Πρωτεΐνες για την προστασία της καρδιάς

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Σας έχουμε καλά νέα για την υγεία της καρδιάς. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να είναι το ίδιο ωφέλημα για την υγεία της καρδιάς, όσο και η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του διατροφικού αλατιού ή η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνδρες και γυναίκες, που τρώνε αυξημένη ποσότητα από συγκεκριμένα αμινοξέα, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη ελαστικότητα αγγείων. Στο μικροσκόπιο μπήκαν 7 απαραίτητα αμινοξέα: η αργινίνη, η κυστεΐνη, το γλουταμινικό οξύ, η γλυκίνη, η ιστιδίνη, η λευκίνη και η τυροσίνη. Η πηγή των αμινοξέων παίζει σημαντικό ρόλο, με τα τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο να ευνοούν την πίεση και τα τρόφιμα από το ζωικό την ελαστικότητα των αρτηριών.

Ποια είναι όμως η ιδανική ποσότητα πρωτεϊνών που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή ενός ενήλικα; Ποσότητα ίση με 75 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος, το λευκό 2 αυγών, 100 γρ. σολομού ή 2 ποτηρια ημι-αποβουτυρωμένο γάλα καθημερινά είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες στα αμινοξέα αυτά. Από την άλλη πλευρά η ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45-50 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 50-60 γραμμάρια για τους άνδρες.

Δεδομένου ότι οι ζωικές πρωτεΐνες συνυπάρχουν με λίπος και κυρίως κορεσμένο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της ολικής και της LDL ή κακής χοληστερόλης, μια ισορροπία ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών είναι απαραίτητη. Η φύση είναι γενναιόδωρη. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard 1 φλιτζάνι φακές, για παράδειγμα,  προσφέρει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 1 γραμμάριο λίπους. Εκτός από τα  όσπρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά όπως το σπανάκι και τα μπρόκολα εμπλουτίζουν και ενισχύουν τη διατροφή. Καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, και φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν επίσης καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Μια κλειστή χούφτα καθημερινά σαν ενδιάμεσο ή απογευματινό σνακ είναι μια άριστη διατροφική πρόταση. Για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση προσθέστε στη διατροφή σας 2 με 4 κουταλάκια γλυκού ταχίνι ή φυστικοβούτυρο την εβδομάδα. 

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…