Πώς βρίσκουμε ισορροπία μεταξύ της οικογένειας και της δουλειάς!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς βρίσκουμε ισορροπία μεταξύ της οικογένειας και της δουλειάς!Οικογένεια και εργασία… δύο λέξεις που έρχονται συχνά σε ρήξη! Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ των δύο, ώστε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι; Ναι, ακόμα και αν δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί εργάζονται σκληρά για μια προαγωγή ή για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό… παραμελώντας αρκετά την οικογένειά τους. Αποτέλεσμα είναι να κλείνουν τα μάτια απέναντι στη φράση του Αϊνστάιν: «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να διατηρήσετε την ισορροπία θα πρέπει αυτό να συνεχίσει να κινείται». Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την ποικιλία στη ζωή σας… 

Διαπραγματευτείτε για λιγότερες ώρες εργασίας

Προσπαθήστε με κάθε τρόπο να ελαττώσετε τις ώρες ή τις ευθύνες της δουλειάς σας… τουλάχιστον για λίγο! Αν η δουλειά σας είναι πολύ απαιτητική, εξετάστε το ενδεχόμενο επιμερισμού της εργασίας ή άλλων τεχνικών. Σκεφτείτε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αλλάξει εντελώς καριέρα λόγω του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου τους. Μιλήστε με τον εργοδότη σας σχετικά με την αλλαγή των ωρών, την τηλεργασία ή γενικότερα την ανάγκη σας για ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο έλεγχος των ωρών εργασίας σας, τόσο λιγότερο θα είναι και το άγχος.

Μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο σας

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και επιβραδύνετε το ρυθμό των δραστηριοτήτων που κάνετε καθημερινώς. Αν μάθετε να διαχειρίζεστε πιο καλά το χρόνο σας και να αποφεύγετε την αναβλητικότητα… θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα. Πρέπει να ορίσετε τις προτεραιότητές σας, απλοποιήστε τα και δείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Έτσι, θα μπορέσετε να αφήσετε πέρα τις δραστηριότητες που δεν σας ικανοποιούν, αλλά παρόλα αυτά τις κάνετε από συνήθεια. Ο χρόνος που θα σας περισσέψει… αφιερώστε τον στην οικογένειά σας!

Πώς βρίσκουμε ισορροπία μεταξύ της οικογένειας και της δουλειάς!Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις σας με ένα συνάδελφο

Εάν έχετε ένα συνάδελφο που βρίσκεται πιο κοντά σας, προσπαθήστε να μοιραστείτε μαζί του το φορτίο της δουλειάς. Δείτε τις επιλογές που έχετε μπροστά σας και ζητήστε τη βοήθειά του. Έτσι, μπορείτε να κερδίζετε χρόνο και εσείς και ο συνάδελφός σας, ώρες δηλαδή που μπορείτε να χαρείτε με τα παιδιά σας. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που το «όχι» στις υπερωρίες της δουλειάς είναι απαραίτητο. Μην μπείτε μέσα στην παγίδα της ψευδαίσθησης της υποχρέωσης και μην χάσετε έτσι σημαντικές οικογενειακές στιγμές…

Κάντε δραστηριότητες με την οικογένειά σας

Σταματήστε να είστε παντρεμένοι με την εργασία σας!  Μπορεί να σας είναι δελεαστικό να γίνετε προϊστάμενος, αλλά η ζωή σας στο σπίτι θα δεχτεί ισχυρό χτύπημα. Μην παραμελείτε να κανονίζετε εξόδους με την οικογένεια ή τους φίλους σας και ραντεβού με τη σύζυγό σας. Δεν χρειάζεται να έχετε επέτειο ή γενέθλια για να προγραμματίσετε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί τους. Μπορείτε να επιλέξετε από μια βόλτα στο πάρκο, μέχρι να πάτε σινεμά ή να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι. Υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες που μπορούν να σας φέρουν και πάλι κοντά…

Φροντίστε την υγεία σας

Προσέχετε τη διατροφή σας και τη φυσική σας κατάσταση! Πέρα από τη ψυχική κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική υγεία. Κάντε καθημερινά γυμναστική, κοιμηθείτε αρκετά και γευματίστε υγιεινά. Για να μπορέσετε να ανταπεξέρθετε σε ένα γεμάτο πρόγραμμα, καλό είναι να ξεκουράζεστε αλλά και να αναζωογονείτε τον εαυτό σας π.χ. με γιόγκα. Καλύτερα ακόμα μπορείτε να συμμετέχετε με τη σύντροφό σας σε μαθήματα μαγειρικής ή σε προγράμματα φυσικής κατάστασης.

Quiz για να επανεξετάσετε τη ζωή σας…

Τσεκάρετε πόσες προτάσεις συμβαδίζουν με τη ζωή σας και δείτε το σκορ του Quiz!

Πώς βρίσκουμε ισορροπία μεταξύ της οικογένειας και της δουλειάς!1. Μέσα σε ένα χρόνο έχετε χάσει κάποιο δείπνο με την οικογένειά σας γιατί έπρεπε να εργαστείτε ως αργά.

2. Φέτος δεν μπορέσατε να βρίσκεστε στα γενέθλια ή στην επέτειο του συντρόφου σας.

3.  Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους δεν κάνατε τουλάχιστον μια εβδομάδα διακοπές με τον σύντροφό σας.

4. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχετε ξοδέψει ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο με την οικογένειά σας.

5. Δεν γνωρίζετε τα ονόματα των καλύτερων φίλων των παιδιών σας.

6. Δεν βγαίνετε μια φορά την εβδομάδα έξω με τον σύντροφό σας.

7. Δεν μιλάτε ούτε μια ώρα πρόσωπο με πρόσωπο με τα παιδιά σας σε εβδομαδιαία βάση.

8. Μέχρι σήμερα δεν έχετε ακυρώσει ποτέ μια σημαντική συνάντηση στη δουλειά για να έχετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας.

9. Όταν ταξιδεύετε έχετε χάσει τουλάχιστον μια νύχτα χωρίς να καλέσετε στο σπίτι την οικογένειά σας.

10. Μέχρι και σήμερα, ο σύντροφός σας πήγε στη συνάντηση με τους καθηγητές μόνος του.

Πώς βρίσκουμε ισορροπία μεταξύ της οικογένειας και της δουλειάς!11. Σας φαίνεται αρκετά ασυνήθιστο να γευματίσετε με τον σύντροφό σας μέσα στην εβδομάδα.

12. Ο σύντροφός σας λέει συνέχεια ότι πρέπει να δουλεύετε ή να ταξιδεύετε λιγότερο.

13. Μέσα στον προηγούμενο χρόνο ο σύντροφός σας δεν ταξίδεψε μαζί σας σε ένα επαγγελματικό ταξίδι.

14. Μέσα σε ένα χρόνο έχετε χάσει κάποια σχολική εκδήλωση του παιδιού σας γιατί είχατε δουλειά.

15. Όταν ταξιδεύετε μόνοι πάντα αφήνετε ένα σημείωμα στους υπευθύνους για να επικοινωνήσουν με το σύντροφό σας σας.

Σκορ ανάλογα με τα «ναι» των απαντήσεων:

0: Είτε είστε τέλειοι, είτε έχετε είτε κακή μνήμη.

1-5 … Είστε σχεδόν σούπερ σύζυγος και μπαμπάς! Μπράβο!

6-10 … προσπαθήστε να αλλάξετε λίγο τη ζωή σας. Υπάρχει ακόμα ελπίδα!

11-15 … η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.