Σιμόν Ντε Μποβουάρ, η κορυφαία μορφή του φεμινιστικού κινήματος

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, η μεγάλη διανοούμενη της Γαλλίας, έγινε είδωλο και έζησε μία ζωή χωρίς να καθοδηγείται από ταμπού και προκαταλήψεις. Η φράση της “Ο άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο ως γυναίκα, αλλά γίνεται γυναίκα”, από το θρυλικό έργο της το Δεύτερο Φύλο, έπεσε στη Γαλλία σαν μετεωρίτης και προκάλεσε ακόμα και τον αφορισμό του βιβλίου από την Καθολική εκκλησία, η οποία το τοποθέτησε στη λίστα με τα 100 απαγορευμένα βιβλία για εκείνη. Η μεγάλη διανοούμενη της Γαλλίας, έγινε ένα άφθαρτο και διαχρονικό σύμβολο, έσπασε όλα τα ταμπού, και παρέμεινε σε όλη της τη ζωή μία κυρία.

Πληροφορίες για τη ζωή της

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ γεννήθηκε το 1908 στο Παρίσι και έλαβε από μικρή αυστηρή και καθολική διαπαιδαγώγηση. Η ίδια όμως από την εφηβική της ηλικία είχε απορρίψει μέσα της την κυριαρχία των γονιών και την πίστη σε κάποιο Θεό, και ήταν πεπεισμένη πως αυτό που την ενδιέφερε  πραγματικά ήταν η συγγραφή και όχι το νοικοκυριό ή η ανατροφή παιδιών. Αυτή η στάση ζωής ταίριαζε απόλυτα και στον σπουδαστή Φιλοσοφίας και οπαδό του Υπαρξισμού, Ζαν Πωλ Σαρτρ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεταξύ τους το πιο φλογερό και δυνατό ειδύλλιο στην ιστορία της σύγχρονης Φιλοσοφίας.

Οι δύο τους συνδέθηκαν με την αμοιβαία συμφωνία να ζήσουν ελεύθεροι, να μην παντρευτούν και να μη συγκατοικήσουν ποτέ, αλλά και να ανεχτούν μεταξύ τους απιστίες και διαφορετικές σχέσεις. Όταν ο Σαρτρ είχε προτείνει στη Μποβουάρ να παντρευτούν, η αντίδρασή της ήταν τελείως αρνητική, και όπως η ίδια του είπε: Ο γάμος είναι μία θεσμοθετημένη παρέμβαση του Κράτους και της Εκκλησίας στην ιδιωτική ζωή του ατόμου.’’

Σπουδαία στιγμή στη ζωή της Μποβουάρ υπήρξε η έκδοση του βιβλίου της, το Δεύτερο Φύλο, το 1949, ένα βιβλίο που αποτελεί μία διεξοδική μελέτη για τη θέση της γυναίκας στην παγκόσμια ιστορία και τη σύγχρονη κοινωνία, βιβλίο που άσκησε τεράστια επιρροή στην Ευρώπη και αργότερα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…