Σιωπηρή Άλωση -Το δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Καλή είναι η λογοτεχνία, σε κάθε της μορφή, -πεζό και ποίηση-, για να μας ξεκουράζει, να μας ταξιδεύει, να μας τέρπει, να αναπτύσσει την φαντασία μας και να σφυρηλατεί τον χαρακτήρα μας. Καλά και τα ιστορικά, θρησκευτικά, ταξιδιωτικά, καλλιτεχνικά, γλωσσολογικά και λοιπά βιβλία που πλουτίζουν τις γνώσεις και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές μας. Όμως υπάρχουν και βιβλία που αναδεικνύουν και αναλύουν καυτά θέματα που αφορούν άμεσα την ζωή και την ευμάρειά μας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την δική μας και των απογόνων μας, ατομικά και συλλογικά. Ένα τέτοιο βιβλίο αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα. 

Το βιβλίο πραγματεύεται το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Σαν πρόβλημα όλοι το ξέρουμε, το έχουμε βάλει κάπου στην άκρη του μυαλού μας, με χαμηλή προτεραιότητα, νομίζοντας ότι δεν μας αφορά, τουλάχιστον άμεσα, αγνοώντας τη σοβαρότητά του. Πριν το διαβάσω, γνώριζα ότι για να διατηρηθεί ο πληθυσμός μιας χώρας στο υφιστάμενο ύψος του χρειάζεται κάθε γυναίκα να γεννά 2,1 παιδιά τα οποία αντικαθιστούν τους γονείς τους και τους, για διαφόρους λόγους, άτεκνους. Πίστευα όμως ότι ο ισχύον στην πραγματικότητα αριθμός στην Ελλάδα είναι κάτι λιγότερο από 2. Το βιβλίο όμως με ενημέρωσε ότι έκανα λάθος· είχα υποτιμήσει το πρόβλημα. Ο αριθμός παιδιών που γεννά κάθε γυναίκα στην Ελλάδα είναι μόλις 1,3. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι σε αυτό το χαμηλό επίπεδο  καιροφυλακτεί η λεγόμενη «παγίδα χαμηλής γονιμότητας». Κοινωνικοί λόγοι αποθαρρύνουν την γέννηση περισσοτέρων παιδιών οδηγώντας το καθοδικό σπιράλ σε ακόμη λιγότερες γεννήσεις. Αντίθετα, στο παρελθόν, οι δυο γιαγιάδες μου, για παράδειγμα, είχαν γεννήσει συνολικά 14 παιδιά με αποτέλεσμα να έχω 28 πρώτα ξαδέλφια ενώ ο γιος μου μόνο τέσσερα.

Πριν συνεχίσουμε, ας ρίξουμε μια ματιά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που με την μορφή μιας σειράς ρητορικών ερωτήσεων θίγει τα επί μέρους  θέματα που αναλύει:  

Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε μια χώρα 20 εκατομμυρίων; Ποια είναι η δημογραφική η και μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει και πώς αυτή επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση; Γιατί η Βουλγαρία είναι μια χώρα που σβήνει δημογραφικά, δείχνοντάς μας τί περιμένει την Ελλάδα; Τί συμβαίνει με τους αλβανικούς πληθυσμούς στα Βαλκάνια και τί θα σημάνει ενδεχόμενη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας; Πώς η Τουρκία έκανε έναν δημογραφικό άθλο στα μεταπολεμικά χρόνια μετατρεπόμενη σε έναν πληθυσμιακό γίγαντα; Πότε και πού σταματά η αύξηση του πληθυσμού της και γιατί οι Κούρδοι αποτελούν ίσως μια δημογραφική ωρολογιακή βόμβα στο εσωτερικό της; Η πληθυσμιακή έκρηξη στον τρίτο κόσμο, η αναπόφευκτη δημογραφική συρρίκνωση της Ευρώπης και η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα της Ιστορίας; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των μεταναστευτικών ροών που δέχτηκε τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα και πώς αυτές έχουν μεταβάλει τη σύνθεση του πληθυσμού της; Τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αλλάξει το πεπρωμένο που της ορίζουν η συνεχής στο εξής δημογραφική της συρρίκνωση και η επερχόμενη μεταναστευτική πλημμυρίδα; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντά αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει πώς θα αλλάξουν τα πληθυσμιακά δεδομένα στην Ελλάδα και στον περίγυρό της στις επόμενες δεκαετίες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος έχει σπουδάσει Φυσική με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά Μαθηματικά και στην Θεωρητική Φυσική. Το επιστημονικό του υπόβαθρο εξηγεί τον τρόπο γραψίματος του βιβλίου: αυστηρή μεθοδικότητα, ενδελεχής ανάλυση, εμβάθυνση και διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το κυρίως θέμα αλλά και όλα τα επιμέρους θέματα που προκύπτουν.

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω, θα νόμιζε ότι πρόκειται για ένα αυστηρά επιστημονικό, δυσνόητο, πολύπλοκο και εν τέλει βαρετό βιβλίο, που απευθύνεται αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα ή σε ασχολούμενους επαγγελματικά με το δημογραφικό πρόβλημα. Τεράστιο λάθος. Διαβάζεται με εξαιρετική άνεση που εκπλήσσει τον απλό αναγνώστη, όπως εγώ. Εδώ ο συγγραφέας πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο του να παραδώσει ένα πόνημα «γραμμένο σε μια κατανοητή αλλά και ακριβή γλώσσα, παρέχοντας στον αναγνώστη την αισθητική απόλαυση του διαβάζειν», όπως σημειώνει ο ίδιος στον πρόλογο. Ομολογώ ότι είναι το πρώτο μη λογοτεχνικό βιβλίο  που διάβασα  σαν να ήταν λογοτεχνικό. Πώς το έχει καταφέρει, ακόμη δεν έχω καταλάβει.

Ο συγγραφέας δεν αρκείται στην επισήμανση και ανάλυση των συνεπειών  που προκύπτουν από το μεγάλο και ακανθώδες δημογραφικό μας πρόβλημα. Με την ίδια επιστημονική μεθοδικότητα προτείνει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Μακάρι οι ιδέες και προτάσεις του να εισακουσθούν και να εφαρμοσθούν από τις αρμόδιες πολιτικές αρχές.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που έχει γράψει ο κ. Λαυρέντζος. Έχει προηγηθεί το Η Θράκη στο μεταίχμιο – Η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη, πρόταση για μια νέα πολιτική στην περιοχή, από τις εκδόσεις Πραγματεία 2013, που θα παρουσιάσουμε προσεχώς.

Κοντολογίς, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχω διαβάσει τα δέκα τελευταία χρόνια, επειδή συνδυάζει άριστα ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα εμάς, τα παιδιά μας και το μέλλον της πατρίδας μας με το γλαφυρό και ευκολοδιάβαστο ύφος. Μακάρι να είχαμε περισσότερα τέτοια βιβλία.

Από τις εκδόσεις Πραγματεία, 2016. 

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…