Σφυρίδα στο γουόκ με σως

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Η σφυρίδα είναι μεγάλο ψάρι και άνετα μπορούν να χορτάσουν τέσσερα άτομα, αν θέλετε όμως κάτι μικρότερο διαλέξτε ένα λευκό ψάρι. Φτιάξτε μαρινάρα με τζίντζερ για να νοστιμίσει το ψάρι και στη συνέχεια φτιάξτε μια καυτερή σως. Αφαιρέστε το τσίλι από τη συνταγή αν δεν αντέχετε τα καυτερά. Σερβίρεται ζεστό με ροζέ κρασί και ό,τι άλλο επιθυμείτε!

Υλικά

1 σφυρίδα καθαρισμένη

2 κ.σ. τζίντζερ πολύ ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντροκομμένο
1 κ. γλ. λευκό πιπέρι
1/2 φλ. κινέζικο κρασί από ρύζι
2 κ. σ. κορν φλάουρ
Λάδι για τηγάνισμα

για τη σως

1-2 κ. γλ. πολτό από τσίλι
1 ½ κ. γλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ½ κ. γλ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 ½ κ. γλ. ξύδι
1 κ. γλ. ζάχαρη
1/2 κ. γλ. αλάτι
3/4 φλ. ζωμό κότας
1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο
2 κ. γλ. κόρν φλάουρ διαλυμένο σε ένα φλ. νερό

Εκτέλεση

  • Χαράζετε το ψάρι 4 – 5 φορές διαγωνίως σε κάθε πλευρά του για να ψηθεί ομοιόμορφα στο εσωτερικό του.
  • Μαρινάρετε το ψάρι για 30’ λεπτά απλώνοντας και στις  δυο μεριές το τριμμένο τζίντζερ, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πιπέρι και το ρυζόκρασο.
  • Στη συνέχεια το στραγγίζετε και αφαιρείτε με χαρτί κουζίνας την μαρινάδα από πάνω του. 
  • Ζεσταίνετε το γουόκ (ή ένα μεγάλο τηγάνι) και προσθέτετε το λάδι.
  • Πασπαλίζετε το ψάρι με κορν φλάουρ κι από τις δύο πλευρές του και το κρατάτε στην άκρη μέχρι να κάψει καλά το λάδι.
  • Κατεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύετε για 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να μαλακώσει η σάρκα του.
  • Το βγάζετε από το γουόκ και το στραγγίζετε τοποθετώντας το ψάρι πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Το τοποθετείτε σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και το διατηρείτε ζεστό.
  • Αφαιρείτε από το γουόκ όλο το λάδι που περίσσεψε από το τηγάνισμα του ψαριού αφήνοντας μόνο μια κουταλιά της σούπας. 
  • Ετοιμάζετε τη σως.
  • Σοτάρετε τον πολτό του τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σως, εκτός από το κορν φλάουρ.
  • Σιγοβράζετε για 2 λεπτά και δένετε τη σως με το διαλυμένο κορν φλάουρ.
  • Περιχύνετε το ψάρι.

Σερβίρουμε αμέσως.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…