Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και διατροφή

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Οι περισσότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της τα δυσάρεστα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS), τα οποία ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά το πρώτο 15νθήμερο του ωοθυλακικού κύκλου. Πολλές από εμάς, εμφανίζουν PMS σχεδόν σε κάθε τους κύκλο, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν σπάνια την κατάσταση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο δεν είναι εύκολο ούτε ευχάριστο, παρά το γεγονός ότι η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων διαφοροποιείται ανά περίπτωση.

Πολλοί επιστήμονες, γιατροί και βιοχημικοί, έχουν μελετήσει σε βάθος το PMS, προσπαθώντας να καταλήξουν στις πιθανές αιτίες που το προκαλούν. Παρά το γεγονός ότι οι μηχανισμοί εμφάνισης της κατάστασης αυτής παραμένουν άγνωστοι, βιβλιογραφικά αναφέρεται πως η αλλαγή του ορμονικού προφίλ 15 μέρες πριν την περίοδο αλλά και η αυξημένη έκκριση προσταγλανδινών, μπορούν να οδηγήσουν στα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Στο σημείο αυτό όμως γεννάται το ερώτημα: με ποιο τρόπο μπορούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε το PMS; Μήπως η διατροφή βοηθάει και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Τα συμπτώματα του PMS

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο περιλαμβάνει μία σειρά από συμπτώματα, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής φύσης, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την καθημερινότητα της γυναίκας που τα βιώνει. Τα πιο συχνά από αυτά συνοψίζονται παρακάτω:

 • Κοιλιακός πόνος και πόνος στο στήθος
 • Πρήξιμο στο στήθος και στα πόδια
 • Πονοκέφαλος
 • Αύξηση του σωματικού βάρους
 • Συναισθηματική ανησυχία
 • Κατάθλιψη
 • Μειωμένη λίμπιντο

Η διατροφή είναι σίγουρα ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει ή να επιβαρύνει τα συμπτώματα του PMS, ανάλογα με τον τρόπο που την έχουμε εισάγει στη ζωή μας. Αναμφισβήτητα, οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό μας σαν σύνολο, με αποτέλεσμα να επιδρούν αρνητικά και στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, λειτουργεί σαν σύμμαχος στο οποιοδήποτε πρόβλημα κύκλου που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα.

Σωστές διατροφικές επιλογές

Αν λοιπόν αναρωτιέστε για το τί να εισάγεται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, ώστε να απαλύνεται τα συμπτώματα του PMS που σας ταλαιπωρούν, οι επιστήμονες μπορούν να σας δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ερευνητικές εργασίες, έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα για τη δράση της διατροφής, τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

 • Εντάξτε στη διατροφή σας σε ημερήσια βάση τροφές που περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο. Σύμφωνα με αμερικάνικο επιστημονικό  περιοδικό (2010) μια διατροφή πλούσια στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία μπορεί να επηρεάσει θετικά την συναισθηματική συμπεριφορά του ατόμου με PMS. Τέτοιες τροφές είναι:  η παρμεζάνα, το κατσικίσιο τυρί, η μοτσαρέλα, το γάλα, το γιαούρτι, τα ψάρια, τα λαχανικά αλλά και τα ξερά σύκα.
 • Χρησιμοποιήστε τροφές που εμπεριέχουν βιταμίνη Β6, επιστημονικές μελέτες φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η ημερήσια κατανάλωση της μειώνει τα συμπτώματα του PMS. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα σιτηρά, η μπανάνα, τα πουλερικά, τα ψάρια και οι πατάτες.
 • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια, στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς.
 • Επιλέξετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, καθώς δείχνει να μειώνει τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών, ενώ έχει αγχολυτική  και αντιφλεγμονώδη δράση. Μαγνήσιο θα βρείτε στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), στις  μπανάνες, στα αμύγδαλα, στα καρύδια, στα όσπρια, στις  πατάτες καθώς επίσης στα μη επεξεργασμένα δημητριακά αλλά και στη σοκολάτα.
 • Ενυδατωθείτε με νερό, φρούτα, χυμούς και χαμομήλι,  ενισχύοντας  την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.
 • Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων, τη ζάχαρη , το αλκοόλ, την καφεΐνη και το αλάτι.
 • Τέλος, αποφύγετε τις υποθερμιδικές δίαιτες, καθώς είναι φτωχές σε θρεπτικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν την υγεία που συνδέεται άμεσα με την ομορφιά της γυναικείας φύσης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…