Σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να βάλεις ένα τέλος στη σχέση σου

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι μας κρατάει και τι όχι σε μία σχέση. Εάν όμως ξεκαθαρίσετε την κατάσταση και δείτε πιο καθαρά, ίσως να καταλάβετε αν αυτό που έχετε είναι μια υγιής και δυνατή σχέση. Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα βασικά σημάδια που κρίνουν μια σχέση ως τοξική. Αν τα έχετε σε υπερβολικό βαθμό, είναι καιρός να προχωρήσετε.

Δεν είστε πλέον ευτυχισμένοι

Εάν συχνά αισθάνεστε δυσαρεστημένοι, άβολα, άγχος ή ακόμα και επιβαρημένοι, είναι το πρώτο και σημαντικότερο σημάδι ότι βρίσκεστε σε μια καταστροφική σχέση αδιέξοδου. Να  είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να παραδεχτείτε ότι είστε σε μια τοξική σχέση. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε ποια είναι τα οφέλη που σας φέρνει αυτή η σχέση, για παράδειγμα, σας γλιτώνει από το φόβο της μοναξιάς ή είστε πολύ φοβισμένοι για να είστε μόνοι σας και προτιμάτε να εξαρτάστε οικονομικά και συναισθηματικά από τον σύντροφό σας.

Δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας όταν είστε με τον σύντροφό σας

Όταν είστε με τον σωστό άνθρωπο δεν χρειάζεται να προσποιείστε τίποτα, μπορείτε να είστε ο εαυτός σας. Μπορείτε να κάνετε ανοησίες και να είστε αδέξιοι και να μην αισθάνεστε άσχημα γι ‘αυτό. Όταν είστε μαζί του, να συμπεριφέρεστε φυσικά, σαν να είστε μόνοι. Μην στερείτε από τον εαυτό σας την εμπειρία της αυθεντικότητας.

Υπερβολικός έλεγχος

Προσέξτε αν οι σύντροφοί σας είναι κατάσκοποι, δηλ. παρακολουθούν τις τηλεφωνικές σας συνομιλίες, τα κοινωνικά μέσα, θέλουν να μοιραστείτε τα πάντα μαζί τους και γενικά σας πιέζουν. Αυτοί οι σύντροφοι προσποιούνται ότι σας αγαπούν και ότι νοιάζονται. Στην πραγματικότητα, παίρνουν τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σας με τη μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και εισβάλλουν στον προσωπικό σας χώρο.

Δεν είστε ανεξάρτητοι

Το αγαπημένο σας πρόσωπο προσπαθεί να σας απομονώσει από τους φίλους και την οικογένειά σας, σας απαγορεύει να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας ή το αυτοκίνητό σας, ή ακόμα και σας εμποδίζει να βρείτε δουλειά; Αυτές είναι οι κόκκινες σημαίες της σχέσης. Είναι μια μορφή εγχώριας κατάχρησης που οδηγεί σε ψυχολογική και οικονομική εξάρτηση από τον σύντροφό σας.

Ζήλια

Εάν έχετε σχέση με κάποιον ζηλιάρη και κτηνώδη άνθρωπο που προκαλεί άγριες σκηνές μπροστά σε κόσμο, ελέγχει τις κλήσεις σας, τη χρήση των κοινωνικών μέσων κ.λπ. θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι αγάπη, αλλά μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης και δεν πρέπει να την αγνοείτε.

Ο σύντροφός σας πάντα σας υποτιμά

Ήρθε η ώρα να φύγετε αν ακούτε συχνά από τον σύντροφό σας υβριστικές εκφράσεις, υποτιμητικά ή καυστικά σχόλια. Προσπαθούν να σας πείσουν ότι κανείς δεν θα σας εκτιμήσει ποτέ, αλλά το χειρότερο είναι ότι αρχίζετε να πιστεύετε ότι είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει προβλήματα με την αυτοπεποίθησή τους και προσπαθεί να αυξήσει τη χαμηλή αυτοεκτίμησή του, υποτιμώντας εσάς.

Δεν υπάρχουν σχέδια για το μέλλον σας

Σε μια ανθυγιεινή σχέση, δεν έχετε καν βραχυπρόθεσμα σχέδια και προσπαθείτε να βρείτε μια δικαιολογία για το λόγο που είστε ακόμα μαζί. Εάν ποτέ δεν μιλάτε ή δεν μπορείτε ποτέ να σκεφτείτε το μέλλον σας, είναι ένα από τα σημάδια ότι είστε σε μια τοξική σχέση που δεν οδηγεί πουθενά.

Ρίχνει συνέχεια το βάρος πάνω σας

Ο σύντροφός σας προσπαθεί πάντα να ρίξει την ευθύνη σε σας για ό,τι συμβαίνει στη σχέση σας. Ως αποτέλεσμα, να αισθάνεστε ότι πρέπει να εξηγήσετε κάτι, ακόμα και αν δεν πρέπει.

Μη ελεγχόμενα επεισόδια

Εάν ο σύντροφός σας θυμώνει εύκολα, ειδικά όταν η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή, μια τέτοια σχέση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η ανεξέλεγκτη παρορμητική επιθετικότητα οδηγεί πάντα σε συναισθηματική, οικονομική και σωματική βία.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr