Πώς να διαχειριστείτε τη ζωή σας

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

pws_na_diaxeirizeste_th_zwh_sasΤο να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση την ίδια μας τη ζωή, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ευτυχία μας. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αξιοποιούμε αποτελεσματικά τους τέσσερις πόρους που διαθέτουμε στη ζωή μας. Ξέρετε ποιοί είναι αυτοί;

Οι τέσσερις πόροι της ζωής μας

Ε λοιπόν όχι, δεν είναι το χρήμα ένας από αυτούς, όπως πιθανόν απαντήσατε! Οι 4 πόροι μας είναι ο χρόνος, η ενέρεγεια, το ταλέντο και η υγεία. Αυτοί είναι οι πόροι που μας έχουν δοθεί από τη γέννησή μας και έχουμε στη διάθεσή μας για όλη μας τη ζωή.

Επομένως, αυτούς τους τέσσερις πόρους θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να πετύχουμε τους στόχους μας και να ευτυχήσουμε. Πώς θα το κάνουμε αυτό;

Ξεκαθαρίζοντας τις προτεραιότητές μας

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς, δηλαδή ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Προτού αποφασίσετε πώς να διαθέσετε τον πολύτιμο χρόνο σας θα πρέπει να απαντήσετε στα ερωτήματα:

– Τι πραγματικά θέλω από τη ζωή μου;

– Τι θέλω να πετύχω και ποιος θέλω να είναι ο τρόπος ζωής μου;

 

Ο τρόπος ζωής πρέπει να συμβαδίζει με τις προτεραιότητές μας

pws_na_diaxeirizeste_th_zwh_sasΟι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι οι στόχοι σας ή αλλιώς τα στάνταρντς μέσω των οποίων θα μετράτε τις επιλογές σας. Αν ταιριάζουν έχει καλώς. Αν δεν ταιριάζουν, σας χτυπάει αυτόματα καμπανάκι κινδύνου. Αν ο τρόπος ζωής σας δεν αντανακλά τις προτεραιότητές σας, τότε απλώς κοροϊδεύεστε! Αν δηλαδή δεν ξοδεύετε τους 4 πόρους σας σε αυτά τα οποία δηλώνετε ότι είναι τα πιο σημαντικά για εσάς, τότε ζείτε κόντρα στις αξίες σας και στον ίδιο σας τον εαυτό.

Ένας τρόπος να το τσεκάρετε εύκολα είναι να μετρήσετε μια τυπική εβδομάδα σας. Οι 4 πόροι σας αντανακλούν τις προτεραιότητές σας; Π.χ. αν η οικογένεια είναι βασική προτεραιότητα αλλά γυρνάτε αργά από τη δουλειά ή δεν έχετε καθόλου ενέργεια για να παίξετε με τα παιδιά σας ή να απολαύσετε την ερωτική ζωή με το/τη σύντροφό σας, τότε παραπλανείτε τον εαυτό σας. Αν οι στόχοι σας δεν συμβαδίζουν με την αξιοποίηση των πόρων σας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από καλές προθέσεις, ή αλλιώς ευσεβείς πόθοι! Δηλαδή «θα θέλατε να….» αλλά πραγματικά «δεν θέλετε να…». Κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό για εσάς και δεν θέλετε να το παραδεχθείτε. Διαφορετικά είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι έχετε χάσει τον έλεγχο της ζωής σας.

Η μέτρηση στην υπηρεσία της ζωής σας

Το πρώτο βήμα για την αυτοβελτίωση είναι η αυτογνωσία. Προϋπόθεση για την αυτογνωσία είναι η ειλικρίνεια. Αν πραγματικά θέλετε να ζείτε με βάση τις προτεραιότητές σας θα πρέπει να μετρήσετε που ακριβώς ξοδεύετε τους τέσσερις πόρους σας. Οτιδήποτε δεν μετράς δεν μπορείς να το ελέγξεις.

Οι σαφείς-ακριβείς στόχοι κάνουν τη διαφορά

Στη συνέχεια θα πρέπει να εξειδικεύσετε τους στόχους σας. Π.χ. έχετε συγκεκριμένους στόχους για την οικογένειά σας και το χρόνο που θέλετε να περνάτε μαζί της; Ενδεικτικά απαντήστε στις ερωτήσεις:

– Που θέλω να ζω;

– Πώς θέλω να κάνω διακοπές; Κάθε πότε;

– Τι χόμπυ θέλω να έχω;

– Πόσο χρόνο και ποιό χρόνο θέλω να περνάω με τα παιδιά μου; Με το σύντροφό μου;

Αντίστοιχα στην εργασία σας θα πρέπει να ορίσετε το μέτρο της φιλοδοξίας σας. Π.χ αν είστε υπάλληλος μέχρι που θέλετε να φτάσετε στην ιεραρχία της εταιρείας; Πόσες ώρες θα πρέπει να δουλεύετε για να το πετύχετε αυτό;

– Αν έχετε εταιρεία, θέλετε να γίνει η πρώτη στον κλάδο της; Ή θέλετε να αυξήσετε το μερίδιο αγοράς της; Ή απλώς θέλετε να διατηρήσετε το μερίδιο που ήδη διαθέτετε;

– Αν δεν έχετε επιχείρηση θα θέλατε να έχετε; Είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε το τίμημα;

pws_na_diaxeirizeste_th_zwh_sasΕίναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τις απαντήσεις σας σε αυτά τα ερωτήματα και ιδιαίτερα να εξετάσετε κατά πόσο οι επαγγελματικοί σας στόχοι συμβαδίζουν με τους προσωπικούς. Αν εξαρχής δεν ενσωματώσετε τις αξίες σας (π.χ. την οικογένεια) στον καθορισμό των προτεραιοτήτων σας, τότε θα βρεθείτε σε διαρκή σύγκρουση μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Τι τίμημα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε;

Να θυμάστε ότι κάθε επιλογή συνοδεύεται από αντίστοιχο τίμημα. Το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα ορατό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Εάν έχετε κάνει τις επιλογές σας με βάση τις αξίες σας τότε το τίμημα θα είναι συμβατό με εσάς. Διαφορετικά μπορεί να γίνει δυσβάστακτο ή ανυπόφορο.

Εάν λοιπόν ζήσετε τη ζωή σας με βάση τις προτεραιότητές σας, τότε αυτές θα κυριαρχούν στη ζωή σας. Έτσι θα έχετε την αίσθηση ότι ελέγχετε τη ζωή σας και ότι βαδίζετε πλάι-πλάι με τον εαυτό σας. Είναι πολύ καλύτερο από το να ορίζουν τη ζωή σας οι εξωτερικές πιέσεις ή οι προτεραιότητες των άλλων!

Life Skills Training Program από το Believe in You

Εάν θέλετε να μάθετε πώς γίνονται στην πράξη όλα αυτά, ή λύση είναι η εκπαίδευση. Στο νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης δεξιοτήτων ζωής του Believe in You θα δούμε στη θεωρία και στην πράξη πώς μπορούν να γίνουν εύκολα όλα αυτά. Αξίζει να επενδύσετε στην εκπαίδευση του εαυτού σας. Είναι μια επένδυση ζωής!

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δείτε εδώ.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…