Πότε χαλάνε τα καλλυντικά;

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πότε χαλάνε τα καλλυντικά;Ακόμα και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης! Όταν τελειώσει ο χρόνος «ζωής» τους μπορούν να δημιουργήσουν εξανθήματα ή ακόμα και λοιμώξεις στο δέρμα σας. Αν τα καλλυντικά δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης, τοποθετήστε πάνω τους ένα μικρό αυτοκόλλητο που δείχνει την ημερομηνία της αγοράς τους. Μην παρατείνετε τη χρήση τους, αλλά μάθετε πως μπορείτε να διακρίνετε αν ένα καλλυντικό… έχει χαλάσει!

Μάσκαρα

Το υγρό περιβάλλον της μάσκαρας αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος για δεκάδες βακτήρια. Απίστευτο και όμως αληθινό, τα καλλυντικά λήγουν και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα μάτια σας! Καλό είναι κάθε 3-4 μήνες να αγοράζετε μια νέα μάσκαρα, ειδικά αν μυρίζει ιδιαίτερα περίεργα.
Makeup σε υγρή μορφή

Όταν βλέπετε ότι το make-up σε ένα κατάστημα έχει αλλάξει χρώμα… τότε αυτό ίσως αποτελεί ένα σημάδι λήξης του καλλυντικού. Ειδικά, αν βλέπετε ότι έχει αλλάξει η υφή ή η μυρωδιά του, τότε καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση του. Τα περισσότερα make-up με βάση το νερό διαρκούν έως και ένα χρόνο, ενώ αυτά με βάση χημικά στοιχεία κρατάνε για περίπου 18 μήνες.

Πότε χαλάνε τα καλλυντικά;Consealer

Αν το consealer μέσα στο τσαντάκι των καλλυντικών σας δεν είναι ικανό να καλύψει τις ατέλειες κάτω από τα μάτια σας, τότε ίσως και να έχει λήξει! Παρατηρήστε τις αλλαγές στο χρώμα και την υφή του. Τα περισσότερα από αυτά διαρκούν για ένα χρόνο, ανάλογα, βέβαια, με τη μορφή του, υγρό ή μαρκαδοράκι. Τα concealers sticks μπορούν να κρατηθούν έως και δύο χρόνια.

Κραγιόν

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβετε αν έχει λήξει το κραγιόν σας… είναι η ξηρότητα του! Τα περισσότερα διαρκούν για δυο χρόνια και ότι δεν «γλιστρούν» πάνω στα χείλη σας ή έχουν αλλάξει υφή. Αν το κραγιόν μυρίζει άσχημα ή σαν πολυκαιρισμένο, μάλλον ήρθε η ώρα να το πετάξετε στα σκουπίδια. Ωστόσο, συνήθως, τα κραγιόν διαρκούν έως 2 χρόνια, ενώ τα  lip gloss από 1 ½  έως 2 χρόνια.

 Eyeliner

Τα μάτια σας είναι πολύτιμα! Εάν καταλάβετε ότι το υγρό πινελάκι του eyeliner αρχίζει να ξηραίνεται ή να συσπειρώνεται, δεν πρέπει να το διακινδυνέψετε. Ούτως ή άλλως, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορείτε ούτε να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Αν η άκρη από το μολύβι-eyeliner έχει αρχίζει να «ασπρίζει»… προφανώς και έχει λήξει! Γενικά, πάντως, το eyeliner-μολύβι διαρκεί συνήθως για 2 χρόνια, ενώ το υγρό eyeliner από 3-4 μήνες.

 Πότε χαλάνε τα καλλυντικά;Ρουζ

«Όχι» το ρουζ δεν διαρκεί για πάντα! Όταν το ρουζ αρχίζει και μετατρέπεται σε θαμπό γκρι ή αλλάζει υφή, αφήστε το στην άκρη. Τα ρουζ σε σκόνη τείνουν να διαρκούν περισσότερο από αυτά σε υγρή μορφή, δηλαδή για περίπου 2 χρόνια. Ωστόσο, αν θέλετε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζετε το πινέλο του μετά από κάθε χρήση και να τα τοποθετείτε σε σκοτεινή περιοχή.

Σκιά ματιών

Σε περίπτωση που η σκιά των ματιών έχει αλλάξει χρώμα και μυρωδιά, τότε μάλλον πρέπει να οδηγηθείτε προς την αγορά. Καλό είναι να αντικαθιστάτε τις σκιές σας κάθε 2-3 μήνες και μην παρατείνετε το χρόνο ζωής τους. Αλλιώς, μπορεί να σας δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα υγείας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.