Σεμινάρια Επανάχρησης Παλιών Ρούχων (Upcycling Clothes)

Συντάκτης: Flowmagazine

Σε αντίθεση με την ιδέα της ανακύκλωσης ρούχων που τις περισσότερες φορές καταλήγουν  σε μια χωματερή  απλά με «οικολογικό τρόπο» (μέσω ενός κάδου ανακύκλωσης, ας πούμε), η επανάχρηση ρούχων σκοπεύει στον επανασχεδιασμό ενός παλιού φθαρμένου ρούχου, με απλές τεχνικές ραπτικής,  για την δημιουργία ενός καινούργιου, απλά με άλλη ταυτότητα.

Έτσι παράγουμε λιγότερα σκουπίδια,  εξοικονομούμε ενέργεια και νερό, καθώς συμβάλουμε στην μείωση της παραγωγής υφασμάτων,  και κυρίως:  επιστρατεύουμε την δημιουργικότητα και τη φαντασία μας για να φτιάξουμε «μοναδικά κομμάτια»  που  καθρεφτίζουν το ιδιαίτερο στυλ του καθενός μας !   

Σε αυτή τη σειρά σεμιναρίων θα μάθουμε πως θα τα επιτύχουμε όλα αυτά, με απλούς τρόπους και τεχνικές  χωρίς  τη χρήση ιδιαίτερου εξοπλισμού (όπως ραπτομηχανή) και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσης ραπτικής.

Παρασκευή  2 Ιουνίου:  11.00 – 14.30

Σεμινάριο πλεξίματος crochet  (Maximum συμμετεχόντων 15 άτομα)

Η τεχνική πλεξίματος του crochet είναι ένας εύκολος όσο και κομψός τρόπος να δημιουργήσεις όμορφα τελειώματα ή τιράντες σε παλιά ρούχα που θέλεις να ανανεώσεις  αλλά και να φτιάξεις αξεσουάρ όπως κολιέ, μπαντάνες ή ό,τι άλλο φανταστείς! Αν 2 παλιά σας  t-shirt τρύπησαν, δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξετε! Μπορείτε να τα κόψετε σε ρέλια (λωρίδες υφάσματος) και συνδυάζοντας τα χρώματα σε διάφορες πλέξεις να προσθέσετε μια ανάλαφρη καλοκαιρινή αίσθηση σε κάποιο άλλο σας μπλουζάκι ή φόρεμα.

Στο σεμινάριο θα κάνουμε πρακτική εφαρμογή 2 διαφορετικών πλέξεων σε διάφορες εφαρμογές τους. Στο ΒΟΧ θα υπάρχουν εκείνη τη μέρα όλα τα απαραίτητα υλικά για να δουλέψετε.

Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε μαζί σας είναι το ρούχο της επιλογής σας και τη φαντασία σας

Παρασκευή 2 Ιουνίου: 18:00 – 21.30

Σεμινάριο Texturing:  Αλλάζοντας την υφή και το σχέδιο ενός ρούχου

Έχετε κάποιο φαρδύ  Τ-shirt  που δεν σας κολακεύει;  Κάποιο μπλουζάκι που ένα σημάδι ή ένας λεκές το έχουν καταδικάσει σε αχρηστία; Ευκαιρία να το επανεφεύρετε! 

Η τεχνική του Texturing σας βοηθάει να επανασχεδιάσετε το ρούχο σας δουλεύοντας με το ίδιο του το ύφασμα.  Δημιουργώντας πτυχές, κρόσια, ή ραφτά σχέδια και patterns  που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω στο  κατεστραμμένο σημείο του, το παλιό σας  μακό μπορεί να γίνει ένα πρωτότυπο μοντέρνο τοπ με αέρινη κίνηση ή τρισδιάστατη αίσθηση. 

Σε αυτό το τρίωρο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε 2 ή 3 απλές μεθόδους για να μάθουμε το πως

(Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα-   Φέρτε μαζί σας ένα ή δύο φαρδιά μπλουζάκια που θέλετε να επανασχεδιάσετε)

 Σάββατο 3 Ιουνίου  – Ημερήσιο σεμινάριο  Remodeling Ρούχων

11.00 – 14.30  και 16.00 – 19.00  (προβλέπεται διάλειμμα μιάμισης ώρας)

Σκεφτήκατε ποτέ ότι ένα παλιό πουκάμισο θα μπορούσε να γίνει καλοκαιρινό φόρεμα; Ένα παλιό φούτερ, τσάντα για την καθημερινή σας έξοδο; 

Αυτή είναι η  ιδέα πίσω από το remodeling  παλιών ρούχων:  Αλλάζουμε πλήρως την ταυτότητα ενός ρούχου δίνοντας του έτσι νέα χρήση και κατά συνέπεια καινούργια ζωή

(Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα-   Φέρτε μαζί σας ένα ή δύο μπλουζάκια / πουκάμισα/φορέματα  που θέλετε να επανασχεδιάσετε)

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια του σεμιναρίου

Ελληνο – ολλανδικής καταγωγής, η Constance Puyt είναι designer και ιδρυτής της σειράς πολυμορφικών ρούχων Sleek & Proud.  Σπούδασε  σχέδιο μόδας και αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Σχολή Καλών Τεχνών του Arnhem  και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ένα πτυχίο στο σχέδιο μόδας από το  HKU University of Arts της Ουτρέχτης.

Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1999. Έχει σχεδιάσει ρούχα και κοστούμια τόσο για θεατρικές παραστάσεις  («Ιωάννα της Λωραίνης», Splish Splash Theatre Group) όσο και για μουσικές παραστάσεις (Κοστούμια φλαμένγκο για το Playground studio, αλλά και για το Subrosa Modern Dance Group).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα πολυμορφικά ρούχα που έχουν την δυνατότητα να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους ή να αποκτήσουν διαφορετικές χρήσεις. Βρίσκει την έμπνευση της στην αρχιτεκτονική και στην ελευθερία που χαρίζει η μεταμόρφωση της χρήσης των σχεδίων της.  

Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά της μπορείτε να βρείτε στο

www.sleekandproud.com

Facebook: https://www.facebook.com/sleekandproud/

Πληροφορίες – Δηλώσεις  Συμμετοχής στο σεμινάριο:

  • Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/ες  πρέπει να  δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στο info@thebox-athens.org και σημειώνοντας  τον τίτλο του σεμιναρίου και το ονοματεπώνυμό τους,  μέχρι τις  29 Μαΐου.
  • Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι δωρεάν και οι θέσεις θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας
  • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους 2 τουλάχιστον ρούχα της επιλογής τους πάνω στα οποία θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούν παρέχονται από το ΤΗΕ ΒΟΧ
  • Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 6463788, Κα Μαρία Καραγιαννάκη

Συντάκτης: Flowmagazine,

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…