Σακχαρίνη: η γνωστή άγνωστη γλυκαντική ουσία

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Η σακχαρίνη είναι λιγότερο επιβλαβής από τη ζάχαρη; Από πότε άρχισε να χρησιμοποιείται; Βοηθάει στη μείωση βάρους; Είναι νόμιμη; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν στο παρόν άρθρο…

  • Η Σακχαρίνη είναι η πρώτη τεχνική γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ανακαλύφθηκε κατά τύχη, το 1879 από τον Constantin Fahlberg, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο  Johns Hopkins της Βαλτιμόρης. Η ηλικία της λοιπόν πλησιάζει τα 140 χρόνια.
  • Χρησιμοποιείται για να προσθέσει γλυκιά γεύση σε καφέ, αναψυκτικά, καραμέλες, μπισκότα, μαρμελάδες, ζελέ, αλλά και φάρμακα και οδοντόκρεμες.
  • Είναι 300-400 φορές πιο γλυκιά από την απλή ζάχαρη με ελαφριά πικρή και μεταλλική επίγευση.
  • Διατηρεί το επίπεδο της γλυκόζης του αίματος σταθερό, γεγονός που την κάνει αγαπητή μεταξύ των διαβητικών.
  • Βοηθάει στη μείωση βάρους γιατί δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.
  • Δεν προκαλεί τερηδόνα.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  προσπάθησε αποτυχημένα  να απαγορεύσει τη χρήση της το 1997,  από τότε όμως όλα τα προϊόντα που έχουν σακχαρίνη πρέπει να το αναφέρουν στη συσκευασία τους.
  • Κατηγορήθηκε ως καρκινογόνα, το 2000 όμως η ουσία βγήκε οριστικά από τη λίστα των τροφίμων που πιθανά ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου.   
  • Κατανάλωση μικρότερη από 5mg/kg σωματικού βάρους ή σχεδόν 9 ατομικά φακελάκια σακχαρίνης την ημέρα είναι απόλυτα ασφαλής.
  • Η κατανάλωσή της από παιδιά και εγκυμονούσες πρέπει να αποφεύγεται λόγω περιορισμένων πληροφοριών για την ασφάλειά της. 
  • Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως διαταράσσει την ισορροπία των εντερικών βακτηριδίων, γεγονός που σχετίζεται με εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν τόσο τη σταδιακή μείωση της ζάχαρης όσο και των  τεχνικών γλυκαντικών ουσιών, δηλαδή την όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από τη γλυκιά γεύση. 

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…