Σπιτικός ζωμός, κύβοι νοστιμιάς και σκόνη mix

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Το να είσαι καλή μαγείρισσα κρύβει πολλά μυστικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε μερικές φορές… περισσότερο μετρά το μεράκι μας όπως και σε καθετί που κάνουμε σε αυτή τη ζωή άλλωστε!

Για να μαγειρέψουμε ένα φαγητό και να ξεπεράσει απλά το επίπεδο του καλομαγειρεμένου ή του απλά νόστιμου και πετυχημένου, χρειάζεται κάποιος συνδυασμός πραγμάτων. Αφενός να είναι καλή και σίγουρη η συνταγή, αφετέρου να είμαστε ικανές και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και αυτούς για τους οποίους το κάνουμε. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα μυστικά που συντελλούν στην απογείωση του αποτελέσματος.

Τρόποι ενίσχυσης γεύσης

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να βγει ένα φαγητό πολύ νοστιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε ζωμό σε υγρή μορφή, είτε σε κύβους. Να βράσει δηλαδή το φαγητό μέσα σε υπέροχα συστατικά παίρνοντας τη γεύση και το άρωμά τους. Ο ζωμός μπορεί να είναι από κρέας και πουλερικά, από θαλασινά ή από λαχανικά και βότανα. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί μα για σκεφτείτε να φτιάξετε μόνες σας σπιτικά κι αγνά όλα αυτά. Δεν θα έχουν καμία σχέση με τους έτοιμους ούτε σε γεύση, ούτε σε ποιότητα. Άλλος τρόπος ενίσχυσης γεύσης είναι τα μπαχαρικά και βότανα σε τριμμένη σκόνη κι αποξηραμένη βέβαια μορφή. Επίσης υπάρχει πληθώρα στο εμπόριο κι επίσης μπορούμε να παρασκευάσουμε τα δικά μας ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερο αποτέλεσμα από κάθε άποψη. Απαιτείται απλά η όρεξη και η διάθεση να το κάνουμε και λίγος χρόνος μα αξίζει τον κόπο.

Πώς το φτιάχνω

Με το άκουσμα εν πρώτοις ίσως τρομάζουμε αλλά είναι πολύ πιο απλό από όσο νομίζουμε. Πως θα φτιάξουμε όμως ζωμό, κύβους και σκόνη σπιτικά; Για να γίνει ένας ζωμός πρέπει να βράσουμε νερό και ό,τι επιλέξουμε κάμποση ώρα σε σιγανή φωτιά οπωσδήποτε για να βγουν καλά η ουσία, οι βιταμίνες και τα αρώματα.

Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε ζωμό κρέατος, αυτός παρασκευάζεται από κόκαλα αφού αυτά έχουν πολύ ουσία και την κόλλα-το λεγόμενο ζελέ. Λέμε λοιπόν στο χασάπη μας να μας δώσει ό,τι χρειάζεται, είτε από μοσχάρι, είτε από κοτόπουλο.

Ο ζωμός θαλασσινών γίνεται από κόκαλα και κεφάλια ψαριών και θαλασσινών επίσης. Όσον αφορά το ζωμό λαχανικών, απλά βάζουμε στην κατσαρόλα όσα λαχανικά επιθυμούμε και βότανα. Ας έχουμε υπόψιν ότι όσο περισσότερη ποικιλία υπάρχει, τόσο πιο πολλές γεύσεις και αρώματα.

Αφού ετοιμαστεί ο ζωμός λοιπόν, είναι έτοιμος για χρήση ωστόσο μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε για επόμενη χρήση γλιτώνοντας και χρόνο την επόμενη φορά. Μπαίνει σε μπουκάλι στη συντήρηση για λίγες μέρες αλλά ακόμη και σε κάποιο μπωλ στην κατάψυξη και δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί. Δε χρειάζεται καν απόψυξη, χρησιμοποιείται και απευθείας και βγαίνει εύκολα με τη βοήθεια του νερού. Τον ίδιο ζωμό λοιπόν τον κάνουμε κύβους απλά γεμίζοντας παγοθήκες.

Για την παρασκευή σκόνης τώρα, προμηθευόμαστε τα βότανα που θέλουμε -όλα υπάρχουν εύκολα και παντού πια- είτε σε αποξηραμένη μορφή απευθείας, είτε σε χλωρή κατάσταση και τα αποξηραίνουμε εμείς. Πώς; Λίγες μέρες στον ήλιο κρεμασμένα ανάποδα ή μέσα σε κάποιο σκέυος και είναι έτοιμα. Έπειτα, τα τρίβουμε κι… έτοιμα. Κι αν θέλουμε κάνουμε συνδυασμούς με παραπάνω από ένα.

Πού τα χρησιμοποιώ

Μια εύλογη απορία είναι το πού θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά και σε ποια φαγητά. Σε τι είδους συνταγές κι αν μπορούν κυρίως να χρησιμοποιηθούν και σε απλά φαγητά. Ακριβώς αυτό είναι το σπουδαίο: Δε χρειάζεται να είναι πολύπλοκη ή ιδιαίτερη μια συνταγή. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο διότι φανταστείτε πόσο θα ενισχυθεί και θα απογειωθεί ένα απλό φαγητό με απλά επίσης υλικά, με αυτούς τους τρόπους. Γιατί λοιπόν να μην απολαύσουμε νοστιμότερο φαγητό εμείς και οι αγαπημένοι μας; Γιατί να μην βελτιώσουμε όχι μόνο γεύση ή άρωμα αλλά και τα θρεπτικά συστατικά ενός γεύματος;

Τολμήστε να πειραματιστείτε και να γίνετε καλύτερες μαγείρισσες. Μα κυρίως κάντε το με τον πιο υγιή τρόπο αφού δεν μπορεί τίποτα να συγκριθεί με αυτό που ετοιμάζεται στο σπίτι με αγνά υλικά και ξέρουμε βήμα βήμα το τι χρειάστηκε για την παρασκευή του. Αυτό εγγυάται ανώτερη ποιότητα.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…