Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης για Ενήλικες

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Αν θεωρείτε πως υπάρχουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης μόνο για παιδιά, τότε  δεν έχετε εντοπίσει τις δραστηριότητες που υλοποιούνται σε πολλούς χώρους- κεντρικούς ή μη- με σκοπό την προώθηση της δια βίου μάθησης, της δημιουργικής έκφρασης και της αλληλεπίδρασης.

Μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, εργαστήρια τέχνης, ειδικές σχολές, όμιλοι, γυμναστήρια, διοργανώνουν με κόστος ή άνευ, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες, για πολίτες δηλαδή ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται αλλοδαποί και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα προγράμματα αυτά, μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς από κοντά ή και εξ’ αποστάσεως, με e-learning.

Κυρίαρχος σκοπός τους είναι η εξοικείωση με την διαδραστικότητα, τη διά βίου μάθηση καθώς επίσης και η πρόκληση προβληματισμού αλλά και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, όπως λέει και ο τίτλος, η δημιουργική έκφραση με έναν μοναδικό τρόπο από κάθε συμμετέχοντα, αποτελεί πρωτεύοντα στόχο.

Πώς να διαλέξετε αυτό που σάς ταιριάζει

Κάθε ενήλικο άτομο, ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, τα ενδιαφέροντά του, το ωράριό του και φυσικά, αυτό που θέλει να μάθει, μπορεί να θέσει τα κριτήρια επιλογής του προγράμματος που τον/την ενδιαφέρει.

Η ερώτηση που οφείλει να θέσει είναι «Αυτό το πρόγραμμα, είναι απλώς για να καλύψω τον ελεύθερό μου χρόνο, ή για να αποκτήσω μια νέα δεξιότητα, η οποία ίσως με βοηθήσει και επαγγελματικά στο μέλλον;».

Μέσω της λειτουργίας αυτών των τμημάτων, συνήθως κατακτώνται εργαλεία, υλικά, εφόδια, με την καθοδήγηση όσων γνωρίζουν κατάλληλα το θέμα που κάθε φορά πραγματευόμαστε.

Ορισμένες φορές μάλιστα, μέσω της εξοικείωσης με ένα θέμα, τα προγράμματα αυτά μάς ωθούν προς μια νέα επαγγελματική πορεία. Επιτυγχάνουμε γνωριμίες αλλά και διασυνδέσεις, ανοίγουμε μια πόρτα προς την μάθηση και προς τη διερεύνηση.

Διότι η ηλικία δεν είναι πάντα ένας περιοριστικός παράγοντας για την επίτευξη της μάθησης. Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες, περιλαμβάνουν ενασχολήσεις για κάθε γούστο, όπως :

-πολιτισμός: γνώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για πολλές κουλτούρες που διαφέρουν από όσα γνωρίζουμε.

-ιστορία: Ποια είναι η παράδοσή μας, η μυθολογία μας, η ιστορία μας και η ιστορία κάθε λαού;

-αστρονομία: Ηλιακά συστήματα, πλανήτες, κομήτες, αστέρια, τηλεσκόπια, αστροναύτες, διαστημόπλοια, επιστήμη,

-γλώσσα: επικοινωνία, έκφραση, κατανόηση.

-δημοκρατία: ποιες είναι οι βασικές αρχές της δημοκρατίας; Πού τηρούνται; Τί ορίζετε εσείς ωε δημοκρατική συμπεριφορά και κατ’ επέκταση πολίτευμα;

-ψυχολογία: Κατάθλιψη, διαταραχές και ανησυχίες για κάθε φάσμα της ζωής μας.

ειδική αγωγή: βασικές αρχές εκπαιδευτικής διαδικασίας

-θέατρο: Πολιτισμός και δημιουργική έκφραση, ψυχαγωγία, κριτικές, οπτικές γωνίες.

-δημιουργική γραφή: Επιτρέπει την ελεύθερη, καλλιτεχνική έκφραση.

-χορωδία: Οι χορωδίες ενηλίκων, επιτρέπουν στο άτομο να έρθει σε επαφή με την τέχνη της μουσικής, να εκφραστεί καλλιτεχνικά και να κοινωνικοποιηθεί.

κοπτική ραπτική: μια επαφή με την παράδοση, την δημιουργία και την στυλιστική έκφραση.

-φωτογραφία: αν αναρωτιέστε αν η φωτογραφία είναι ή δεν είναι τέχνη, αρκεί να πάρετε μια κάμερα και να το διαπιστώσετε.

– κολάζ: μια τέχνη που απαιτεί ψαλίδι, κόλλα και φαντασία.

-ντεκουπάζ: πώς μπορείς να δημιουργήσεις χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr