Πόσο μας παχαίνουν τα ποτά;

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Το καλοκαίρι έφτασε και λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης θερμοκρασίας, οι περισσότεροι επιλέγουμε μικρά λιτοδίαιτα γεύματα και κυρίως δροσιστικά ποτά στις εξόδους μας. Όλοι έχουμε συνδυάσει τα καλοκαίρια μας με εντυπωσιακά και γευστικά κοκτέιλ αλλά και τις “κλασσικές” μπύρες. Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς τι συμβαίνει στην υγεία μας και τι προκαλεί το αλκοόλ στο σώμα μας;

Σύμφωνα με νέες έρευνες το πάχος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς είναι αυτό που σχετίζεται με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, παρά από οποιαδήποτε άλλο σημείο του σώματος μας. Δυστυχώς η αύξηση της περιφέρειας της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο και για τις γυναίκες, αλλά  και για τους άνδρες και ως γνωστόν πλέον έχουμε μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως δεν έχουμε ιδιαίτερη γνώση και για το πόσο αρνητικό είναι το αλκοόλ για εμάς διότι θερμίδες λαμβάνουμε και από αυτό. Μάλιστα είναι πιο επικίνδυνες από τους κακόφημους υδατάνθρακες,  διότι αποθηκεύονται αποκλειστικά ως λίπος και δεν έχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά θεωρούνται μηδενικής θρεπτικής αξίας. Με το αλκοόλ εμποδίζεται η οξείδωση του λίπους και παχαίνουμε.

Τα πιο ίσως αθώα ποτά τα οποία μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο και σε μικρές μερίδες μέσα στην εβδομάδα είναι τα ακόλουθα:

Μπίρα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έχει και υδατάνθρακες. Ως αποτέλεσμα μια μερίδα της μας δίνει 107 θερμίδες. Δημιουργείται αίσθημα κορεσμού πιο εύκολα, παρόλα αυτά όσοι έχουν πρόβλημα με τριγλυκερίδια καλό είναι να απέχουν.

Κρασί, δεν μιλάμε για τα ημίγλυκα ή τη σαγκρία που περιέχουν σάκχαρα, αλλά για τα λευκά και τα κόκκινα, ένα ποτήρι δίνει 80 θερμίδες. Το κρασί έχει και μία θετική επίδραση στον οργανισμό καθώς είναι αγγειοδιασταλτικό και βοηθάει στην καρδιακή λειτουργία. Πολλές φορές μπορούμε να αραιώσουμε το κρασί με σόδα για να ελέγχουμε την μερίδα, αλλά και να προτιμήσουμε να βάλουμε στο ποτήρι μας μία ποσότητα πάγου.

Να σημειώσουμε βέβαια πως επειδή πολλά ποτά σερβίρονται με ξηρούς καρπούς οι θερμίδες αυξάνονται. Μπορούν να μας δώσουν οι ξηροί καρποί ως και 600 θερμίδες το μπολάκι. Αλλά και τα τσιπς περίπου 200 και άνω.

Στη συνέχεια τα πιο επιβλαβή είναι τα κοκτέιλ.

Όταν μιλάμε για κοκτέιλ γνωρίζουμε προκαταβολικά ότι μιλάμε για 100 θερμίδες την απλή ποσότητα του αλκοόλ και ανάλογα τα υλικά ανεβαίνουν. Η βάση των κοκτέιλ είναι το τζιν, η βότκα, το ουίσκι και το ρούμι. Οι πρώτες 100 θερμίδες  είναι σίγουρες, οι οποίες στη συνέχεια αυξάνονται με την τοποθέτηση αναψυκτικών και διάφορων σιροπιών. Τα σιρόπια όλα έχουν πολλές θερμίδες με το πιο κοινό το σιρόπι ζάχαρης.

Υπάρχει έπειτα η περίπτωση το κοκτέιλ σας να συνδυάζει παραπάνω από 1 σιρόπι και να τοποθετείται επιπλέον και λικέρ. Όλα όσα αναφέραμε έχουν ξεχωριστά μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, οπότε φανταστείτε σε συνδυασμό. Για να γνωρίζετε ξεκάθαρα ένα κοκτέιλ μπορεί να φτάσει ως και τις 640 θερμίδες. Επιπλέον στους περισσότερους καταλόγους που αναγράφονται τα συστατικά και δείτε μαύρη ζάχαρη, δεν χρησιμοποιείται τόσο αλλά παρακάμπτεται και χρησιμοποιείται η λευκή. Ξανασκεφτείτε όσοι θέλετε να προσέχετε να παραγγείλλετε και δεύτερο κοκτέιλ.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.