Πόσο επηρεάζει το χαρακτήρα και την τύχη ενός παιδιού το όνομά του;

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Influence:

Είμαστε στον 21ο αιώνα. Κάθε νεαρό ζευγάρι με την απόκτηση του παιδιού του, επιθυμεί να του δώσει ένα όνομα που να του ταιριάζει και να αρέσει στους ίδιους.

Παράδοση VS. μοντερνισμός

Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει μια αρκετά κραταιή παράδοση – να δίνεται το όνομα του παππού και της γιαγιάς, κυρίως από το μέρος του πατέρα, ώστε να συνεχίζεται η οικογενειακή παράδοση.

Το όνομα πολλές φορές μέσα απ’ αυτή τη λογική, έχει γίνει αφορμή διενέξεων και έχει δημιουργήσει προβλήματα στο ζευγάρι.

Σήμερα υπάρχει η τάση να επιλέγονται αρχαία ελληνικά ονόματα  για να δίνονται στα παιδιά, είτε μέσα από την ονοματοδοσία, είτε μέσα από την βάφτιση. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια η εκκλησία πάντα ζητά από τους γονείς το όνομα να είναι χριστιανικό, έστω και σαν δεύτερο μετά την επιλογή ενός αρχαίου ελληνικού σαν πρώτου.

Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά με το τι ρόλο παίζει στη ζωή ενός παιδιού το όνομα που παίρνει. Σίγουρα ένα δυσκολονόητο όνομα θα προσθέσει μόνο προβλήματα στην καθημερινότητα του παιδιού, μια και θα είναι υποχρεωμένο να διορθώνει ή και να εξηγεί τι σημαίνει το δύσκολο όνομα που έχει.

Με τι κριτήρια επιλέγονται τα ονόματα;

Το κριτήριό μας πέρα από την τήρηση της παράδοσης, εφόσον αυτό επιθυμούμε ως γονείς, θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση του παιδιού με ένα όνομα που θα ακούγεται και θα είναι όμορφο και το οποίο θα αρέσει στους γονείς κυρίως να φωνάζουν το παιδί τους. Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να αποφασίσουν το όνομα του παιδιού. Είναι εκείνοι που θα επιλέξουν εάν θα τηρήσουν την παράδοση ή θα επιλέξουν ένα πρωτότυπο όνομα ή ένα παραδοσιακό, αρχαίο ελληνικό, χριστιανικό ή ξενικό.

Πολλές φορές οι γονείς αντιλαμβανόμενοι την πιθανότητα δυσαρέσκειας, την προερχόμενη από τις γιαγιάδες και τους παππούδες αντίστοιχα, επιλέγουν τη λύση του διπλού ονόματος και στο τέλος το παιδί μένει με ένα όνομα το οποίο τις περισσότερες φορές είναι σύμπτυξη των δύο ονομάτων και υποκοριστικό αυτών.

Επίσης είναι έντονη η κοινωνική επιρροή στην επιλογή των ονομάτων ανά τους αιώνες και σε κάθε κοινωνία ξεχωριστά, γεγονός που έχει να κάνει με τις παραδόσεις, τις νοοτροπίες και τα στερεότυπα κάθε λαού.

Όμως το όνομα ακολουθεί το παιδί για όλη του τη ζωή κι έχει μεγάλη σημασία. Ένα όμορφο όνομα δημιουργεί όμορφα συναισθήματα στο ίδιο το παιδί και του δίνει αυτοπεποίθηση.

Ένα δύσκολο, περίεργο όνομα είναι σίγουρο πως θα είναι η αφορμή για να έρθει σε δύσκολη θέση στο σχολείο, στο  φιλικό του περιβάλλον, ακόμα και στο χώρο εργασίας του αργότερα.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr