Σπονδυλική στήλη: Η σπουδαιότητά της για τις καθημερινές μας κινήσεις και ο ρόλος της άσκησης

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Γνωρίζεις πόσο σπουδαίο ρόλο έχει η σπονδυλική στήλη για τις καθημερινές μας δραστηριότητες;

Aποτελεί τον κύριο στηρικτικό σκελετικό άξονα του σώματος.

Συνδέει τα πάνω με τα κάτω άκρα, επιτρέπει την κίνηση σε τρία επίπεδα και σχηματίζει το σπονδυλικό σωλήνα, που προστατεύει τον νωτιαίο μυελό.

Ανατομικά αποτελείται από 33-34 σπονδύλους, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, που συγκρατούν τους σπονδύλους ενωμένους και απορροφούν τις πιέσεις.

Οι επιμέρους σπόνδυλοι συνδέονται με τους μυς και τους συνδέσμους, που θέτουν την σπονδυλική στήλη σε κίνηση και εξασφαλίζουν τη σταθερότητά της.

Αποτελείται από 5 μοίρες:

  • την αυχενική μοίρα, που στηρίζει το κεφάλι
  • την θωρακική μοίρα, που φέρει τη θωρακική κοιλότητα και προστατεύει ζωτικά όργανα του σώματος
  • την οσφυϊκή μοίρα, που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις
  • το ιερό οστό και τον κόκκυγα, που έχουν κυρίως στηρικτικό ρόλο.

Παρουσιάζει 4 φυσιολογικά κυρτώματα (αυχενικό, θωρακικό, οσφυικό και ιεροκοκκυγικό), που συντελούν στην όρθια στάση του σώματος και προσδίδουν την απαραίτητη ελαστικότητα σε οποιαδήποτε μετακίνηση, βάδισμα, τρέξιμο, άλματα κλπ.

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε για την καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης;

Η συνειδητά σωστή στάση σώματος, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, αλλά και οι ασκήσεις κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης είναι πρωταρχικής σημασίας, για να διατηρήσουμε την υγεία και τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης.

H yoga και το pilates, ως μέθοδοι εκγύμνασης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και συστήνονται από την ιατρική κοινότητα για πρόληψη και αποκατάσταση.

Το βίντεο που σας έχω ετοιμάσει περιλαμβάνει ασκήσεις από τετραποδική θέση που χρησιμοποιεί η yoga και το pilates, με κινήσεις όπως κάμψη, έκταση, πλάγια κάμψη και στροφή, με σκοπό την ενεργοποίηση του κορμού και τη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.

Δώστε προσοχή στην αρχική τοποθέτηση, ώστε να μοιράζεται το βάρος ισόποσα και στα τέσσερα άκρα. 

Αν υπάρχει ευαισθησία στα γόνατα, μπορείτε, ακριβώς κάτω από αυτά, να διπλώσετε το mat ή να τοποθετήσετε μια πετσέτα για να είναι πιο μαλακό το υπόστρωμα.

Αν υπάρχει ευαισθησία στους καρπούς, μπορείτε είτε να στηριχτείτε στους αγκώνες, αφού τους τοποθετήσετε πάνω σε ένα box, είτε να εκτελέσετε τις ασκήσεις σχηματίζοντας τα χέρια σε γροθιές, ώστε να μην “σπάει” ο καρπός.

Η εκτέλεση των ασκήσεων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή στην τεχνική, συγκέντρωση και απόλυτο σεβασμό στα όρια του σώματός σας.

Video με ασκήσεις κινητικότητας από τετραποδική θέση:

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Influence:

Είμαι η Βίκυ, γεννημένη στη Λάρισα, πιστοποιημένη προπονήτρια προσωπικών και ομαδικών προγραμμάτων άσκησης…