Σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνετε με τη ζάχαρη

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα αλλά ίσως η ελάττωσή της ή αντικατάστασή της να σας βοηθούσε όσον αφορά την επιθυμία. Η ζάχαρη είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα αν μάθετε πως επιδρά στο σώμα σας η ζάχαρη, θα σας είναι πιο δύσκολο να την κοιτάξετε με τον ίδιο τρόπο όπως τώρα.

Κούραση και έλλειψη ενέργειας

Ένα σταθερό αίσθημα κόπωσης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια που δείχνει ότι έχετε υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή σας. Αν και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη μπορούν να σας δώσουν μεγάλη ώθηση σε υδατάνθρακες και να έχετε προσωρινά μια αίσθηση αυξημένης ενέργειας, η συντριβή που έρχεται μετά είναι αποθαρρυντική. Επανεξετάστε τη διατροφή σας για να δείτε εάν τρώτε (ή πίνετε) υπερβολική ζάχαρη.

Άγχος ή κατάθλιψη

Η σωματική κόπωση που οφείλεται στη ζάχαρη μπορεί να συνοδεύεται και από ψυχολογική κόπωση. Τα συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως ο λήθαργος, η θλίψη και η κοινωνική απόσυρση, μπορεί να αντιμετωπιστούν από τους εξαρτημένους από τη ζάχαρη. Τα συναισθήματα του άγχους, όπως η νευρικότητα, τα συναισθήματα της επικείμενης καταστροφής, και η συνεχής ανησυχία, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η δίαιτά σας χρειάζεται αναπροσαρμογή.

Προβλήματα δέρματος

Η ζάχαρη έχει φλεγμονώδη επίδραση στο σώμα, έτσι μπορεί να συμβάλει και σε φλεγμονώδη δερματικά προβλήματα. Αν πάσχετε από ακμή, ροδόχρου ακμή, έκζεμα, ή ακόμα και απλά υπερβολική λιπαρότητα ή ξηρότητα, η ζάχαρη θα μπορούσε να είναι η αιτία. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η μείωση της ζάχαρης από τη διατροφή τους βελτιώνει σημαντικά τα δερματικά τους προβλήματα.

Προβλήματα βάρους

Το ανθρώπινο σώμα έχει δημιουργηθεί για να δέχεται περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης. Όταν το σώμα έχει κάνει υπερκατανάλωση, οι θερμίδες ζάχαρης καταλήγουν να μετατρέπονται και να αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος. Αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους όπως η παχυσαρκία και τα προβλήματα βάρους φέρουν τον κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καρδιακά προβλήματα, άπνοια και πολλά άλλα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Σε μια μελέτη του 2010 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Ντένβερ, ερευνήθηκαν περισσότεροι από 4.500 ενήλικες και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) και υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Έτσι, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, εξετάσετε τη λήψη σακχάρου.

Οδοντιατρικά προβλήματα

Η ζάχαρη μπορεί να σαπίζει τη σμάλτο των δοντιών και να διεισδύει στα δόντια προκαλώντας οδυνηρά οδοντικά προβλήματα.

Διαβήτης

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ. Ακόμα κι αν δεν έχετε ποτέ διαγνωστεί ως διαβητικός, πολλοί άνθρωποι είναι «προ-διαβητικοί» και δεν το συνειδητοποιούν. Υπάρχουν πολλά σημάδια πρώιμης προειδοποίησης για διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr