Σιρανό, Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Influence:

Σιρανό: Μια ανεκπλήρωτη αγάπη, μια αιώνια πίστη και μία όμορφη ψυχή. Ο Σιρανό είναι ένας μεγάλος ποιητής, ένας μεγάλος ποιητής  με μια όμως επίσης μεγάλη μύτη.  Αυτή η σωματική του ατέλεια γίνεται συχνά  αντικείμενο χλευασμού από τους υπόλοιπους. Ο ίδιος όμως έμαθε να υπερασπίζεται τον εαυτό του, καθότι  γίνεται πολύ έξυπνος και δυνατός στους καβγάδες.  Ο Σιρανό είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, την ξαδέρφη του, αλλά δε βρίσκει το θάρρος να της το πει. Η Ρωξάνη είναι μια πανέμορφη κοπέλα με κατακόκκινο φουστάνι. Αν και αγαπάει πολύ και μόνο την ποίηση, είναι ερωτευμένη με κάποιον άλλον, τον Κρίστιαν. Εκείνος είναι όμορφος, αλλά και πολύ χαζός, για αυτό δεν τολμάει ούτε εκείνος να της εξομολογηθεί τον έρωτα του. Τότε ο Σιρανό αποφασίζει να φροντίσει εκείνος για την ευτυχία της αγαπημένης του Ρωξάνης.

Μέσα στις σελίδες αυτού του μικρού παραμυθιού από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, βασισμένου  στο έργο του Εντμόν Ροστάν «Σιρανό ντε Μπερζεράκ»,  το παιδί έρχεται σε επαφή με όρους όπως η ανιδιοτέλεια, η καθαρότητα της ψυχής, ο στιγματισμός.

Ο ήρωάς μας, ένας ποιητής  απεριόριστη φαντασία και καθάρια ψυχή, βαλλόμενος από τα κακεντρεχή σχόλια των γύρω του για τη μικρή του ατέλεια, αποφασίζει να καταπνίξει τον έρωτα του για την όμορφη Ρωξάνη. Ο ίδιος μπορεί να βιώνει τον πόνο που προκαλεί ένας ανεκπλήρωτος πόθος, μια αγάπη χωρίς αντίκρισμα, αποφασίζει όμως  να βοηθήσει τον Κρίστιαν να κερδίσει την πανέμορφη κοπέλα, να κάνει πραγματικότητα το όνειρο που εκείνος δεν τόλμησε να ζήσει. Του χαρίζει τα λόγια του, τα συναισθήματά του, βιώνοντας έστω και έτσι, με τρόπο παρασιτικό θα έλεγε κανείς, την απόλυτη αγάπη του για  τη Ρωξάνη.

Ο καιρός περνάει, ο Κρίστιαν πεθαίνει στον πόλεμο, η Ρωξάνη ζει  αναπολώντας τα λόγια του αγαπημένου της, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι λέξεις του Σιρανό και ο Σιρανό γερνάει, αλλά πάντοτε προσπαθεί να είναι δίπλα στην αγαπημένη του… Η ιστορία και οι πράξεις του Σιρανό συγκινούν. Από τη μία διδάσκουν στο παιδί πόσο ευεργετική είναι η αγάπη και πόση σπουδαιότητα έχει το να μάθεις να αγαπάς ειλικρινά, βαθιά και απόλυτα, χωρίς  εγωισμό και φθόνο. Από την άλλη του μαθαίνουν ότι  σημασία δεν έχει μόνο η εμφάνιση, αλλά ο εσωτερικός διάκοσμος κάθε ανθρώπου. Οι περιπέτειες του Σιρανό μας υπενθυμίζουν τον συναισθηματικό πόνο που μπορεί να προκαλέσει μια επιφανειακή κριτική, αλλά και το ότι μόνο με τα μάτια της καρδιάς  μπορούμε να δούμε τον κόσμο με όλα του τα χρώματα και τις διαστάσεις του.

Ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία μιας μεγάλης παρανόησης, μιας μεγάλης ψυχής, αλλά και μιας αιώνιας πίστης. Μέσα από την θεατρική σχεδόν εικονογράφηση, εκπέμπεται κάθε κίνηση, κάθε συναίσθημα και σκέψη που μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε λέξη. Ένα παραμύθι που θυμίζει σχεδόν αρχαία τραγωδία, καθώς η λύτρωση επέρχεται στο τέλος. Ένα απίστευτα ρομαντικό, αλλά και συνάμα ρεαλιστικό παιδικό και όχι μόνο ανάγνωσμα, με γλυκόπικρες πινελιές, αλλά και έντονα συναισθήματα.

Είναι ωραίο τα παιδιά μας να μεγαλώνουν με παραμύθια, αλλά είναι ακόμη ωραιότερο όταν η ζωή μετατρέπεται σε ένα παραμύθι!

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…