Σίκινος: η αυθεντική ομορφιά των Κυκλάδων

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Σας έχει κουράσει ο πολύς κόσμος και οι κοσμικές διακοπές, αλλά δεν σας κάνει καρδιά να αφήσετε τις αγαπημένες σας Κυκλάδες; Η Σίκινος δίνει την απάντηση, καθώς αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού διαφυλάττοντας τη φυσιογνωμία της από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και ενθαρρύνοντας τον εναλλακτικό τουρισμό (πολιτιστικό, περιπατητικό, επιστημονικό κ.ά.).

Στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, βρίσκεται η Σίκινος, ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων με το μόνιμο πληθυσμό της να ανέρχεται σε λιγότερους από 300 κατοίκους και με τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια (το μικρό λιμάνι του νησιού), το Χωριό και το Κάστρο.

Για πολλά χρόνια, η Σίκινος ήταν ένα νησάκι της άγονης γραμμής κι έτσι κατόρθωσε να διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της, μακριά από την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη. Σήμερα εντυπωσιάζει για τη φυσική ομορφιά της, την απλότητα, την ησυχία, τις προσιτές τιμές και τους φιλόξενους κατοίκους της, που συνεχίζουν αβίαστα τα έθιμα και τη φιλοξενία των προγόνων τους.

Αξίζει να δείτε στην Σίκινο

Τη Χώρα

Μια μικρή ζωγραφιά είναι η Χώρα με δύο διαφορετικά σκηνικά που απλώνονται στις αντικριστές βουνοπλαγιές, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού είναι οχυρωμένος οικισμός του 15ου αι. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του από το αυθεντικό παραπόρτι θα σας υποδεχτούν άσπρα σπίτια άνω των 100 ετών, σοκάκια αρωματισμένα από τα γιασεμιά, αυλές με βουκαμβίλιες, γεράνια και κληματαριές. Στην κορυφή του τρεις ανεμόμυλοι στέκονται αγέρωχοι απέναντι στο πέλαγος. Στην πλατεία, επισκεφτείτε τη συλλογή εικόνων της μεταβυζαντινής εποχής.

Το Χωριό στα νότια συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυκλαδίτικου νησιού. Ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια ενώνει τα σπίτια με τα ανθισμένα παρτέρια, τα περάσματα και τις κρυφές γωνίες. Εδώ, δείτε και το Λαογραφικό μουσείο.

Την εκκλησία της Παντάνασσας
Βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου. Χτίστηκε το 1787 και έχει επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής)

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου. Χτίστηκε το 1690 και αποτέλεσε το ύστατο οχυρό των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών που ταλαιπωρούσαν το νησί. Ανεβείτε απογευματινές ώρες και απολαύστε το απεριόριστο γαλάζιο ουρανού και θάλασσας.

Την Επισκοπή

Είναι ένα μνημείο ιδιαίτερο, καθώς μαρτυρεί τη μακραίωνη ιστορία του τόπου, την αλληλοκάλυψη πολιτισμών και θρησκειών. Βρίσκεται στην ενδοχώρα και αποτελείται από το Καθολικό, το παρεκκλήσι της Αγ. Άννας και ερειπωμένα κελιά. Χτίστηκε αρχικά ως ρωμαϊκό μαυσωλείο τον 3ο αι. μ.Χ. και μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 17ο αι. με τρούλο, καμπαναριό και ιερό.

Παραλίες

Οι παραλίες της Σικίνου είναι παρθένες με καταγάλανα και καθαρά νερά. Προσβάσιμες οδικώς είναι η αμμουδιά της Αλοπρόνοιας, ο Αγ. Γεώργιος με παχιά άμμο και βότσαλο και το Διαλισκάρι που έχει φυσική σκιά από τα αρμυρίκια. Αν αποφασίσετε να πάρετε καΐκι ή να περπατήσετε από μονοπάτια  οι επιλογές διευρύνονται, καθώς μια σειρά από παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά σας περιμένουν, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, τα Σαντοριναίικα, ο Άγ. Ιωάννης, ο Καρράς και ο Μάλτας.

Πανηγύρια

Αν τύχει να βρεθείτε στο νησί μέρες που γίνεται κάποιο πανηγύρι, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και το έθιμο των «πανηγυράδων». Αυτοί μετά τη λιτάνευση της εικόνας, αναλαμβάνουν να την κρατήσουν σπίτι τους για ένα χρόνο. Στη γιορτή  των τιμωμένων σ’ αυτές ιερών προσώπων αναλαμβάνουν τη διοργάνωση του πανηγυριού.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…