Σημάδια που το παιδί σας δείχνει να είναι έξυπνo

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Κάθε γονέας πιστεύει ότι το παιδί του είναι μια ιδιοφυΐα, λογικό, αφού ο ενθουσιασμός για το κάθε καινούριο βήμα υπερβαίνει τα ύψη. Ωστόσο, εάν το μωρό σας είναι εξαιρετικά ευφυές, είναι καλό να το καταλάβετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, έτσι ώστε να μπορείτε να του παρέχετε την κατάλληλη υποστήριξη για την εύστοχη ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Τα ευφυή παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια νωρίς στην παιδική ηλικία. Αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και κάποια μπορεί να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι με την τοποθέτηση  φρούτων κάτω από ένα κύπελλο και την εντολή  σε ένα μικρό παιδί να μην το αγγίξει, μπορούν να πουν πόσο έξυπνος ο νεαρός θα αποδειχθεί ότι είναι. Το Πανεπιστήμιο  Warwick συμπέρανε πως τα παιδιά 2 ετών που αντιστάθηκαν για ένα ολόκληρο λεπτό, είναι πιο έξυπνα από άλλα που δεν αντιστάθηκαν.

Ας δούμε όμως τα σημάδια που δείχνουν τα ευφυή παιδιά:

 • Μια μελέτη περισσότερων από 3.000 μωρά που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι τα μωρά που γεννιούνται με μεγαλύτερο από το μέσο όρο βάρους γέννησης σήμαινε ότι είχε ένα ελαφρώς υψηλότερο IQ. Αυτό είναι κατανοητό, γιατί τα μεγαλύτερα μωρά τρέφονται ιδιαίτερα καλά.
 • Όσα γεννήθηκαν με γονείς που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ IQ. Στα μικρά παιδιά που μαθαίνουν να κατανοούν και να μιλάνε σε περισσότερες από μία γλώσσες, αυξάνεται και αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Child Development.
 • Αν έχετε παιδιά ευλογημένα με το ψηλό γονίδιο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι μόνο καλοί στο άθλημα. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν υψηλές επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, σύμφωνα με μια μελέτη από το National Bureau of Economic Research.
 • Μπορεί να μην είναι Πικάσο, αλλά τα καλλιτεχνικά παιδιά είναι συνήθως πιο έξυπνα.
 • Παιδιά που μπορούν να δημιουργήσουν μια ρεαλιστική εικόνα ενός ανθρώπου από αυτή την ηλικία είναι πιο πιθανό να είναι πιο έξυπνα στην εφηβεία τους. Ερευνητές στο King College του Λονδίνου μελέτησαν 15.000 εικόνες που από τεσσάρων ετών είχαν την ικανότητα να δημιουργήσουν ρεαλιστικές εικόνες ανθρώπων και να επιτύχουν στα τεστ IQ.
 • Μια καναδική μελέτη 1.200 παιδιών ηλικίας δύο έως 17 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είναι σε θέση να λένε ψέματα νωρίς, είναι πιο έξυπνα. Οι ειδικοί από το Institute of Child Study, University του Τορόντο λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολύπλοκες διαδικασίες που εμπλέκονται σε ένα παραμύθι είναι ένας καλός δείκτης IQ ενός παιδιού.
 • Τα μουσικά παιδιά αναπτύσσονται περισσότερο συναισθηματικά. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Vermont College of Medicine, εξέτασαν τα εγκεφαλογραφήματα 232 υγιών παιδιών ηλικίας έξι ετών. Βρήκαν ότι όσο περισσότερο ένα παιδί έχει παίξει ένα όργανο, τόσο καλύτερα έχει αναπτύξει  τις δεξιότητές του, καθώς επίσης και τη διαχείριση του άγχους και των συναισθημάτων.
 • Τα παιδιά που αγαπάνε να διαβάζουν τα πάνε καλά στο τεστ νοημοσύνης. Αυτά τα παιδιά που έχουν καλύτερη από το μέσο όρο των δεξιοτήτων ανάγνωσης στην ηλικία των επτά, βυθίζοντας τους εαυτούς τους σε μυθιστορήματα, έχουν καλές επιδόσεις σε τεστ IQ ως έφηβοι, σύμφωνα με κοινή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου πίσω στο 2014.
 • Έρευνα από το London School of Economics δείχνει ότι οι έξυπνοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να μένουν μέχρι αργά ξύπνιοι ξεκινώντας αυτή τη συνήθεια σε νεαρή ηλικία.
 • Οι ερευνητές σημείωσαν: «Πιο έξυπνα παιδιά είναι πιο πιθανό να μεγαλώνουν για να γίνουν νυκτόβιοι ενήλικες, που πηγαίνουν για ύπνο αργά το βράδυ και ξυπνούν αργά και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα».
 • Εάν το παιδί σας τρώει υγιεινό πρωινό στην ηλικία των 9 ετών περίπου, οι πιθανότητές τους για την επίτευξη άνω του μέσου όρου ευφυΐας διπλασιάστηκε. Ένα πανεπιστήμιο του Κάρντιφ με μελέτη των 5.000 μαθητών ηλικίας μεταξύ εννέα και 11 απέδειξε, ότι η κατανάλωση δημητριακών, ψωμί και όλα τα γαλακτοκομικά τους βοήθησε να αποδώσουν καλύτερα.
 • Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Center New Kid, εάν το παιδί σας μπορεί να θυμηθεί τα γεγονότα του παρελθόντος, όπως ένα χαμένο παιχνίδι, ή μπορούν να αναγνωρίσουν γρήγορα τα πρόσωπα και τις θέσεις, αυτές είναι ενδείξεις ότι το παιδί σας είναι προικισμένο. Στην πραγματικότητα, το να έχουν μια καλή μνήμη θεωρείται ως χρήσιμη δεξιότητα σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα περισσότερα παιδιά είναι λίγο πολύ σφουγγάρια, απορροφούν γνώσεις από τον περίγυρό τους και κυρίως από τους γονείς τους.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας παρουσιάζει μερικά ή όλα αυτά τα σημάδια, είναι μια ιδιοφυΐα και μια ευλογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε ορισμένες προκλήσεις στη ζωή. Αλλά για τώρα, αυτό που χρειάζεται είναι πολλή αγάπη, την πλήρη υποστήριξή σας, πολλά παιχνίδια, την ανάγνωση και την ομιλία, ακριβώς ό,τι κάνουν τα άλλα μωρά-παιδιά σε αυτό το σημείο του χρόνου στη ζωή τους.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr