Στέβιας (σε μορφή διαλύματος ή συμπυκνώματος, προέρχονται από τα αποξηραμένα φύλλα ή εκχυλίσματα στέβιας που διαλύονται σε νερό, αλκοόλη ή γλυκερίνη) και
  • άλλες μορφές (Στέβια Blends).

Ο κος Καπόγλου μας ενημέρωσε πως πρόκειται για ένα φυτό που δεν χρειάζεται ραντίσματα και η λίπανση του μπορεί  να γίνει ακόμα και με οργανικά λιπάσματα. «Οι περισσότερες καλλιέργειες στέβιας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι βιολογικές» τονίζει στο flowmagazine.gr. Σημαντικό πάντως εμπόδιο στην προώθηση και την καλλιέργεια της στέβιας στη χώρα μας είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει ακόμα εργοστάσιο επεξεργασίας και μεταποίησης της.

Στέβια: Η φυσική γλυκαντική ουσία αντί ζάχαρηςΑξίζει να αναφέρουμε πως πρόκειται για μια ουσία, της οποίας η χρήση είναι ασφαλής για την υγεία. Ο τρόπος που απορροφάται από τον οργανισμό είναι μοναδικός. Πάνω από το 90% απορροφάται στο λεπτό έντερο χωρίς να μεταβολίζεται. Για το λόγο αυτό, δεν προκαλεί φούσκωμα ή αέρια. Έχει γλυκαιμικό δείκτη ίσο με μηδέν, με αποτέλεσμα να μην έχει καμία επίπτωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από άτομα με διαβήτη. Επίσης δεν προκαλεί τερηδόνα. 

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr